.

Νομαρχία Κοζάνης προς ΥΠΕΚΑ: Όχι στην τμηματική απαλλοτρίωση του αγροκτήματος Ποντοκώμης

Ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής εκφράζοντας το ομόθυμο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για τη συνολική και ταυτόχρονη αναγκαστική απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση των αγροκτημάτων και των οικισμών της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής, απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και στην Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη.

Κυρία Υπουργέ, Κύριε Υπουργέ,

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, ο Δήμος Δημητρίου Υψηλάντη και εγώ προσωπικά, διερμηνεύοντας τα δίκαια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε, σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Η Α.Ε., στα πλαίσια της σχετικής γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του Νομαρχιακού Συμβουλίου αλλά και της επιβαλλόμενης και από το διεθνές δίκαιο περιβαλλοντικής διαβούλευσης τη δέσμευση της για τη συνολική και ταυτόχρονη υλοποίηση, τόσο της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, των αγροκτημάτων Μαυροπηγής και Ποντοκώμης, όσο και την μετεγκατάσταση των Τοπικών Διαμερισμάτων Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, των Δήμων Δημητρίου Υψηλάντη και Πτολεμαΐδας, αντίστοιχα.

Η δέσμευση αυτή της Δ.Ε.Η. Α.Ε. εξωτερικεύτηκε με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, με το (α) σχετικό, σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.Ε.Η. Α.Ε. εξέφραζε την άποψη, ότι «…είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Επιχείρησης που απαλλοτριώνεται εξαρχής ολόκληρη η έκταση ενός λιγνιτικού πεδίου, αφού μέχρι τώρα η Επιχείρηση υιοθετούσε τμηματικές απαλλοτριώσεις» θεωρώντας, ότι «…ικανοποιεί το σχετικό αίτημα των κατοίκων των δύο οικισμών, όπως αυτό έχει εκφραστεί επανειλημμένα μέσω των τοπικών αρχών» (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης- Δήμος Δημητρίου Υψηλάντη, Δήμος Πτολεμαΐδας).

Με έκπληξη, λοιπόν, διαπιστώσαμε, με τα (β’ & γ’) σχετικά, ότι η Δ.Ε.Η. Α.Ε. ζητά τη αναγκαστική απαλλοτρίωση, μόνο των ιδιωτικών εκτάσεων που βρίσκονται στην περιφέρεια του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη, για τις ανάγκες του εκμετάλλευσης του λιγνιτικού κοιτάσματος (ΟΠΚ1), στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ποντοκώμης και όχι στο σύνολο των εκτάσεων και των οικισμών, για τις οποίες είχε δεσμευτεί. Σημειώνω, ότι τόσο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, όσο και οι Δήμοι Δημητρίου Υψηλάντη και Πτολεμαΐδας είχαμε γίνει αποδέκτες πολλών εγγράφων, τα οποία μπορούμε να θέσουμε στη διάθεσή σας, ανά πάσα στιγμή, από τα οποία προέκυπτε μία σειρά ενεργειών, με στόχο την ολοκλήρωση της συνολικής και ταυτόχρονης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των εν λόγω αγροκτημάτων και οικισμών (Αποφάσεις ΔΣ ΔΕΗ για τις απαλλοτριώσεις, σχετικές Ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για δημοσίευση των απαλλοτριώσεων κ.λπ.).

Κυρία Υπουργέ, Κύριε Υπουργέ

Η ενέργεια αυτή της Δ.Ε.Η. Α.Ε., εκπέμπει λάθος μηνύματα στην τοπική κοινωνία και στις τοπικές αρχές, προκαλεί πολλά ερωτηματικά και ανησυχία στους ενδιαφερόμενους κατοίκους των Τοπικών Διαμερισμάτων της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής και βρίσκεται εκτός των συμφωνηθέντων, ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και τη Δ.Ε.Η. Α.Ε..

Συνεπώς, ζητούμε:
1. Την παρέμβασή σας, προκειμένου να αποκατασταθεί η εξέλιξη των απαλλοτριώσεων στα πλαίσια που είχαν συμφωνηθεί, δηλαδή τη συνολική και ταυτόχρονη υλοποίηση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
2. Την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης (μετά από διαβούλευση με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία) που θα εξασφαλίζει, τόσο τα θέματα των απαλλοτριώσεων, όσο και τα λοιπά θέματα κατασκευής και λειτουργίας των δημόσιων υποδομών καθώς και του ρόλου των εμπλεκομένων φορέων στο εγχείρημα της μετεγκατάστασης
3. Παρακαλώ για τον ορισμό συνάντησης μαζί σας, καθώς και τη ανάκληση της διαδικασίας, προκειμένου να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Με τιμή
Ο Νομάρχης Κοζάνης
Γιώργος Δακής

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου