.

Η ΔΕΗ εξαγοράζει εκτάσεις στο Λεκανοπέδιο

Συντάχθηκε απο τον/την Μ.Κ
Πηγή:Πρωινός Λόγος
Περισσότερα από 3 χιλιάδες στρέμματα στις κτηματικές περιοχές Προαστίου, Μαυροπηγής και Ασβεστόπετρας ζητά να εξαγοράσει η ΔΕΗ προκαλώντας προβληματισμό για τη χρήση τους αν και επισήμως υποστηρίζεται η άποψη ότι οι χώροι αυτοί προορίζονται για τις αποθέσεις του νέου Ορυχείου.Οι προβληματισμοί που διατυπώνονται αφορούν στην «επεκτατική» πολιτική της ΔΕΗ στις κτηματικές περιοχές των τριών οικισμών μετά την απαλλοτρίωση του Κομάνου και της Μαυροπηγής καθώς και στις συνέπειες από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος αλλά και στην υγεία των κατοίκων τόσο των παραπάνω οικισμών όσο και της ευρύτερης περιοχής.
Από εκεί και πέρα τα ερωτήματα και οι ανησυχίες των κατοίκων συνδέονται με την ύπαρξη περιβαλλοντικής μελέτης η όχι από πλευράς της ΔΕΗ αλλά και του σεβασμού που οφείλει να επιδείξει απέναντι τους για να μην επαναληφθεί το προηγούμενο των οικισμών στο Δήμο Ελλησπόντου αλλά και σε άλλα σημεία του λεκανοπεδίου. Ορισμένοι ωστόσο μιλούν για την αναγκαιότητα διασφάλισης της εργασίας εξ αιτίας των απαλλοτριώσεων των εκτάσεων αυτών και διερωτώνται εάν το τίμημα που θα καταβάλουν θα είναι μόνον η ανεργία και η επισφαλής υγεία τους. Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι εκείνο των δημοτικών η κοινοτικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός των ορίων των απαλλοτριώσεων καθώς και ο τρόπος απόδοσης των χρημάτων στους δικαιούχο.
Η ΔΕΗ πριν από αρκετές ημέρες θυροκόλλησε στο δημαρχείο Πτολεμαΐδας αλλά και σε εμφανή σημεία των οικισμών Ασβεστόπετρας Προαστίου και Μαυροπηγής ανακοίνωση με τα στοιχεία των ιδιοκτητών και των ακινήτων τους καλώντας τους ενδιαφερόμενους να συζητήσουν την εξαγορά τους, σε συνάντηση στο Εκθεσιακό κέντρο το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης ( 15 Δεκεμβρίου). Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των ενδιαφερομένων δεν ήταν ικανοποιητικός ενώ όπως υποστηρίζουν οι τιμές που δίδει η ΔΕΗ ανά στρέμμα κυμαίνονται από 1600 – 2000 Ε. Στη συζήτηση δεν προσήλθαν οι δικαιούχοι των αγροτεμαχίων του Προαστίου μετά την απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης για διεξαγωγή της συζήτησης με τη ΔΕΗ στον οικισμό.
Ο συνολικός αριθμός της έκτασης που διαπραγματεύεται η ΔΕΗ με ιδιοκτήτες στα παραπάνω δ. δ , βάσει στοιχείων, ανέρχεται στα 3025 στρέμματα και 124 μέτρα εκ των οποίων 1200 στρέμματα στο Προάστιο, 1000 στην Ασβεστόπετρα και 852 στρέμματα 124 μέτρα στην Μαυροπηγή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ένα τεμάχιο οι δικαιούχοι μπορεί να είναι περισσότεροι του ενός.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου