.

Αισιοδοξία στην Κοπεγχάγη για το κλίμα


Η αμερικανική κυβέρνηση θα ρυθμίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Υπό το πρίσμα της ιστορικής, όπως χαρακτηρίζεται, ανακοίνωσης της αμερικανικής κυβέρνησης ότι θα αρχίσει να ρυθμίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παρακάμπτοντας το διχασμένο Κογκρέσο, διεξήχθησαν, χθες, για δεύτερη ημέρα οι εργασίες της παγκόσμιας διάσκεψης με θέμα το κλίμα στην Κοπεγχάγη. Η διαφαινόμενη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Ομπάμα, όπως και η έκκληση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν προς τους Ευρωπαίους εταίρους να ανεβάσουν στο 30% το ποσοστό μείωσης των ρύπων στην Ε.Ε., έδωσαν νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις, ενισχύοντας την υποψία ότι η διάσκεψη μπορεί πράγματι να καταλήξει σε κάποια πανηγυρική -αν και μεταβατική- διακήρυξη.

Κατά τ' άλλα δεν έλειψαν οι δυσοίωνες τοποθετήσεις όπως αυτή του γ.γ. της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, WMO, ο οποίος δήλωσε ότι η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, η θερμότερη στην ιστορία. Επίσης, σε ορισμένες περιοχές -μέρη της Αφρικής ή της κεντρικής Ασίας- το 2009 ήταν η θερμότερη χρονιά, υπογράμμισε ο κ. Μισέλ Ζαρό, απευθυνόμενος στις αντιπροσωπείες των 192 κρατών που συμμετέχουν στις συνομιλίες. Σε γενικές γραμμές, το 2009 αποδεικνύεται η πέμπτη πιο θερμή χρονιά του πλανήτη, σημείωσε ο γ.γ. του WMO. Στοιχεία για τα τελευταία 150 χρόνια δημοσίευσε, στο μεταξύ, η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας, παρατηρώντας ότι η θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης αυξήθηκε ταχύτατα μετά τα μέσα της δεκαετίας του '70, με μέσο όρο αύξησης για κάθε δεκαετία περίπου 0,15 βαθμούς Κελσίου.

«Ο στόχος της Κοπεγχάγης», όπως το έθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είναι «μια παγκόσμια δέσμευση για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2050». Ολοι πρέπει να προσπαθήσουν γι' αυτό περισσότερο, επισήμανε, «ειδικά χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, που δεν έχουν καν αναγνωρίσει αυτόν τον στόχο των δύο βαθμών».

Η συμβολή της Γερμανίας και της Ε.Ε., συμπλήρωσε, είναι ήδη μεγάλη, καθώς έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές κατά 20%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2020 και κατά 30% εάν τα άλλα κράτη προσφέρουν περισσότερα. Σύμφωνα με τον Γκόρντον Μπράουν, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πρέπει να αφήσουν τις αοριστίες και να ανεβάσουν σαφώς τον πήχυ στο 30%.

Στις ΗΠΑ έντονη ήταν η αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου και πολλών Ρεπουμπλικανών βουλευτών στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, ΕΡΑ, που διακήρυξε ότι πράγματι το φαινόμενο του θερμοκηπίου βλάπτει· ανακοίνωση που ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή προγράμματος μείωσης των ρύπων χωρίς προηγούμενη έγκριση του Κογκρέσου. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη, το 2007, ότι η EΡΑ έχει δικαίωμα να ρυθμίζει τις εκπομπές ρύπων.
πηγή: Kathimerini.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου