.

Επιστολή ΔΕΗ για μετεγκαταστάσεις Ποντοκώμης και Μαυροπηγής και νέα μονάδα Πτολεμαϊδα 5


Παρακάτω μπορείτε να δείτε την επιστολή Αθανασόπουλου (30.07.09) για τα θέματα μετεγκαταστάσεων Ποντοκώμης και Μαυροπηγής.




Επιστολή Αθανασόπουλου μετεγκαταστάσεις Ποντοκώμης Μαυροπηγής 30.07.09

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

5η μονάδα ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, Καθαρά και ξάστερα

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την 5η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας καταδεικνύουν την απουσία κυβερνητικής πολιτικής για την ενέργεια και αποκαλύπτουν σε όλο του το μεγαλείο, το προεκλογικό πυροτέχνημα που είχε εκτοξευθεί στα μέσα Μαΐου με στόχο μόνο και μόνο την ψήφο των πολιτών του νομού Κοζάνης.
Σήμερα και οι πλέον δύσπιστοι έχουν πειστεί ότι μοναδική αποστολή αυτής της κυβέρνησης, είναι η παράδοση και της ανάπτυξης του στρατηγικού εργαλείου της ενέργειας σε κάθε είδους ιδιωτικά συμφέροντα.
Η κοινωνία του νομού Κοζάνης, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι πολιτικοί φορείς της περιοχής, πρέπει να συντονιστούν για την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την ανατροπή αυτής της αντιαναπτυξιακής πολιτικής που εκπορεύεται από την κυβέρνηση Καραμανλή. Οι διθύραμβοι του παρελθόντος που υμνολογούσαν την κατασκευή της 5ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, πρέπει να δώσουν τη θέση τους στον αγώνα για τη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής.
Το σύμφωνο συνεργασίας με τη ΔΕΗ έχει καταστεί κλινικά νεκρό και στη θέση του πρέπει να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο για τη διαμόρφωση διεκδικητικής πολιτικής σε σχέση με τη ΔΕΗ στο νομό Κοζάνης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ανοιχτή επιστολή Γιάννη Τσαρούχα για τη ΔΕΗ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Δεν θα αφήσουμε να σβήσει το Όραμα για μια Ισχυρή ΔΕΗ.

Ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ, ως εκτελεστικό όργανο, μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης και την Κυβέρνηση που τον διόρισε έχουν μία και μοναδική αποστολή, όπως επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη αντιμετώπιση του έργου της Μεγαλόπολης.

Την ακύρωση της κατασκευής όλων των μονάδων της ΔΕΗ, που ο νόμος προβλέπει σε αντικατάσταση των παλαιών της μονάδων, αφού της απαγορεύεται η προσθήκη νέας ισχύος, προκειμένου να παραχωρηθεί χώρος της Δημόσιας Επιχείρησης, στους ιδιώτες.

Το επιχείρημα που προβάλλουν, ότι δηλαδή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ΔΕΗ ¨το να δώσουμε τη μονάδα σε οποιαδήποτε τιμή ¨είναι έωλο, κατασκευασμένο, ψευδές και ανύπαρκτο, αφού τέτοια πρόταση δε έκανε ποτέ κανένας, αλλά χρησιμοποιείται από τους ίδιους ως στάχτη στα μάτια, για να αποκρύψει το πραγματικό σκοπό τους και στόχο:

Να ¨γονατίσουν¨ τη ΔΕΗ και να παραχωρήσουν το σύνολο της Ενεργειακής αγοράς στους ιδιώτες.

Κανένας δεν ισχυρίζεται ¨να δώσουμε τη μονάδα της Μεγαλόπολης αλλά και καμιά μονάδα σε οποιαδήποτε τιμή¨ γιατί κανένας δεν είναι τόσο αφελής.
Αυτό πού ισχυριζόμαστε είναι ότι, ο κ. Χατζηδάκης, ως Ευρωπαϊστής Υπουργός, γνωρίζει πολύ καλά ότι οι διαγωνισμοί της ΔΕΗ γίνονται υποχρεωτικά τηρώντας το γράμμα και το πνεύμα των Οδηγιών της ΕΕ, την Ελληνική νομοθεσία και τον Κανονισμό Έργων της ΔΕΗ, ελέγχονται από το νόμο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και δίνουν όλη την δυνατότητα ανάθεσης ή ακύρωσης ενός έργου όταν και το τίμημα είναι εύλογο.

Απροσχημάτιστες και πραξικοπηματικές πρακτικές ακύρωσης, που βασίζονται σε αναιτιολόγητες νομικά και ουσιαστικά Εισηγήσεις, που καταλύουν κάθε έννοια σύννομης διαδικασίας, ελέγχονται νομικά, μειώνουν το κύρος και το όνομα της μεγαλύτερης Δημόσιας Επιχείρησης της χώρας και εκθέτουν την Διοίκηση της Εταιρείας.

Έτσι λοιπόν, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος, αφού δεν έχει απαντήσει προσωπικά στα δύο ερωτήματα που αποδεικνύουν μεθόδευση:


* Γιατί δεν είχαν εκφράσει, ο ίδιος και οι Υπηρεσίες του, κανένα προβληματισμό για ακύρωση του Διαγωνισμού πριν από την 15/06/09, οπότε και εστάλη η πρώτη επιστολή του Ομίλου που ζητάει την ακύρωση του;
*
* Γιατί μετά την 18/06/09, που το Δ.Σ συνεδρίασε και συζήτησε το περιεχόμενο της προαναφερόμενης επιστολής και αποφάσισε να συνεχίσει η διαδικασία του Διαγωνισμού, εξάλλου κανείς δεν είχε δώσει εντολή να σταματήσει, σαράντα μέρες μετά δεν έχουν ανοίξει οι οικονομικές προσφορές ;


Έρχεται σήμερα, με μια διάτρητη Εισήγηση να υλοποιήσει το στόχο που του έχει ανάθεση ο Υπουργός και η Κυβέρνηση του.

Η δυναμική αντίδραση των Εργαζομένων, προς τιμή τους ομόφωνα, και των ενεργειακών Δήμων της Αρκαδίας, είναι μια σημαντική επιτυχία, που αναδίπλωσε τον ίδιο και τον Υπουργό σε μια νέα θέση.

- Αναβολή λήψης απόφασης επί της Εισήγησης. Δηλαδή η Εισήγηση μπορεί ξανά να μπει στο τραπέζι.
- Άνοιγμα Οικονομικών προσφορών. Δηλαδή συνέχιση του Διαγωνισμού.
- Εξουσιοδότηση του Προέδρου να διαπραγματευτεί επίτευξη τιμήματος με άνω όριο και παραίτηση του Αναδόχου από κάθε απαίτηση μέχρι ένα χρόνο λόγω καθυστέρησης των έργων ΦΑ και γραμμών Μεταφοράς.

Είναι προφανές ότι ο Υπουργός και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ έκαναν ένα βήμα πίσω, αφού δέχονται να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές, αλλά με όρους και μοναδικό στόχο την ακύρωση του Έργου στο πίσω μέρος της κεφαλής τους.

Και εδώ γέννιουνται νέα ερωτήματα :


* Γιατί ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ στο Έργο της Ρόδου, ύψους 200 εκ. ευρώ, δεν δέχθηκε την πρόταση των εκπροσώπων των εργαζομένων που δεν υπερψήφισαν την Εισήγηση, να διαπραγματευτεί μείωση του τιμήματος με τον μειοδότη, αφού το τίμημα ήταν εξόφθαλμα υψηλό ;

Δηλαδή στη Ρόδο δώσαμε τη μονάδα με τιμή όσο και όσο;


* Γιατί ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ, στην ανάθεση του διαγωνισμού για την προμήθεια καυσίμων 2009-2010, ύψους 2 δις εκ ευρώ, δηλαδή τέσσερις φορές το έργο της Μεγαλόπολης, αρνήθηκε πρόταση των εκπροσώπων των εργαζομένων να εξουσιοδοτηθεί ο ίδιος να διαπραγματευτεί με τους μειοδότες τη μείωση του τιμήματος ;
*
* Γιατί ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ, στο θέμα της τιμολόγησης της ΑτΕ, κάνοντας στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών, έσπευσε να στείλει το θέμα στη διαιτησία ξεπερνώντας και τα νομικά όρια άμυνας, που του είχαν δώσει αποφάσεις δικαστηρίων για τιμολόγηση με το Α-150 και πήρε απόφαση παραπομπής στη διαιτησία με μεγάλη απώλεια ψήφων;


Απάντηση δεν περιμένουμε και υπενθυμίζουμε την παροιμία, ¨δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου¨.

Το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά τη ¨μαϊμού¨ συνεδρίαση του Δ.Σ για το έργο της Μεγαλόπολης, με ανακριβέστατα στοιχεία που προκαλούν απογοήτευση, ντροπή και λύπη, προσπαθεί να ¨νομιμοποιήσει τα ανομήματα τους¨. Και ερωτάμε ;


* Πόσα και ποια μέλη του ΔΣ συμμετείχαν στη συνεδρίαση ;

* Ποιος είναι ο χώρος και ο χρόνος που πραγματοποιήθηκε ;
* Ποιος και με ποιο τρόπο κάλεσε τα μέλη του ΔΣ στο χώρο συνεδρίασης ;
* Γιατί σε αυτή τη συνεδρίαση δεν καλέστηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, όταν αδιαλείπτως επί δώδεκα ώρες βρίσκονταν στο χώρο του ΔΣ και του κτιρίου ;
* Αποτελεί παράβαση του καταστατικού της Εταιρείας η μη πρόσκληση των μελών ;
* Αν ναι, γιατί έγινε αυτή η παραβίαση του καταστατικού από τον ίδιο τον Πρόεδρο, που έχει υποχρέωση να το τηρεί με ευλάβεια ;
* Με ποια πλειοψηφία πάρθηκε η απόφαση, δεδομένου ότι τα παρόντα μέλη ήταν μόνο τέσσερα, πέραν των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων και δεν αναγνώστηκαν εξουσιοδοτήσεις απόντων, αφού η συνεδρίαση του Δ.Σ δεν είχε ξεκινήσει όταν οι διαμαρτυρόμενοι εισήλθαν στη αίθουσα Δ.Σ ;
* Μπορεί να προσκομίσει αντίγραφα πρακτικών Δ.Σ, που καταγράφονται οι διατυπωθείσες απόψεις των παριστάμενων μελών;


Δυστυχώς, για την Κυβέρνηση, τον Υπουργό Ανάπτυξης, αλλά και τον Ελληνικό Λαό που θα υποστεί τις συνέπειες, σήμερα η Διοίκηση της ΔΕΗ, απώλεσε και το τελευταίο ψήγμα αξιοπιστίας που της είχε απομείνει.
Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι στόχος τους είναι, να σβήσουν το όραμα για μια ισχυρή Δημόσια Επιχείρηση, βάζοντας ¨ταφόπλακα στο επενδυτικό της πρόγραμμα¨.
Με πρακτικές που αποδεικνύουν ότι αγνοούν τη δύναμη της πειθούς γιατί καταλαβαίνουν μόνο τη πειθώ της δύναμης, προσπαθούν να επιβάλουν πραξικοπηματικά τις επιθυμίες των ιδιωτών, περιφρονώντας πρόσωπα, θεσμούς, φορείς, νόμους, καταστατικά.
Όμως είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα το επιτύχουν.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΔΕΗ ΔΕ ΘΑ ΣΒΗΣΕΙ.


Γιάννης Τσαρούχας

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ


- ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ – ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ
- Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ

Συνάδελφοι - σες, πολίτες του Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας

Η πρόσφατη ομιλία του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αθανασόπουλου στη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 26-6-2009 για το ¨μεγαλόπνοο¨ επενδυτικό πρόγραμμα της Επιχείρησης (στη σελίδα 42), επιβεβαιώνει πλήρως τους φόβους και τις εκτιμήσεις του Συνδικάτου, ότι ο κ. Αθανασόπουλος θέλει να καταστήσει τις τοπικές κοινωνίες συμμέτοχες και συνυπεύθυνες με τη ΔΕΗ και την πολιτεία για την υλοποίηση του προγράμματος και την προκήρυξη των Διαγωνισμών για την κατασκευή των μονάδων .

Τη θέση αυτή ο κ. Αθανασόπουλος την είχε εκφράσει και στην παρουσίαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΔΕΗ στα στελέχη της Επιχείρησης, στις Σχολές των Ορυχείων (ΣΤΕΠΟ), το Δεκέμβριο του 2008.

Το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, τότε στη συνάντηση που είχε μαζί του, αντέδρασε έντονα και διαφώνησε, ζητώντας να μην συνδεθεί η διακήρυξη της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 με τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών (υπάρχει σχετική ανακοίνωση 11/12/2008).

Μετά τα τελευταία γεγονότα ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο, η οποία ορίστηκε για τις 23-7-2009.

Στο μεταξύ προηγήθηκε η συνάντηση του κ. Αθανασόπουλου με το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στις 16-7-2009, όπου η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατήγγειλε αυτές τις μεθοδεύσεις με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, πραγματοποιώντας στη συνέχεια ενημερώσεις και Συνεντεύξεις Τύπου σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε την Πέμπτη 23-7-2009 με τον κύριο Αθανασόπουλο, επαναλάβαμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις πάγιες θέσεις του Συνδικάτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Σε σχέση με την μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και τις μετεγκαταστάσεις, προτείναμε στον κ. Αθανασόπουλο για λόγους που εύκολα γίνονται αντιληπτοί, να προχωρήσει άμεσα στη διακήρυξη του Διαγωνισμού και ¨εφόσον¨ δεν προχωρήσουν ¨ακόλλητα¨ οι διαδικασίες των μετεγκαταστάσεων Ποντοκώμης – Μαυροπηγής, να ακυρώσει τον Διαγωνισμό. Άλλωστε το συνηθίζει τελευταία!!! (βλέπε Μεγαλόπολη).

Για να δούμε τελικά ποιοι είναι αυτοί που ευθύνονται!!!

Για να δούμε τελικά ποιος κοροϊδεύει ποιον!!!

Ποιες είναι οι ευθύνες της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας, όπως επικαλείται, η οποία είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα, που αποδέχεται τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, (αφού σε όποια περιοχή της χώρας απευθύνθηκε εισέπραξε έντονες αντιδράσεις) και τώρα καθυστερεί προκλητικά το επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο και άλλαξε τρεις φορές.

Κύριε Αθανασόπουλε σας θυμίζουμε τις εξαγγελίες σας:

Νοέμβριος του 2007 ημερίδα ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ- Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης:

Πρόγραμμα αντικατάστασης 2400+ 800 MW. Οι μονάδες Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2 θα ενταχθούν στο σύστημα τέλος του 2012.

Νοέμβριος 2008. Παρουσίαση επενδυτικού προγράμματος BUISSNES PLAN:

Οι μονάδες Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2 θα ενταχτούν στο σύστημα το 2014!!

Ιούνιος 2009. Γενική συνέλευση μετόχων:

Οι μονάδες Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2 θα ενταχτούν στο σύστημα το 2016!!!

Μήπως τελικά κύριε Πρόεδρε πίσω από το «εφόσον», προσπαθείτε να καλύψετε δικές σας αδυναμίες ή σκόπιμες αστοχίες κατ’ εντολή της πολιτείας για να κερδίσουν έδαφος και χρόνο στο όνομα της απελευθέρωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενδεχομένως οι ιδιώτες ανταγωνιστές;

Επειδή όμως ο χρόνος δεν είναι ουδέτερος, το τέλος του καλοκαιριού θα μας βρει σε κινητοποιήσεις μαζί με την τοπική κοινωνία, έτσι όπως αποφασίστηκε και στο τελευταίο Διοικητικό μας Συμβούλιο στις 22-7-2009.



Κανείς δεν μπορεί να ¨παίζει παιχνίδια¨ με την περιοχή

που επί 50 και πλέον χρόνια!!! ηλεκτροδοτεί ολόκληρη τη χώρα!

Απαιτούμαι τον απαραίτητο ΣΕΒΑΣΜΟ !!!



Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Αδαμίδης Δίκας Ιωάννης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ : Αθανασόπουλος και Χατζηδάκης διαλύουν και απαξιώνουν την ΔΕΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Με πειθήνιο και εκτελεστικό όργανο τον χειρότερο και επικίνδυνο Διευθύνοντα Σύμβουλο που έχει περάσει ποτέ από τη ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης με τον πλέον ξεδιάντροπο και προκλητικό τρόπο, δίνει πολιτική κάλυψη σε πραξικοπηματικές ενέργειες σαν την χθεσινή, που χωρίς καν να συνεδριάσει το Δ.Σ της ΔΕΗ και χωρίς να κληθούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, αποφάσισε να παραδώσει άλλο ένα κομμάτι από τις σάρκες της ΔΕΗ, βορά στις ορέξεις των κρατικοδίαιτων ψευτοεπενδυτών.
Ο κ. Αθανασόπουλος και ο κ. Χατζηδάκης προκειμένου να κερδοσκοπήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα, μέσα σε 7 μήνες με τις πρακτικές τους ουσιαστικά ακυρώνουν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και τροποποιούν όλο το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, το οποίο είχε πολυδιαφημίστει στις τοπικές κοινωνίες.
Μετά τη Μελίτη ΙΙ που η κατασκευή της έχει παραπεμφθεί στις καλένδες προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλοι σχεδιασμοί, σειρά έχει τώρα η Μεγαλόπολη, με την παράλογη προσπάθεια απόφασης για ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή της μονάδας V.
Για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μαζί με την τοπική Αυτοδιοίκηση του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης, προασπίζοντας τα συμφέροντα της Επιχείρησης του Ελληνικού Λαού, διέκοψαν (για πολλοστή φορά επί Αθανασόπουλου) την συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ.
Η διάτρητη εισήγηση της Διοίκησης για την ακύρωση της μονάδας της Μεγαλόπολης, κάτω από τη πίεση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ν. Αρκαδίας, τελικά πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων.
Μετά την εξέλιξη αυτή και την κατακραυγή που ακολούθησε, ο κ. Αθανασόπουλος σύρθηκε να συμφωνήσει στο άνοιγμα των προσφορών για την κατασκευή της μονάδας Μεγαλόπολης V.
Επειδή όμως οι εντολές που έχει πάρει από τον κ. Χατζηδάκη προς εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων, ήταν να ακυρωθεί οπωσδήποτε ο διαγωνισμός και να μη γίνει η μονάδα, έβαλε νέες προϋποθέσεις στον υπάρχοντα διαγωνισμό και νέο ανώτατο όριο τιμήματος της μονάδας τα 500 εκατομμύρια €.
Η ενέργεια αυτή έγινε σε ανύπαρκτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Συνεδρίαση «μαϊμού»), διότι μετά την κατάληψη που προηγήθηκε δεν έγινε ποτέ Διοικητικό Συμβούλιο και ποτέ δεν κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων - μέλη του Δ.Σ. σε σχετική συνεδρίαση, οι οποίοι και κατήγγειλαν αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση.
Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αυτό είναι ένα βρώμικο τέχνασμα, ώστε από την πίσω πόρτα να ακυρωθεί η κατασκευή της μονάδας.
Κάνουμε λόγο για βρώμικο, γιατί είναι γνωστό το ότι ο κάθε διαγωνισμός έχει το δικό του πλαίσιο και όρους.
Συνεπώς κάθε συσχέτιση που βάζει νέα όρια και προϋποθέσεις στόχο έχει, να ακυρωθεί μέσω άλλης οδού ο εν λόγω διαγωνισμός.
Η διαφαινόμενη προσπάθεια χρέωσης στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ότι δήθεν δεν ενδιαφέρεται να ωφεληθεί η ΔΕΗ είναι για γέλια, ειδικά όταν μεθοδεύεται από αυτούς που καιρό τώρα απαθείς, έχουν επιτρέψει τη ληστεία της ΔΕΗ με εκατοντάδες εκ. € ετησίως.
Αλλού αυτά κ. Αθανασόπουλε, όχι στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για την προάσπιση των συμφερόντων της Επιχείρησης του Ελληνικού Λαού.
Η θέση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μεγαλόπολης είναι ξεκάθαρη.
Να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, ν’ ανοίξουν οι προσφορές, να κατοχυρωθεί η κατασκευή της μονάδας ώστε επιτέλους κάποτε να αρχίσει να κατασκευάζεται.
Αυτή ήταν και θα είναι η υποχρέωσή μας απέναντι στην τοπική κοινωνία που τόσα πρόσφερε στον εξηλεκτρισμό της χώρας. Αυτή ήταν και η υπόσχεση του Πρωθυπουργού της χώρας στην τοπική κοινωνία.

κ. Χατζηδάκη δεν νοείται καμία σκέψη για ακύρωση οτιδήποτε άλλο είναι εκ του πονηρού και θα έχετε εσείς την ευθύνη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Παλινωδίες με τις μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ στο γραφείο του ήταν έως αργά χθες το βράδυ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Παναγιώτης Αθανασόπουλος, μετά την κατάληψη που έκαναν το απόγευμα περίπου 100 συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Η απρόβλεπτη αυτή εξέλιξη ήταν η συνέχεια όσων συνέβησαν νωρίς το πρωί, με τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας για την πρόθεση που είχε εκφράσει αρχικά ο κ. Αθανασόπουλος περί ματαίωσης του διαγωνισμού για την κατασκευή μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ είχαν διακόψει και νωρίς το πρωί τη συνεδρίαση του Δ.Σ. με κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ, απαιτώντας το άνοιγμα των προσφορών που έχουν κατατεθεί. Απουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων, το Δ.Σ. συνεδρίασε σε άλλο χώρο, ενώ υπήρξαν και διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου της επιχείρησης και των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας.
Αναβολή
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια η ΔΕΗ αναφέρεται ότι αποφασίστηκε τελικά η αναβολή της λήψης απόφασης για τη ματαίωση και την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού και το άνοιγμα των προσφορών που έχουν υποβληθεί. Επίσης έδωσε εξουσιοδότηση στον διευθύνοντα σύμβουλο, μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών του διαγωνισμού να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της επιχείρησης- συγκεκριμένα η επίτευξη τιμήματος του διαγωνισμού με όριο τα 500.000.000 ευρώ και η παραίτηση του αναδόχου και μειοδότη του έργου από κάθε απαίτηση σχετικά με ενδεχόμενη- έως 12 μήνες- καθυστέρηση στην έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της νέας μονάδας για οποιονδήποτε λόγο.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος χαρακτήρισε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης «ωμό πραξικόπημα» του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και τόνισε ότι η ΓΕΝΟΠ δεν την αναγνωρίζει καθώς είναι παράνομη αφού δεν συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Από την πλευρά τους, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης χαρακτήριζαν πρωτοφανείς τις ενέργειες μερίδας συνδικαλιστών και σχολίαζαν πως τέτοιες κινήσεις δεν είναι προς όφελος ούτε της επιχείρησης ούτε του κοινωνικού συνόλου.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η ΔΕΗ αποσύρει τους όρους από την προσφορά της για την EPCG

Η ΔΕΗ, που υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά για το μονοπώλιο ενέργειας του Μαυροβουνίου EPCG, φέρεται να συμφώνησε να προχωρήσει στο διαγωνισμό χωρίς στην προσφορά της να περιλαμβάνει ειδικούς όρους.

«Έγραψαν προς την επιτροπή του διαγωνισμού και ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν ειδικές απαιτήσεις», είπε στο Reuters ανώτερο στέλεχος που βρίσκεται κοντά στην διαδικασία.

«Είπαν ότι διατίθενται να διατηρήσει ο ανταγωνιστής τους ποσοστό μειοψηφίας στην EPCG (Elektroprivreda Crne Gore) και δεν ζητούν ανεξάρτητη διαμόρφωση των τιμολογίων ηλεκτρικού» πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου είχε δώσει διορία στην ΔΕΗ, μέχρι την Τετάρτη, να αποσύρει τους όρους που έχει θέσει στην προσφορά της αξίας 127 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της EPCG διαφορετικά θα έχανε στον διαγωνισμό παρά το γεγονός ότι υπέβαλε την μεγαλύτερη προσφορά.

H επιτροπή του διαγωνισμού θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να εξετάσει το θέμα. Η ιταλική A2A διατηρεί ποσοστό 15% της EPCG και προσφέρει 8,4 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 11,1 ευρώ της ΔΕΗ, για την απόκτηση επιπλέον 18,3%.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ειδικό Ευρωβαρόμετρο για την κλιματική αλλαγή

Η έρευνα εξετάζει κυρίως τα εξής:
Ø Πώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή σε σχέση με άλλα προβλήματα
Ø Αν θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρό πρόβλημα
Ø Τον βαθμό πληροφόρησης των πολιτών για την κλιματική αλλαγή - τις αιτίες που την προκαλούν, τις συνέπειές της και τους τρόπους καταπολέμησής της
Ø Το πώς οι πολίτες αντιμετωπίζουν τα εναλλακτικά καύσιμα και τις εκπομπές CO2
Ø Αν πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να σταματήσει και τι αντίκτυπο έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία
Ø Αν έχουν αναλάβει ατομική δράση για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα τρία σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα είναι η φτώχεια, παγκόσμια οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή. Το ήμισυ των Ευρωπαίων (50%) πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά μείζονα πρόκληση για τον κόσμο. Σε επίπεδο χώρας, η κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζεται ως σοβαρό πρόβλημα ιδίως στη Σουηδία (82%), στην Κύπρο (76%) και στην Ελλάδα (71%) ενώ η σοβαρότητά της περιορίζεται στην Πολωνία (33%), την Τσεχική Δημοκρατία (33%), την Τουρκία (32%) και την Πορτογαλία (30%).

Αντιθέτως, τα οικονομικά οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σημειώνουν σαφή αύξηση: 62% σήμερα έναντι 56% πριν από ένα χρόνο.

Η συνειδητοποίηση των μέσων που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αυξάνει η παραμένει σταθερή αναλόγως των περιπτώσεων:

Ø Το 75% των Ευρωπαίων έναντι 70% πέρυσι, θεωρεί ότι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να προσφύγουμε στη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όπως των «βιοκαυσίμων»
Ø Το 59% των Ευρωπαίων έναντι 61% πέρυσι, δηλώνει ότι έχει δραστηριοποιηθεί ατομικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ø Το 30%, έναντι 30% και πέρυσι, θεωρεί ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή οριακά μόνο.
Ø Μόνο το 27% έναντι 26% πέρυσι, θεωρεί ότι η σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής υπερτιμάται ενώ το31% έναντι 31% και πέρυσι, υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι δυνατόν να ανακοπεί.

Οι άνδρες είναι κατά μέσο όρο καλύτερα ενημερωμένοι σε σχέση με τις γυναίκες όσον
αφορά την κλιματική αλλαγή.
Γενικά, οι πολίτες που δηλώνουν ότι είναι καλύτερα ενημερωμένοι για την κλιματική αλλαγή προέρχονται από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης: Σουηδία, Κάτω Χώρες, Φινλανδία. Αντιθέτως, λιγότερο ενημερωμένοι δηλώνουν οι πολίτες της Τουρκίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας σχετικά με τις αιτίες, τις συνέπειες και τους τρόπους καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο είναι διαθέσιμο στην ακόλουθη διεύθυνση (στα αγγλικά):
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_313_en.pdf

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δημοσίευμα για προμήθεια λιθάνθρακα στον ΑΗΣ Καρδιάς

Αναδημοσίευση: Το Παρόν της Κυριακής, 26/5/09

Σε χαμηλό ποσοστό ανάμειξης με τον τοπικό λιγνίτη που χρησιμοποιείται από τη ΔΕΗ στον Σταθμό της Καρδιάς θα χρησιμοποιηθεί ο λιθάνθρακας με υψηλή περιεκτικότητα θείου που θα αγοράσει με διεθνή διαγωνισμό η εταιρεία και, ως εκ τούτου, δεν θα υπάρξει πρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Αυτό τονίζει με επιστολή του στο «Π» ο αρμόδιος διευθυντής της ΔΕΗ Λάζαρος Καραλάζος, σχολιάζοντας δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής, καθώς επίσης και ορισμένα πρόσθετα ερωτήματα που του απευθύναμε γραπτώς.

Η επιστολή του κ. Καραλάζου έχει ως εξής:

«Αναφερόμενοι στο από 19/7/2009 δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας, σχετικά με τον Διαγωνισμό για την προμήθεια 200.000 ΜΤ λιθάνθρακα από τη ΔΕΗ A.E. και για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας, παρακαλούμε να μας επιτρέψετε να σημειώσουμε τα εξής:

1. Ο προς προμήθεια λιθάνθρακας προορίζεται για τη βελτίωση της θερμογόνου δύναμης του τοπικού λιγνίτη, που χρησιμοποιείται ως καύσιμο, στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Καρδιάς, σε ποσοστό ανάμειξης το οποίο δεν ξεπερνά το 2,5%.

Παράλληλα, στον εν λόγω Σταθμό γίνεται, ήδη, ενίσχυση του τοπικού λιγνίτη με λιγνίτη άλλου ορυχείου της ΔΕΗ Α.Ε. με κατά τι αυξημένο ποσοστό θείου, στοχεύοντας στη βελτίωση της απόδοσης των Ηλεκτροστατικών Φίλτρων Τέφρας. Η βελτίωση αυτή προκύπτει μέσω της ενίσχυσης της δέσμευσης του ελεύθερου οξειδίου του ασβεστίου της τέφρας, το οποίο κυμαίνεται σε υψηλά ποσοστά στο λιγνίτη με τον οποίο τροφοδοτείται ο υπόψη Σταθμός (μηχανισμός φυσικής αποθείωσης).

Συνεπώς, η χρήση λιθάνθρακα των προδιαγραφών της εν λόγω Διακήρυξης είναι πλήρως συμβατή με το χρησιμοποιούμενο μείγμα λιγνίτη της ΔΕΗ, χωρίς καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι οι αιτιάσεις περί αύξησης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, λόγω της χρήσης λιθάνθρακα με τα υπόψη χαρακτηριστικά, είναι εντελώς αβάσιμες.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική επιβάρυνση της Επιχείρησης από την αγορά ''δικαιωμάτων ρύπανσης'' αυτή αφορά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (διοξείδιο του άνθρακα-CO2) και δεν έχει καμία σχέση με τις εκπομπές οξειδίων του θείου.

2. Η τιμή των προσφορών για την αξιολόγηση ζητείται, σύμφωνα με τη Διακήρυξη, για θερμογόνο δύναμη 6.000 kcal/kg και συντίθεται από δύο συνιστώσες:

Πρώτον, την τιμή του δείκτη CIF ARA (Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα), η οποία είναι κοινή για όλους τους διαγωνιζόμενους και χρησιμοποιείται ως διεθνώς αποδεκτός δείκτης για την απορρόφηση της μεταβλητότητας των διεθνών τιμών του λιθάνθρακα (εξισορρόπηση κινδύνου) και

Δεύτερον, από τη ''συνιστώσα προσαρμογής της τιμής'' (price adjustment), που αντανακλά τις όποιες ποιοτικές ή άλλες διαφοροποιήσεις (σημείο παράδοσης) από τον προαναφερθέντα δείκτη αναφοράς και δύναται να είναι, σύμφωνα με ρητή πρόβλεψη της Διακήρυξης, θετική ή αρνητική κατά την κρίση του κάθε διαγωνιζομένου.

Συνεπώς, η τιμή του κοινού για όλους τους συμμετέχοντες δείκτη CIF ARA, που αναφέρεται σε λιθάνθρακα με θείο 1% (δεδομένου ότι δεν δημοσιεύεται αντίστοιχος δείκτης με διαφορετική περιεκτικότητα σε θείο), διορθώνεται και αντισταθμίζεται στα πλαίσια μιας ανταγωνιστικής διαγωνιστικής διαδικασίας, όπως εν προκειμένω, από ανάλογη διαφοροποίηση της δεύτερης συνιστώσας (price adjustment). Επομένως, ο ισχυρισμός σας περί δήθεν αδικαιολόγητης επιβάρυνσης των τιμών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

3. Όπως σωστά επισημαίνεται στην τελευταία παράγραφο του από 19/7/2009 δημοσιεύματός σας, αναμένουμε ικανοποιητική συμμετοχή στον παρόντα διαγωνισμό, οι όροι του οποίου καταρτίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τυπικά σχέδια συμβάσεων πώλησης λιθάνθρακα των σημαντικότερων διεθνών οίκων και ύστερα από ευρεία διαβούλευση με όλους τους γνωστούς οίκους (traders ή παραγωγούς), που δραστηριοποιούνται στην αγορά του λιθάνθρακα. H μη επιτυχής κατάληξη των προηγούμενων διαγωνισμών αποδίδεται πρακτικά στις έντονες μεταβολές των διεθνών τιμών εκείνης της περιόδου, σε συνδυασμό με την απαίτηση των προηγούμενων διαγωνισμών για σταθερή τιμή.

4. Όσον αφορά τους λοιπούς όρους του υπόψη διαγωνισμού (τρόπος πληρωμής, εγγυητικές επιστολές, προϋποθέσεις συμμετοχής), σημειώνεται ότι έχουν προκύψει με βάση την εμπειρία από αντίστοιχους επιτυχείς διαγωνισμούς προμήθειας υγρών καυσίμων (αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ), στους οποίους συμμετείχαν και μειοδότησαν μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού (GLENCORE, VITOL, STASCO), ορισμένοι εκ των οποίων δραστηριοποιούνται και στην αγορά άνθρακα, με πλήρη αποδοχή των όρων αυτών (πληρωμή μετά την παράδοση του καυσίμου σε βάση DES - Delivered Ex-Ship και την υποβολή των αναγκαίων εγγράφων και όχι, κατά πάγια πρακτική της ΔΕΗ, με άνοιγμα πίστωσης - Letter of Credit, κατάθεση Εγγυητικής Επιστολής Συμμετοχής με την υποβολή των προσφορών και κατάθεση Εγγυητικής Επιστολής Καλής Εκτέλεσης με την υπογραφή των αντιστοίχων συμβάσεων).

5. Τέλος, σε σχέση με τις προϋποθέσεις συμμετοχής, η ΔΕΗ στην προσπάθειά της να διευρύνει τον ανταγωνισμό όχι όμως εις βάρος της αξιοπιστίας των πιθανών προμηθευτών, εισήγαγε τον όρο για το ύψος των πωλήσεων των διαγωνιζομένων κατά την τελευταία πενταετία. Θεωρούμε ότι, το ελάχιστο όριο των 100.000 ΜΤ, ήτοι το 50% της προς προμήθεια ποσότητας, αποτελεί το βέλτιστο σημείο ισορροπίας μεταξύ διεύρυνσης της βάσης των προμηθευτών και αξιοπιστίας των εν δυνάμει προμηθευτών της.

Από τα παραπάνω συνάγεται αβίαστα, ότι οι όροι της Διακήρυξης επιτρέπουν τη συμμετοχή όλων των δραστηριοποιούμενων στη διεθνή αγορά του λιθάνθρακα Οίκων, προωθώντας έτσι την ανάπτυξη συνθηκών ανταγωνισμού, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την προμήθεια καυσίμου στις ποιοτικές προδιαγραφές που χρειάζεται η Εταιρεία».

Θα περιμένουμε τις εξελίξεις

Στις παραπάνω απόψεις της ΔΕΗ έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι δεν συγκρίναμε στο δημοσίευμα τον λιγνίτη με λιθάνθρακα, αλλά επισημάναμε το προφανές: ότι ο λιθάνθρακας που περιέχει 2% θείο ρυπαίνει την ατμόσφαιρα δύο φορές περισσότερο από τον λιθάνθρακα που περιέχει 1% θείο.

Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε ο ενεργειακός λιθάνθρακας που εισάγεται στην Ε.Ε. (πάνω από 150 εκατ. τόνοι ετησίως) από ομοειδείς με τη ΔΕΗ εταιρείες περιέχει το πολύ 1% θείο.

Το «Π» θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του διαγωνισμού, από την οποία θα φανεί αν όντως οι όροι της προκήρυξης θα προσελκύσουν σοβαρές διεθνείς εταιρείες ή δελέασαν μόνο τους τοπικούς μικρομεσάζοντες της αγοράς.

Εκ του αποτελέσματος θα φανεί, επίσης, αν η τιμή του μειοδότη θα ενσωματώνει την έκπτωση που φαίνεται ότι περιμένει η ΔΕΗ, σε σχέση με τη διεθνή τιμή βάσης.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες στη συντριπτική πλειονότητα τέτοιων διεθνών συμφωνιών προμήθειας πρώτων υλών απαραίτητη προϋπόθεση είναι το άνοιγμα πίστωσης από τον αγοραστή.

Επίσης, ότι με τους όρους της προκήρυξης οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό αρκεί να έχουν προμηθεύσει κατά μέσο όρο μόλις 20.000 τόνους ετησίως την τελευταία πενταετία, δηλαδή μόλις το ένα δέκατο της ποσότητας που ζητάει η ΔΕΗ για ένα 12μηνο -αυτό το ελάχιστο όριο, που αποτελεί και προϋπόθεση συμμετοχής στον διαγωνισμό, φανερό είναι ότι καλύπτεται εύκολα ακόμη και από μεσάζοντες πολύ μικρής εμβέλειας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δρομολογήθηκε η μεταφορά των Πυλώνων της ΔΕΗ από τη ΖΕΠ

Σε πορεία υλοποίησης βρίσκεται το μεγάλο αίτημα μεταφοράς των πυλώνων,δυτικά της Κοζάνης, που χωρίζουν την ΖΕΠ από την πόλη και περνάνε πάνω από την νέα επέκταση της τέμνοντας ένα κομμάτι της έκτασης που έχει χωροθετήσει ο Δήμος για την μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης.

Για πολύ θετική εξέλιξη έκανε λόγο o Δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος,ενημερώνοντας τους Δημοτικούς Συμβούλους, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για τεράστιο σε κόστος και σημασία έργο. Σηματοδοτεί την πραγματική βούληση για την μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης, ταυτόχρονα την ομαλή διάνοιξη του ορυχείου Ποντοκώμης καθώς και την νέα μονάδα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας «Πτολ/δα V».

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ - Πτολεμαϊδα 5

Συνάδελφοι - σες Πολίτες του Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας

Η πρόσφατη ομιλία του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αθανασόπουλου στη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 26-6-2009 για το ¨μεγαλόπνοο¨ επενδυτικό πρόγραμμα της Επιχείρησης (στη σελίδα 42), επιβεβαιώνει πλήρως τους φόβους και τις εκτιμήσεις του Συνδικάτου, ότι ο κ. Αθανασόπουλος θέλει να καταστήσει τις τοπικές κοινωνίες συμμέτοχες και συνυπεύθυνες με τη ΔΕΗ και την πολιτεία για την υλοποίηση του προγράμματος και την προκήρυξη των Διαγωνισμών για την κατασκευή των μονάδων .
Τη θέση αυτή ο κ. Αθανασόπουλος την είχε εκφράσει και στην παρουσίαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΔΕΗ στα στελέχη της Επιχείρησης, στις Σχολές των Ορυχείων (ΣΤΕΠΟ), το Δεκέμβριο του 2008.
Το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, τότε στη συνάντηση που είχε μαζί του, αντέδρασε έντονα και διαφώνησε, ζητώντας να μην συνδεθεί η διακήρυξη της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 με τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών (υπάρχει σχετική ανακοίνωση 11/12/2008).
Μετά τα τελευταία γεγονότα ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο, η οποία ορίστηκε για τις 23-7-2009.
Στο μεταξύ προηγήθηκε η συνάντηση του κ. Αθανασόπουλου με το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στις 16-7-2009, όπου η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατήγγειλε αυτές τις μεθοδεύσεις με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, πραγματοποιώντας στη συνέχεια ενημερώσεις και Συνεντεύξεις Τύπου σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε την Πέμπτη 23-7-2009 με τον κύριο Αθανασόπουλο, επαναλάβαμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις πάγιες θέσεις του Συνδικάτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Σε σχέση με την μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και τις μετεγκαταστάσεις, προτείναμε στον κ. Αθανασόπουλο για λόγους που εύκολα γίνονται αντιληπτοί, να προχωρήσει άμεσα στη διακήρυξη του Διαγωνισμού και ¨εφόσον¨ δεν προχωρήσουν ¨ακόλλητα¨ οι διαδικασίες των μετεγκαταστάσεων Ποντοκώμης – Μαυροπηγής, να ακυρώσει τον Διαγωνισμό. Άλλωστε το συνηθίζει τελευταία!!! (βλέπε Μεγαλόπολη).
Για να δούμε τελικά ποιοι είναι αυτοί που ευθύνονται!!!
Για να δούμε τελικά ποιος κοροϊδεύει ποιον!!!
Ποιες είναι οι ευθύνες της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας, όπως επικαλείται, η οποία είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα, που αποδέχεται τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, (αφού σε όποια περιοχή της χώρας απευθύνθηκε εισέπραξε έντονες αντιδράσεις) και τώρα καθυστερεί προκλητικά το επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο και άλλαξε τρεις φορές.
Κύριε Αθανασόπουλε σας θυμίζουμε τις εξαγγελίες σας:
Νοέμβριος του 2007 ημερίδα ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ- Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης:
Πρόγραμμα αντικατάστασης 2400+ 800 MW. Οι μονάδες Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2 θα ενταχθούν στο σύστημα τέλος του 2012.
Νοέμβριος 2008. Παρουσίαση επενδυτικού προγράμματος BUISSNES PLAN:
Οι μονάδες Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2 θα ενταχτούν στο σύστημα το 2014!!
Ιούνιος 2009. Γενική συνέλευση μετόχων:
Οι μονάδες Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2 θα ενταχτούν στο σύστημα το 2016!!!
Μήπως τελικά κύριε Πρόεδρε πίσω από το «εφόσον», προσπαθείτε να καλύψετε δικές σας αδυναμίες ή σκόπιμες αστοχίες κατ’ εντολή της πολιτείας για να κερδίσουν έδαφος και χρόνο στο όνομα της απελευθέρωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενδεχομένως οι ιδιώτες ανταγωνιστές;
Επειδή όμως ο χρόνος δεν είναι ουδέτερος, το τέλος του καλοκαιριού θα μας βρει σε κινητοποιήσεις μαζί με την τοπική κοινωνία, έτσι όπως αποφασίστηκε και στο τελευταίο Διοικητικό μας Συμβούλιο στις 22-7-2009.

Κανείς δεν μπορεί να ¨παίζει παιχνίδια¨ με την περιοχή
που επί 50 και πλέον χρόνια!!! ηλεκτροδοτεί ολόκληρη τη χώρα!
Απαιτούμαι τον απαραίτητο ΣΕΒΑΣΜΟ !!!

Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περί του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος της ΔΕΗ...

Διάλογος αναπτύχθηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο για το επενδυτικό προγραμμα της ΔΕΗ. Η περιοχή μας αγωνια ιδιαίτερα για τις νέες μονάδες Μελίτη 2 και Πτολεμαϊδα 5. Ωστόσο αυτή η στήλη, επωνύμως, πρώτη όταν όλοι πανηγύριζαν, έθεσε το θέμα των όρων της ΔΕΗ σε βάρος των οικισμών μας και της ευρύτερης κοινωνίας για τη νέα μονάδα Πτολεμαϊδα 5. Τώρα το ίδιο πράγμα επισημαίνει μεταξύ άλλων και η ΓΕΝΟΠ για την πρόσφατη συζήτηση της με την ηγεσία της ΔΕΗ: "Στο ερώτημα πότε θα βγει η οριστική προκήρυξη της Πτολεμαΐδας V προσπαθώντας να κατασκευάσει άλλοθι για τις δικές τους «προγραμματισμένες» καθυστερήσεις η απάντηση ήταν ότι, εάν δεν προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις δεν πρόκειται να βγει ο διαγωνισμός !!! και πιο κάτω στην ανακοίνωση της "ΤΕΛΙΚΑ δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυτως μονάδα. Εν τω μεταξύ η αγορά ενέργειας θα έχει κατακλυσθεί από τις μονάδες των ιδιωτών που ήδη αρκετές κατασκευάζονται και άλλες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν."Η ΔΕΗ φυσικά απάντησε στη ΓΕΝΟΠ,

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δήλωση με αφορμή το κλείσιμο των Λιγνιτορυχείων στο ΛΚΔΜ

Ο εκπρόσωπος Τύπου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή του κλεισίματος των Λιγνιτορυχείων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το Σάββατο, για πρώτη φορά στα χρονικά, τα λιγνιτωρυχεία στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) σταμάτησαν τη λειτουργία τους, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειωθήκαν το Σαββατοκύριακο σε συνδυασμό με την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, είχαν ως αποτέλεσμα οι συγκεντρώσεις ρύπων να υπερβαίνουν έως και επτά φορές τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, προκαλώντας «ασφυξία» στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Σίγουρα, δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες του Νομού μας αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους καταστάσεις, όπως επίσης δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι (όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι ανεξάρτητοι θεσμικοί παράγοντες, παραδείγματος χάριν ο Συνήγορος του Πολίτη), στις ευθύνες και τις δεσμεύσεις, τόσο της Πολιτείας, όσο και της ΔΕΗ Α.Ε., για την λειτουργία των ορυχείων, σε σχέση με τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ούτως ώστε η συχνότητα τέτοιου είδους φαινομένων να περιοριστεί και σταδιακά να εξαλειφθεί.

Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε και στην πράξη τις δεσμεύσεις που είχε εξαγγείλει η ΔΕΗ δια στόματος του ίδιου του προέδρου της ήδη από τον Δεκέμβρη του 2007, και οι οποίες προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Είναι ανεπίτρεπτο σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, να λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους φαινόμενα, υποβαθμίζοντας τραγικά την ποιότητα ζωής των πολιτών του.

Μέσα από τα περιστατικά αυτά γίνεται ολοένα και πιο φανερό το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για στροφή στις πράσινες μορφές ενέργειας. Υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην αντικατάσταση των παλιών ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων και στο πλαίσιο αυτό αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για όλους μας το πάγωμα του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ. Ο εκσυγχρονισμός αυτός σε συνδυασμό με τη στροφή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες θα εξασφαλίσει την -απαραίτητη για όλους- προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την ασφάλεια των ενεργειακών μας πόρων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος για παύση λειτουργίας ορυχείων

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ-ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ Δ/ΝΣΗ ΤΟΥ ΛΚΔΜ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Ουσιαστικά αποτελέσματα αποδεικνύεται –για μία ακόμα φορά- πως έχουν οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για τα φλέγοντα Περιβαλλοντικά ζητήματα, που χρόνια ταλανίζουν τους εργαζόμενους και κατ΄ επέκταση την τοπική κοινωνία. Αποτελέσματα που δε μπορούν παρά από τη μία μεριά να ικανοποιούν τα στελέχη του Σωματείου και από την άλλη να ανεβάζουν τον πήχη των διεκδικήσεών μας στο όνομα της εμπιστοσύνης των εργαζόμενων, της τοπικής κοινωνίας και της ευθύνης που έχουμε απέναντι τους.
Στα πλαίσια της ευρείας σύσκεψης, που έχει πραγματοποιηθεί με τη Δ/νση του ΛΚΔΜ, παρουσία όλων των Δ/ντων Ορυχείων και του Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Πλακεντά, εκπροσωπώντας τον Νομάρχη Κοζάνης κ. Δακή, με αφορμή τις κινητοποιήσεις του Συνδικάτου για το περιβάλλον, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έρχεται σήμερα να διαπιστώσει ότι από την πλευρά της Δ/νσης του ΛΚΔΜ υπήρξε εφαρμογή των αποφάσεων. Έτσι, το Σάββατο 25-7-2009 σταμάτησε η κίνηση των εργολάβων σε όλο το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας από τις 11 το πρωί, καθώς και τη λειτουργία του πάγιου εξοπλισμού (εκσκαφέων) σε όλα τα Ορυχεία εξαιτίας της έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που επικρατούσε την συγκεκριμένη μέρα.
Η ικανοποίηση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ είναι διπλή, αφού τις θέσεις του Συνδικάτου υιοθέτησε και η τοπική κοινωνία (Νομάρχης – Δήμαρχοι – φορείς) τους οποίους καλούμε να παρεμβαίνουν κάθε φορά που θα απαιτείται. Άλλωστε αυτά συμφωνήθηκαν και στο Σύμφωνο Συνεργασίας ΔΕΗ – Τοπικής Κοινωνίας στη συνεδρίασή του στις 30-9-2008.
Πρόκειται για μία κίνηση που σίγουρα αποσυμφόρησε την επιβαρυμένη κατάσταση και που φυσικά μπορεί να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μελλοντικά, με την εφαρμογή των μέτρων από την πρώτη στιγμή.
Τα θέματα ασφαλούς εργασίας, υγιεινής και περιβάλλοντος είναι υψίστης σημασίας για το Σωματείο. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μήνυμα ελήφθη;

Επιτέλους ένα δραστικό μέτρο με άμεσο αντίκτυπο για τη ρύπανση. Το Σαββατοκύριακο η κατάσταση ήταν πραγματικά αφόρητη και με στοιχεία... Ο Νομάρχης Κοζάνης, κ. Γ. Δακής σταμάτησε τη λειτουργεία των ορυχείων του Ν. Κοζάνης. Το μήνυμα εστάλη με τον πλέον ηχηρό τρόπο. Το δίκτυο μετρήσεων του ΚΕΠΕ αποτυπώνει ξεκάθαρα την κατάσταση αποδεικνύοντας ότι είναι ένα εργαλείο για όλους τους πολίτες, θεσμικούς και μη. Η Νομαρχία τόλμησε και αντέδρασε άμεσα και της το αναγνωρίζουμε... Χρειάζεται και συνέχεια (με καταλογισμό ευθυνών;) για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία μας...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αναστολή λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ στο Νομό Κοζάνης

Με παρέμβαση του Νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή, ανεστάλη από τη ΔΕΗ η λειτουργία όλων των λιγνιτωρυχείων του Νομού Κοζάνης (Μαυροπηγής – Κύριου Πεδίου, Καρδιάς και Νότιου Πεδίου) λόγω των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων στη λεκάνη Πτολεμαΐδας – Κοζάνης, που οφείλεται και στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή).
Η αναστολή λειτουργίας θα διαρκέσει μέχρι τη βελτίωση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιεί η ΔΕΗ στην περιοχή, αλλά και το Κέντρο Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης στην Πτολεμαΐδα, οι συγκεντρώσεις των αιωρουμένων σωματιδίων (ΑΣ10) κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Το όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μέση ετήσια συγκέντρωση είναι 40 μg/m3 ενώ για τη μέση ημερήσια συγκέντρωση είναι 50 μg/m3.
Οι συγκεντρώσεις σήμερα Σάββατο 25 Ιουλίου 2009 στις 12 το μεσημέρι, αλλά και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας Παρασκευής 24ης Ιουλίου 2009, καταγράφονται στον παρακάτω Πίνακα 1.
Πίνακας 1 Συγκεντρώσεις ΑΣ10 σε μg/m3
Θέση/Ημερομηνία

24/7/2009

25/7/2009
12 το μεσημέρι
Πεντάβρυσος

51

85
Κοιλάδα

66

96
Οικισμός
ΔΕΗ Πτολεμαΐδας

206

101
Πετρανά

65

67
Κάτω Κώμη

43

85
Μαυροπηγή

101

311
Πτολεμαΐδα

85

76
Ποντοκώμη

99

241


Πηγή: www.kozani.net

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ματαίωση διαγωνισμού για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Πηγή: Express.gr, 25/07/09

ΣE ματαίωση οδηγείται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο διαγωνισμός για τη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, την ίδια ώρα που η επιχείρηση κατέθεσε υψηλότερη οικονομική προσφορά για την αγορά μεριδίου μετοχών της κρατικής εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, ο πρόεδρος της επιχείρησης Τάκης Αθανασόπουλος θα εισηγηθεί τη ματαίωση του σχετικού διαγωνισμού με επιχείρημα την ενδεχόμενη καθυστέρηση της κατασκευής από τον ΔΕΣΦΑ του αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το καύσιμο έως τον νέο σταθμό. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ θεωρεί ότι η ενδεχόμενη καθυστέρηση δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση των δοκιμών λειτουργίας σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης και η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί στην καταβολή αποζημιώσεων στον εργολάβο χωρίς να μπορεί να κάνει χρήση της νέας μονάδας.

Η ματαίωση του διαγωνισμού πρακτικά σημαίνει και το τέλος του περίφημου επιχειρησιακού προγράμματος ανάπτυξης της ΔΕΗ έως το 2014, ενώ αναμένεται να πυροδοτήσει εντονότατη αντίδραση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Την αντίδραση αυτή προανήγγειλε ήδη ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος από τη Μεγαλόπολη την οποία επισκέφθηκε χθες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τη ματαίωση του διαγωνισμού είχε προτείνει κατ' αρχήν ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος, ο οποίος σε συνεργασία με την ιταλική Ansaldo συμμετέχει σε αυτόν και εν συνεχεία την προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος κατά την πρόσφατη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αφορά την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 750-835 MW και προϋπολογισμού 570 εκατ. ευρώ.

Το έργο διεκδικεί επίσης η ΜΕΤΚΑ σε συνεργασία με την General Electric. Μάλιστα η ΜΕΤΚΑ έχει δημοσίως ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης της διαδικασίας και έχει δεσμευθεί πως σε περίπτωση που είναι ανάδοχος θα μεριμνήσει με τη ΔΕΗ για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει την επιχείρηση σε περίπτωση καθυστέρησης έλευσης του φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη και για διάστημα ενός έτους.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Τι θα γίνει με τη ρύπανση στο ενεργειακό λεκανοπέδιο;

Απαράδεκτη η κατάσταση στο ενεργειακό λεκανοπέδιο από τη ρύπανση. Συνεχόμενες οι παρεμβάσεις από τους περιβαλλοντικούς συλλόγους. Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Μαυροδενδρίου μόλις εχθές παρενέβη στη Δνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας με καταγγελία. Και αντί να βελτιωθεί η κατάσταση σήμερα επιδεινώθηκε και έγινε αφόρητη με δείκτη 10 στην περιοχή (με maximum το 10!). Δηλαδή δεν μπορεί να είναι χειρότερα. Ως πότε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα υποκαθιστούν τα θεσμικά όργανα; Μήπως πρέπει όσοι αυτεπάγγελτα στη δικαιοσύνη οφείλουν να παρεμβαίνουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Μήπως ήρθε η ώρα να αποφασιστεί (και όχι απλά να συζητηθεί) η παύση εργασιών στα ορυχεία όταν ξεπερνά η ρύπανση ένα όριο;

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

H METKA ρωτά τη ΔΕΗ για επενδυτικό της πρόγραμμα στη Μεγαλόπολη

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Τη σαφή τοποθέτηση της διοίκησης της ΔΕΗ για το διαγωνισμό κατασκευής της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Μεγαλόπολη ζητεί η ΜΕΤΚΑ, μετά τη φημολογία περί ακύρωσής του.
Η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία έχει καταθέσει προσφορά και μαζί με την Damco αποτελούν τις δύο υποψήφιες εταιρείες για την ανάληψη του έργου. [Ωστόσο, η διοίκηση της ΔΕΗ, στην πρόσφατη συνάντησή της με τη ΓΕΝΟΠ, άφησε να διαφανεί ότι εξετάζει την περίπτωση ακύρωσης του διαγωνισμού, με επιχείρημα ότι θα καθυστερήσει σημαντικά η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου προς τη Μεγαλόπολη.

Στη διαφαινόμενη υπαναχώρηση της διοίκησης της ΔΕΗ, η ΜΕΤΚΑ επισημαίνει κατ' αρχήν ότι η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ για τη συνέχιση του διαγωνισμού είναι δεδομένη. Ετσι διερωτάται κατ' αρχήν για τους λόγους που τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση η διοίκηση.

Επιπλέον επισημαίνει ότι, όσο καθυστερεί να λειτουργήσει η νέα μονάδα της Μεγαλόπολης, με απόδοση 57%, θα υποκαθίσταται υποχρεωτικά από παλαιές μονάδες, με απόδοση 37% και 38%, οπότε η ΔΕΗ θα ζημιώνεται με 400.000 ευρώ την ημέρα λόγω της χαμηλότερης απόδοσης. Επιπλέον, η ΜΕΤΚΑ προτείνει στη ΔΕΗ, εφόσον προκριθεί η δική της προσφορά, στη σύμβαση που θα υπογραφεί να καλύψει την επιχείρηση από ενδεχόμενη καθυστέρηση άφιξης του αερίου για 12 μήνες, πέρα από την 31η Δεκεμβρίου 2012, που ο ΔΕΣΦΑ έθεσε ως ανώτατη εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης του αγωγού.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Χαμένος ο Αίολος στη γραφειοκρατία

Πηγή - αναδημοσίευση: Το Βήμα της Κυριακής, του Α.Γ.Χριστοδουλάκη, 19/7/09

Η Ελλάδα χάνει τη μάχη του Αίολου και του Ηλιου άδοξα μέσα στο γήπεδό της! Αν και η χώρα είναι πλούσια προικισμένη σε αέρα και ηλιοφάνεια, εν τούτοις η παραγωγή πράσινης ενέργειας από τις δύο αυτές πηγές παραμένει μηδαμινή. Οι επενδύσεις σε αιολική ενέργεια καθυστερούν εξαιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων, ενώ στην ηλιακή ενέργεια, δηλαδή στα φωτοβολταϊκά, η εγχώρια αγορά βρίσκεται στα σπάργανα. Είναι κοινή πεποίθηση ότι αξιοποιώντας αυτές τις δύο αειφόρες πηγές πράσινης ανάπτυξης θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε εκατοντάδες, αν όχι και χιλιάδες, νέες θέσεις εργασίας, να επιλύσουμε ένα μέρος από το ενεργειακό μας πρόβλημα και να προσθέσουμε πλούτο στη χώρα. Τώρα μάλιστα που φαίνεται ότι παγώνει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων ως απαραίτητο συμπλήρωμα των θερμικών μονάδων που λειτουργούν ή κατασκευάζονται από ιδιώτες αποτελεί αδήριτη ανάγκη για το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Mηδαμινή η παραγωγή πράσινης ενέργειας από άνεμο και ήλιο παρά το διαπιστωμένο ενεργειακό έλλειμμα και τις κρίσεις με το πετρέλαιο
Οπως λένε οι Γερμανοί, για κάθε 4 Μεγαβάτ από θερμικές μονάδες πρέπει να κατασκευάζεται 1 Μεγαβάτ από ΑΠΕ. Με δεδομένο ότι γύρω από την Αττική τα επόμενα τέσσερα-πέντε χρόνια θα λειτουργήσουν περί τα 1.600 Μεγαβάτ από ιδιώτες και 400 από τη ΔΕΗ στο Αλιβέρι- όλα με φυσικό αέριοχρειάζονται περί τα 500 Μεγαβάτ από ΑΠΕ, κυρίως από αιολικά πάρκα.
Εκτός από τις προϋποθέσεις η Ελλάδα έχει και σοβαρούς λόγους να απογειώσει την αιολική και την ηλιακή ενέργεια όσο περισσότερο μπορεί. Και τούτο διότι έχει διαπιστωμένο ενεργειακό έλλειμμα, το οποίο πρέπει να το καλύψει με την άφθονη και ατέρμονα πρώτη ύλη που διαθέτει σε άνεμο και ήλιο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ρόδος έχει 220 ημέρες ηλιοφάνεια τον χρόνο! Επιπλέον, μετά τις αλλεπάλληλες και ποικιλόμορφες ενεργειακές κρίσεις με το πετρέλαιο έχει γίνει κατανοητό από όλους ότι η χώρα μας χρειάζεται ισχυρές εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο κατ΄ αρχάς αλλά και πυλώνες στήριξης του ενεργειακού συστήματος, μεταξύ των οποίων βασικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η υπόθεση του λιθάνθρακα αρχίζει να «βουλιάζει» στην Ευρώπη: η Ευρωπαϊκή Ενωση εκδίδει περιβαλλοντική οδηγία που δυσχεραίνει τη δημιουργία λιθανθρακικών μονάδων στα κράτη-μέλη ενώ και οι τιμές του κινεζικού λιθάνθρακα έχουν αυξηθεί σημαντικά, αφαιρώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα του «φθηνού καυσίμου», άρα τέτοια μονάδα προς το παρόν δεν φαίνεται να φτιάχνεται μετά και την αρνητική θέση που πήρε πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης. Βεβαίως, όπως είναι διεθνώς αποδεκτό, στο ενεργειακό μείγμα μιας χώρας πρέπει να υπάρχει και στερεό καύσιμο και στην Ελλάδα εκτός του λιγνίτη πρέπει να υπάρχει εναλλακτική λύση, που μάλλον είναι μια μονάδα λιθάνθρακα.
Πού κολλάνε τα αιολικά
Τα αιολικά πάρκα είναι το μεγάλο παράδοξο της Ελλάδας που παραμένει στα χαμηλά της Ευρώπης. Αιτήσεις για επενδύσεις συνολικής αξίας πάνω από 2,5 δισ. ευρώ λιμνάζουν μεταξύ ΡΑΕ, υπουργείων, τοπικής αυτοδιοίκησης και... παραγοντίσκων.
Ενδεικτικά της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων είναι τα στοιχεία της ΡΑΕ. Ως το τέλος του 2008 είχαν υποβληθεί 4.397 αιτήσεις για την παραγωγή 47.336 μεγαβάτ. Από αυτά άδεια λειτουργίας διαθέτουν μόνο 1.038 μεγαβάτ.
Αδεια εγκατάστασης διαθέτουν 1.176,4 μεγαβάτ και άδεια παραγωγής 7.446 μεγαβάτ. Η Ελλάδα πρόσθεσε 114 ΜW το 2008, έναντι 125 ΜW το 2007 και 173 ΜW το 2006. Η συνεισφορά μας στο παγκόσμιο σύνολο βρίσκεται στο 0,82%, από 0,93% το 2007 και 1,01% το 2006, δηλαδή μειώνεται συνεχώς. Παρ΄ όλα αυτά υπήρξε τριπλασιασμός της ισχύος από το 2004 ως το 2008 από ΑΠΕ, από τα 450 μεγαβάτ φτάσαμε τα 1.100, αλλά η Ελλάδα παραμένει ουραγός της ΕΕ. Για την επίτευξη του στόχου 20% από ΑΠΕ το 2020 οι ρυθμοί πρέπει να πολλαπλασιαστούν καθώς θα πρέπει να εγκαθίστανται στο σύστημα περί τα 500 ΜW ετησίως.
Οπως λένε παράγοντες της αγοράς, οι επενδύσεις στα αιολικά «κολλάνε» μέσα σε υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, όχι για κάποιον ανεξήγητο λόγο, αλλά κυρίως λόγω χαμηλού ενδιαφέροντος και μέτριας ενασχόλησης των υπηρεσιακών παραγόντων με τα αιολικά. «Εχουν υποβαθμίσει τη σημασία τους οι υπηρεσίες» λέει έμπειρος επενδυτής στα αιολικά. «Αρκεί να σας πω ότι για μια θερμική μονάδα οι υπηρεσίες του ΠΕΧΩΔΕ ξεμπλέκουν το έργο σε τρεις τέσσερις μήνες, ενώ για ένα αιολικό τρώνε δύο ή και τρία χρόνια! Εδώ χρειάζεται σημαντική παρέμβαση για να ξεκολλήσουν οι επενδύσεις» προσθέτει. Η γραφειοκρατία που παρατηρείται συνεπώς είναι ο μεγάλος εχθρός των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια και παραμένει, αφού η συνολική διαδικασία αδειοδότησης ενός επενδυτικού σχεδίου διαρκεί ακόμη και σήμερα τουλάχιστον τρία χρόνια συνολικά.
Μεγάλη πληγή ωστόσο υπήρξε και η απουσία χωροταξικού σχεδίου με αποτέλεσμα σήμερα συνολικές επενδύσεις περίπου 2.500 μεγαβάτ να βρίσκονται εγκλωβισμένες από προσφυγές σε διοικητικά δικαστήρια.
Πρόβλημα και η έλλειψη εθνικού σχεδιασμού που να λαμβάνει υπόψη τόσο τις δεσμεύσεις της χώρας που απορρέουν από τις κλιματικές αλλαγές όσο και την αξιοποίηση του τεράστιου ανανεώσιμου δυναμικού που συμβάλλει στον περιορισμό ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.
Ιδιοκτήτες-«μαϊμούδες»
Η αρνητική μόδα της εποχής με τους ψευτοϊδιοκτήτες περιοχών όπου θα εγκατασταθούν αιολικά πάρκα είναι άλλη μια σύγχρονη ελληνική πατέντα-μάστιγα: κάποιοι επιτήδειοι μαθαίνουν ότι σε ένα βουναλάκι στο... τέρμα του πουθενά θα εγκατασταθεί μελλοντικά αιολικό πάρκο. Βρίσκουν λοιπόν δυο-τρεις ηλικιωμένους, συνήθως βοσκούς της περιοχής, τους χαρακτηρίζουν μάρτυρες και προσπαθούν να καταγράψουν την περιοχή ως δική τους από την εποχή του προπάππου τους.
Εν τω μεταξύ το τοπικό δασαρχείο έχει χαρακτηρίσει την περιοχή δημόσια, μη δασική και μη προστατευόμενη. Στη συνέχεια οι ψευτοϊδιοκτήτες πηγαίνουν στους υποψήφιους επενδυτές και ζητούν χρήματα (μιλάμε για ταρίφες από 100 ως 500.000 ευρώ!) ώστε να μη διεκδικήσουν τη δήθεν ιδιόκτητη περιοχή. Κάποιοι από τους επενδυτές κουρασμένοι από τη γραφειοκρατία και για μην έχουν άλλα μπλεξίματα, υποκύπτουν στον εκβιασμό και πληρώνουν ενώ αυτοί που δεν συμβιβάζονται καταλήγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και χάνουν τουλάχιστον ένα εξάμηνο επιπλέον.
Το σύνολο των φορέων των ΑΠΕ και των περιβαλλοντικών οργανώσεων μέμφονται το ίδιο το κράτος, που αντί να λειτουργεί ως συντεταγμένη πολιτεία, χωρίζεται σε τσιφλίκια και αντίπαλα «κρατίδια», ένα για κάθε συναρμόδιο υπουργείο.
Κάθε υπουργός και το υπουργείο του ερμηνεύουν και εφαρμόζουν στην πράξη αποσπασματικά και κατά το δοκούν τη σχετική νομοθεσία για τις ΑΠΕ. Τελικό αποτέλεσμα είναι η ασυνεννοησία, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η αντιφατικότητα των αποφάσεων, η αλληλοαναίρεση. Η σωστή ενημέρωση των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες και η ενεργός συμμετοχή τους στις διαδικασίες ανάπτυξης των αιολικών πάρκων είναι το «κλειδί» για τη δυναμική εξέλιξη των ανανεώσιμων πηγών στη χώρα μας. Το σημαντικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας ουσιαστικά ακυρώνεται από το περίπλοκο αδειοδοτικό σύστημα («κυκεώνας» χαρακτηρίζεται από όλους), τη δυστοκία της δημόσιας διοίκησης σε ό,τι έχει να κάνει με την εφαρμογή της νομοθεσίας και φυσικά τις «ποικίλες» αντιδράσεις μερίδας των τοπικών κοινωνιών. Οι ευθύνες της ΡΑΕ δεν είναι μικρές στην υπόθεση: εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο η Ρυθμιστική Αρχή θα έπρεπε να είχε ξεκαθαρίσει ένα σημαντικό ζήτημα, δηλαδή ποιες επενδύσεις στα αιολικά έχουν εύκολη ή δυνητική πρόσβαση στο δίκτυο της ΔΕΗ ώστε να προωθηθούν κατά προτεραιότητα και ποιες αιτήσεις αιολικών πάρκων χρειάζονται ξεχωριστές επενδύσεις για να συνδεθούν με το σύστημα της ΔΕΗ και οι οποίες μπορούν να καθυστερήσουν ώσπου να φτιαχτεί η σχετική υποδομή.
ΕΕ: Ηγέτιδα η αιολική ενέργεια
Εξω ο Αίολος πάει καλά: το 2008 στην ΕΕ η αιολική ενέργεια ξεπέρασε σε νέες εγκαταστάσεις όλες τις άλλες πηγές ενέργειας. Το 43% όλων των νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ ήταν έργα αιολικής ενέργειας.
Συνολικά στην Ευρώπη το 2008 προστέθηκαν 19.651 ΜW ηλεκτρικής ισχύος, από τα οποία τα 8.484 ΜW αιολική ενέργεια, τα 6.932 ΜW φυσικό αέριο, τα 2.495 ΜW πετρέλαιο, τα 762 ΜW κάρβουνο και τα 473 ΜW υδροηλεκτρικά.
Στο τέλος του 2008 το σύνολο των αιολικών εγκαταστάσεων στην ΕΕ ανέρχεται σε 64.949 ΜW, και αντιστοιχεί σε αύξηση 15% από το 2007 και ισοδυναμούσε με την καθημερινή εγκατάσταση 20 νέων ανεμογεννητριών. Περίπου 160.000 εργαζόμενοι απασχολούνταν άμεσα ή έμμεσα στην αιολική βιομηχανία στα τέλη του 2008, ενώ οι επενδύσεις στην ΕΕ ανήλθαν σε 11 δισ. ευρώ. Η ενέργεια που θα παράγουν σε μια φυσιολογική χρονιά τα 64,949 ΜW των ανεμογεννητριών στην Ευ ρώπη καλύπτει το 4,2% της ηλεκτρικής ζήτησης και αποτρέπει την εκπομπή 108 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, που ισοδυναμεί με την απόσυρση 50 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.
Η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ικανοποιητική ανάπτυξη ξεπερνώντας τα 3.000 ΜW. Υπάρχουν 10 κράτημέλη που ξεπέρασαν τα 1.000 ΜW. Στην παγκόσμια αιολική κατάταξη είχαμε μια σημαντική αλλαγή: οι ΗΠΑ πέρασαν τη Γερμανία, ενώ η Κίνα διπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ της για 4η συνεχόμενη χρονιά, αλλά παρέμεινε στην 4η θέση, με 3η την Ισπανία και 5η την Ινδία, ενώ τις επόμενες πέντε θέσεις κατέχουν η Ιταλία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Πορτογαλία (την οποία ξεπερνούσαμε ως το 2004).
Το 2008 εγκαταστάθηκαν πάνω από 27.000 ΜW παγκοσμίως, κυρίως στη Β. Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ασία ανεβάζοντας την παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ σε 120.800 ΜW.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ακόμη ένα Βήμα για την Εγκατάσταση Τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα

Υπεγράφη μεταξύ της ΔΕΗ και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, Αποχέτευσης του Δήμου Φλώρινας (ΔΕΥΑΦ), το Συμβόλαιο Παραχώρησης του Οικοπέδου στο χώρο του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Μελίτης, στο οποίο θα εγκατασταθεί το αντλιοστάσιο της τηλεθέρμανσης της πόλης της Φλώρινας σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ Α.Ε.
Η εγκατάσταση τηλεθέρμανσης, ισχύος 70MWth, θα συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση των κατοίκων της Φλώρινας με τρόπο οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον. Η θερμική ενέργεια θα παρέχεται από τη Μονάδα Ι του ΑΗΣ Μελίτης, η οποία είναι εξαρχής σχεδιασμένη για να παρέχει τέτοια δυνατότητα. Με βάση τη ΔΕΗ, η κατασκευή του Έργου προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί εντός του 2010.
Το έργο θα εξασφαλίσει τα εξής οφέλη για την Τοπική Κοινωνία και το Περιβάλλον:
- Μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου ντήζελ κατά 16.000 τόννους ετησίως στη Φλώρινα.
- Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 32.000 τόννους ετησίως.
- Μείωση των δαπανών θέρμανσης κατά περίπου 600 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό.
Η σχετική Συμφωνία υπογράφτηκε εκ μέρους του Δήμου και της ΔΕΥΑΦ από τον δήμαρχο Φλώρινας κ. Στέφανο Παπαναστασίου και εκ μέρους της ΔΕΗ από τον γενικό διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας και ασκών καθήκοντα γενικού διευθυντή Παραγωγής κ. Δημήτρη Λάππα.
Η ΔΕΗ έχει ήδη εγκαταστήσει με επιτυχία παρόμοια συστήματα τηλεθέρμανσης στις πόλεις της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Μεγαλόπολης στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής της πολιτικής.

Πηγή: www.energia.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ELENA: a new funding source for local investment in sustainable energy

[για μετάφραση κλικ στην ελληνική σημαία δεξιά] The European Commission and European Investment Bank (EIB) are setting up a new financing scheme known as "European Local Energy Assistance", or ELENA. ELENA forms part of the IEE programme and should be operational in the second half of 2009.
ELENA will help local authorities develop bankable sustainable energy investment projects or programmes in a variety of sectors, and ensure their eligibility for further EIB funding. Any action supported must contribute to the CO2 reduction objectives established in the Commission's Covenant of Mayors initiative.
More details will be published as soon as they are available on http://www.eumayors.eu/.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: έληξε η προθεσμία για τις χωματερές

Σήμερα (16/7/09) λήγει η προθεσμία για συμμόρφωση προς τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των χώρων υγειονομικής ταφής των αποβλήτων στην ΕΕ που δεν ανταποκρίνονται στις ισχύουσες διατάξεις. Τα κράτη μέλη είχαν οχτώ χρόνια για να εξασφαλίσουν ότι ανάλογες εγκαταστάσεις που υπήρχαν πριν τεθεί σε εφαρμογή η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις χωματερές θα συμμορφώνονταν προς αυτή ή θα έκλειναν εντελώς. Η Επιτροπή απηύθυνε επιστολή σε όλα τα κράτη μέλη για να υπενθυμίσει την υποχρέωσή τους και για να συγκεντρώσει στοιχεία όσον αφορά τη συμμόρφωση προς τις ως άνω διατάξεις. Τα κράτη μέλη που θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν τηρήσει τη νομοθεσία ενδέχεται να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Οι χώροι υγειονομικής ταφής που δεν ανταποκρίνονται στις κείμενες διατάξεις αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των πολιτών και για το περιβάλλον. Ενδέχεται να προκαλέσουν έκλυση ατμοσφαιρικών εκπομπών και οσμών, να ρυπάνουν το έδαφος και το νερό και να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα. Από σήμερα τα κράτη μέλη καλούνται επίσης να μειώσουν τις ποσότητες των βιοαποικοδομήσιμων αστικών λυμάτων που καταλήγουν στις χωματερές κατά το 50% ως προς τα επίπεδα του 1995.
Προθεσμία για τη συμμόρφωση των χώρων υγειονομικής ταφής αποβλήτων που δεν συμφωνούν με τους κανόνες της ΕΕ
Από τις 16 Ιουλίου 2009, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για τα οποία δεν έχει εγκριθεί η παράταση των προθεσμιών οφείλουν να εξασφαλίσουν ότι οι χώροι υγειονομικής ταφής που δεν ανταποκρίνονται στα κείμενα πρότυπα και οι οποίοι υπήρχαν πριν από την θέσπιση της οδηγίας για τους χώρους υγειονομικής ταφής των αποβλήτων1, συμμορφώνονται πλέον προς τις διατάξεις της.
Η οδηγία στοχεύει στην πρόληψη ή τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των αποβλήτων των χώρων υγειονομικής ταφής στο περιβάλλον, ιδίως στα επιφανειακά ύδατα, τα υπόγεια ύδατα, το έδαφος, τον αέρα και την υγεία του ανθρώπου και προβλέπει αυστηρές διατάξεις για τη διαχείριση των εν λόγω εγκαταστάσεων.
Τα πλέον πρόσφατα στατιστικά δεδομένα συγκεντρώθηκαν το 2008 σχετικά με τα 12 νέα κράτη μέλη και αποκαλύπτουν την ύπαρξη περίπου 1.600 χώρων υγειονομικής ταφής αποβλήτων που δεν ανταποκρίνονται στα κείμενα πρότυπα. Αναμένεται ότι σαφέστερη εικόνα της κατάστασης σε όλα τα κράτη μέλη θα διαμορφωθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, όταν θα έχουν παραληφθεί τα πλήρη στοιχεία. Η Επιτροπή παρακολουθεί πλέον τη συμμόρφωση ανά την ΕΕ. Εάν οι εθνικές εγκαταστάσεις εξακολουθήσουν να λειτουργούν δίχως να ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα, η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής στη δικαιοσύνη των ενεχόμενων κρατών μελών.
Στο πρόσφατο παρελθόν η Επιτροπή κινήθηκε δικαστικά κατά της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεώρησε ότι οι ως άνω χώρες δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τη διάθεση των αποβλήτων. Η Επιτροπή παρακολουθεί τις προόδους τους όσον αφορά την αναβάθμιση των καταβαλλόμενων προσπαθειών για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ.
Η ανάγκη ορθής διαχείρισης και ελέγχου των χώρων υγειονομικής ταφής αποβλήτων.
Οι χώροι υγειονομικής ταφής αποβλήτων που δεν αποτελούν αντικείμενο ορθής διαχείρισης ενδέχεται να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον.
Οι χώροι υγειονομικής ταφής αποβλήτων αποτελούν πηγές προϊόντων έκπλυσης και μεθανίου σε υγρή μορφή. Τα προϊόντα έκπλυσης – ήτοι τα υγρά τα οποία αποστραγγίζονται από τον χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων – υπάρχει κίνδυνος να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα, καθιστώντας τα ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα απόβλητα από τους κήπους, τις κουζίνες και τα διατροφικά απόβλητα, διασπώμενα μπορεί να παράγουν μεθάνιο, ένα αέριο το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και θεωρείται 25 φορές ισχυρότερο από την άποψη αυτή ως προς το διοξείδιο του άνθρακος με αποτέλεσμα να συνιστά μείζονα παράγοντα της αλλαγής του κλίματος. Στις χωματερές οφείλεται το 2% τουλάχιστον των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ. Η οδηγία για τους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων προβλέπει αυστηρές διατάξεις για τα προϊόντα έκπλυσης και τις εκπομπές αερίων από τις χωματερές.
Στόχοι μείωσης των βιοαποικοδομήσιμων αστικών λυμάτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων
Από σήμερα, τα κράτη μέλη έχουν επίσης την υποχρέωση να μειώσουν την ποσότητα των βιοαποικοδομήσιμων αστικών λυμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων κατά 50% ως προς τα επίπεδα του 1995. Αυτό σημαίνει ότι για τα λύματα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλες μορφές διαχείρισης των αποβλήτων που θεωρούνται φιλικότερες για το περιβάλλον όπως η λιπασματοποίηση ή η αποτέφρωση με ανάκτηση της ενέργειας. Η Επιτροπή ζήτησε πληροφορίες από τα κράτη μέλη ώστε να μπορέσει να ελέγξει κατά πόσον έχει επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος. Επόμενο ορόσημο θα είναι το έτος 2016, που ο αντίστοιχος στόχος μείωσης αυξάνεται στο 65% ως προς τα επίπεδα του 1995.
Τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα αποτελούν περίπου το 40% των αστικών λυμάτων ανά την Ευρώπη. Οι χώροι υγειονομικής ταφής αποβλήτων εξακολουθούν να αποτελούν την πλέον διαδεδομένη μέθοδο διάθεσης των αστικών λυμάτων στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από αυτή τη μέθοδο διάθεσης έχουν πλέον τεκμηριωθεί. Τον Δεκέμβριο 2008, η Επιτροπή δημοσίευσε πράσινη βίβλο (βλ. IP/08/1879) με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσον απαιτείται νέα νομοθεσία που θα μπορούσε να συμβάλει στη εκτροπή περισσότερων βιολογικών αποβλήτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής προς την ανακύκλωση και την ανάκτηση ενέργειας.
Ιστορικό
Για ορισμένα κράτη μέλη που κατά το 1995 χρησιμοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό τους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων (δεδομένου ότι σε αυτούς κατέληγε πάνω από το 80% των αστικών αποβλήτων) παρατάθηκε η προβλεπόμενη τετραετής προθεσμία με ειδική παρέκκλιση. Τα κράτη αυτά καλούνται να επιτύχουν μείωση κατά 25% μέχρι το 2010 και εν συνεχεία να φθάσουν το στόχο του 50% μέχρι το 2013. Τα συγκεκριμένα κράτη μέλη είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Για περισσότερες πληροφορίες (στην αγγλική γλώσσα):
http://ec.europa.eu/environment/waste/landfill_index.htm

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Συνήγορος του Πολίτη: Διοικητική ανταπόκριση φορέων για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νομό Κοζάνης

Από το δικτυακό τόπο του Συνήγορου του Πολίτη αντιγράφουμε με τις απαραίτητες παραπομπές [κλικ και συνδέεστε] τη διοικητική ανταπόκριση των αρμοδίων στις επιστολές του Συνηγόρου του Πολίτη για το Ν. Κοζάνης: "Στις από 10/3/09 προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την Πολιτεία στο Ν. Κοζάνης και την στελέχωση όλων των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών, υπήρξε η εξής κατ’ αρχήν ανταπόκριση:
Η Δ/νση Περιβάλλοντος της ΔΕΗ Α.Ε. ενημέρωσε ότι έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης του έργου «Προμήθεια, εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία και συντήρηση οργάνων μέτρησης ποιότητας της ατμόσφαιρας». Στόχος του προγράμματος είναι η αντικατάσταση των αναλυτών ρύπων SO2, NOx και PM10, στους εννιά σταθμούς του δικτύου μέτρησης ποιότητας της ατμόσφαιρας, προς εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2008/50/ΕΚ και προς μέτρηση των αναπνεύσιμων σωματιδίων PM2.5.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, ενημέρωσε την Ανεξάρτητη Αρχή ότι εκκρεμεί (10/4/09) η έγκριση πιστώσεων για τον αιτηθέντα προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού από τον Γ Γ. Περιφέρειας Μακεδονίας, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη στελέχωση των επιμέρους οργανικών μονάδων της Περιφέρειας.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ ενημέρωσε ότι έχει προτείνει την ένταξη του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Αέριας Ρύπανσης (Ε.ΠΑΡ) στο Ε.Σ.Π.Α., στην οποία πρόταση, περιλαμβάνεται και ο Ν. Κοζάνης.
Η Ν. Α. Κοζάνης ενημέρωσε τον Συνήγορο του Πολίτη για τις δυσκολίες στελέχωσης των κενών οργανικών θέσεων των υπηρεσιών της καθώς και για τη λειτουργία κέντρου παρακολούθησης και διάδοσης της πληροφορίας για τα υπάρχοντα στοιχεία μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη ΔΕΗ και άλλους μεμονωμένους σταθμούς.
Η Περιφέρεια Δ υτικής Μακεδονίας απάντησε ότι προγραμματίζει την ενίσχυση της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ με προσωπικό και ότι διερευνά το θέμα χρηματοδότησης σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης απάντησε ότι προγραμματίζει την ενίσχυση με προσωπικό της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου και Νοτίου Ελλάδας, κατόπιν και της επισήμανσης του Συνηγόρου του Πολίτη για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας για μεταλλευτικές και λατομικές εργασίες.
Αναμένεται η υλοποίηση των παραπάνω δεσμεύσεων όλων των φορέων, καθώς και η
απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε η Ανεξάρτητη Αρχή."

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Είναι συμπτώσεις όλες οι αναφορές περί πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα;

Τώρα καταλάβαμε τι συμβαίνει με την πυρηνική ενέργεια; Έπρεπε να τεθεί το θέμα από τη ΓΕΝΟΠ μετά τη συνάντηση της με την ηγεσία της ΔΕΗ; Θα παραθέσουμε ένα γεγονός που ίσως πέρασε απαρατήρητο: Το ΙΕΝΕ, Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διοργάνωσε ημερίδα εργασίας (workshop) στις 19 Μαϊου στη Σόφια με θέμα "Η πυρηνική επιλογή για την ΝΑ Ευρώπη: Μια κριτική αξιολόγηση".
Τα αποτελέσματα της ημερίδας, που με εύσχημο τρόπο θέτει την πυρηνική ενέργεια στη βάση της συζήτησης για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως μπορείτε να δείτε σε προηγούμενη ανάρτηση στο www.energeiakozani.gr, θα ενσωματωθούν σε κείμενο του ΙΕΝΕ τον προσεχή Οκτώβριο. Δηλαδή το ΙΕΝΕ (και η χώρα μας πρακτικά;) ανοίγει με τον πιο άμεσο τρόπο τον διάλογο για την πυρηνική ενέργεια! Άλλωστε αυτό έγινε και παλαιότερα από ομάδα της Ακαδημίας Αθηνών (βλ. σχετική δημοσίευση της παρούσας στήλης).
Έχει επίσης αξία να δείτε ποιοι ήταν οι έλληνες εισηγητές του workshop. Και εάν κάποιος βιαστεί να ισχυριστεί ότι είναι απλώς ένα ανεξάρτητο Ινστιτούτο τότε ας αναρωτηθούμε τι μήνυμα εκπέμπεται στο εξωτερικό μέσω διενέργειας συναντήσεων εργασίας (workshop) για ένα από τα βασικότερα θέματα (για τα οποία ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει ότι δεν εξετάζεται πρακτικά), όταν ένα από τα μέλη του είναι, πέραν της ΔΕΗ που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, και το Υπουργείο Εξωτερικών (μπορείτε να δείτε το σύνολο των μελών από την ιστοσελίδα του ΙΕΝΕ)

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αλέξανδρος Αθανασιάδης: Ωμή κοροϊδία

Ο κ. Αθανασόπουλος σε συνάντηση που είχε με τους συνδικαλιστές της επιχείρησης προχθές ανακοίνωσε ξαφνικά την διακοπή του πολυδιαφημισμένου επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ ΑΕ.
Πριν προλάβουν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί στο νομό και πριν στεγνώσει το μελάνι των ευχαριστιών ο κ. Αθανασόπουλος καθίσταται για ακόμη μια φορά ανακόλουθος.
Όπως κατ΄ επανάληψη έχω τονίσει στο παρελθόν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν διαθέτει ενεργειακή πολιτική, γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας, καθώς και στο μέλλον του νομού Κοζάνης.
Η αρχική τους επιδίωξη για την απαξίωση του λιγνίτη είναι πια γεγονός αδιαμφισβήτητο και πιστοποιείται αφενός με την διακοπή του επενδυτικού προγράμματος, το οποίο ήδη έχει καθυστερήσει μια πενταετία και αφετέρου με την αναφορά του κ. Αθανασόπουλου στην πυρηνική ενέργεια.
Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια δεν θα αποφασίσει ο κ. Αθανασόπουλος, ο οποίος καλά θα κάνει όπως έχει υποχρέωση να ασχολείται με τα του οίκου του, δηλαδή τη ΔΕΗ ΑΕ , τα οικονομικά της και το μέλλον της, κάτι που μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχει κάνει και έχει οδηγήσει την μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας σε διάλυση και τον νομό μας σε αδιέξοδο.
Με την διακοπή του επενδυτικού προγράμματος ακυρώνονται οι αναγκαίες μετεγκαταστάσεις των οικισμών οι οποίες θα αναζωογονούσαν την τοπική οικονομία.
Ο νομός Κοζάνης δεκαετίες τώρα στηρίχθηκε ακούσια στη «μονοκαλλιέργεια» της ΔΕΗ ΑΕ και περίμενε την κατασκευή της νέας μονάδας ως μάνα εξ ουρανού, τόσο για την συμβολή της στην εξέλιξη της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας όσο και για την αναπτυξιακή πορεία του νομού.
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και ο κ. Αθανασόπουλος με τις γνωστές και εκ του πονηρού παλινδρομήσεις τους διαψεύδουν τις προσδοκίες του νομού μας για ένα καλύτερο μέλλον, ενισχύουν τους ιδιώτες επενδυτές και καθιστούν αβέβαιο το μέλλον της ΔΕΗ ΑΕ .
Τα έργα και οι πράξεις της κυβέρνησης Καραμανλή συνιστούν ωμή κοροϊδία για τους πολίτες του νομού Κοζάνης και τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ οι οποίοι και είναι τα θύματα της πολιτικής της.

Αλέκος Αθανασιάδης
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σοβαρό ατύχημα σε εργολάβο του Νοτίου!


Δελτίο Τύπου Συνδικάτου "Εργατική Αλληλεγγύη"

Δυστυχώς ο μακρύς κατάλογος των θανατηφόρων (εργοδοτικών δολοφονιών) και πολύ σοβαρών ατυχημάτων στο Λεκανοπέδιο συνεχίζεται να μακραίνει προσθέτοντας αυτή τη φορά έναν αλλοδαπό εργαζόμενο σε εργολάβο που δούλευε για λογαριασμό της ΔΕΗ στο Νότιο πεδίο!
Ο άτυχος εργαζόμενος δούλευε σε συνεργείο επισκευής αυτοκίνητων εργολάβου στο χώρο ευθύνης της ΔΕΗ όταν τον καταπλάκωσε και τον ακινητοποίησε η καρότσα του φορτηγού τραυματίζοντάς τον πολύ σοβαρά!
Η ίδια ακριβώς ιστορία είχε επαναληφτεί στον ίδιο χώρο πριν μερικά χρόνια όταν καρότσα φορτηγού καταπλάκωσε και σκότωσε εικοσάχρονο αλλοδαπό εργαζόμενο!
Το κακό παράγινε! Φτάνει πια! Οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι Ισολογισμοί!
Το ερώτημα που μπαίνει επιτακτικά είναι: Ποιος είναι τελικά υπεύθυνος να ελέγξει αν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας στα Ορυχεία και στους δεκάδες εργολάβους που δραστηριοποιούνται εκεί μέσα για λογαριασμό της ΔΕΗ;
Σίγουρα έχουμε όλοι ευθύνες: Συνδικάτα, Εργατικά κέντρα, ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Επιτροπές Υγιε-ινής και Ασφάλειας αλλά κυρίως έχουν τεράστιες ευθύνες Η ΔΕΗ και το Κράτος με τους ανύπαρκτους επί της ουσίας ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Γι αυτό απαιτούμε και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για:
1) Να γίνουν άμεσα προσλήψεις στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλά-δας για να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στους χώρους εργασίας.
2) Να δημιουργηθεί επιτέλους τμήμα της ΕΜΒΕ στην περιοχή μας.
3) Να δημιουργηθεί Ανεξάρτητο από την εργοδοσία και το κράτος (Ανεξάρτητη Αρχή) Σώμα τεχνικών ασφάλειας
4) Η ΔΕΗ οφείλει να κάνει αυστηρούς ελέγχους για τα μέτρα ασφάλειας και να πάψει πια να θεωρεί ότι δεν είναι υπεύθυνη σ΄ αυτόν τον τομέα!
5) Τα Εργατικά κέντρα να ασκήσουν το θεσμικό τους ρόλο κάνοντας ελέγχους!
6) Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν μπορεί άλλο να αδιαφορεί για τους εργαζόμενους στους εργο-λάβους με μια Ελιτίστικη συμπεριφορά! Να εγγράψει τώρα στη δύναμή της τα συν-δικάτα που έχουν μέλη εργαζόμενους στους εργολάβους αλλά κυρίως να ασχο-ληθεί σοβαρά με τα προβλήματά τους!

Να μπει επιτέλους τέρμα στις δολοφονίες εργατών!

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ο Συνήγορος του Πολίτη για την εκπομπή σκόνης και διασπορά τέφρας από τη ΔΕΗ

Αρ. πρωτ.: 11453/09/2.2, Ειδική Επιστήμονας: Αικατερίνη Φλιάτουρα, 2107289784. Ημερομηνία: 14.7.09
Προς: (δείτε στο τέλος του εγγράφου)

Θέμα: Εκπομπή σκόνης και διασπορά τέφρας από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ Α.Ε. πλησίον του οικισμού «Μαυροδένδρι» νομού Κοζάνης

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε την υπ’ αρ. 11453/17.06.09 αναφορά του Συλλόγου Περιβάλλοντος Μαυροδενδρίου με την οποία διατυπώνονται μία σειρά από αιτιάσεις που σχετίζονται με την περιβαλλοντική επιβάρυνση του συγκεκριμένου οικισμού λόγω των εγκαταστάσεων (ορυχείο Πτολεμαΐδας, ΑΗΣ Καρδιάς) της ΔΕΗ Α.Ε. που λειτουργούν πλησίον του.
Πιο συγκεκριμένα, οι αναφερόμενοι καταγγέλλουν (αποστέλλοντας παράλληλα σχετικό φωτογραφικό υλικό) ότι στις 11.06.09 παρατηρήθηκε μεγάλη έκταση διασποράς τέφρας και σκόνης από το ορυχείο πλησίον του οικισμού, γεγονός που κατήγγειλαν επίσης στη Ν.Α. Κοζάνης ζητώντας να προβούν σε ενέργειες ελέγχου.
Ο αναφερόμενος Σύλλογος πολιτών αναφέρει ότι έχει κατά καιρούς υποβάλλει στους αρμόδιους φορείς προτάσεις για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στη περιοχή με τη λήψη μέτρων όπως: διαβροχή δρόμων, τοποθέτηση σκέπαστρων σε ρυπογόνα σημεία, εγκατάσταση κλειστού τύπου ταινιόδρομων, χρήση ειδικών γαλακτωμάτων, ελέγχους για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στα ορυχεία και στους ΑΗΣ. Ο αναφερόμενος Σύλλογος επισημαίνει ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής επιδεινώνεται ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο.
Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούνται κατ’ αρχήν η Ν.Α. Κοζάνης και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της ΔΕΗ Α.Ε. να αποστείλουν τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο συμβάν της 11.06.09 που καταγγέλλουν οι αναφερόμενοι.
Επίσης, δεδομένου ότι είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το γενικότερο πρόβλημα με εκπροσώπους της ΔΕΗ Α.Ε. στις πρόσφατες συναντήσεις μας [παραπομπή 1 στο τέλος του κειμένου], παρακαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ Α.Ε. να μας ενημερώσουν ειδικότερα για τα εξής:
- Την αποτελεσματικότητα του συστήματος διαβροχής που αναφέρθηκε ότι εφαρμόζεται πιλοτικά, ως άμεσο μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην παρούσα φάση, σε περιορισμένο μήκος ταινιόδρομων.
- Το μελλοντικό σχεδιασμό (σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των ορυχείων τα επόμενα έτη) της ΔΕΗ Α.Ε. που αφορά στην τεχνολογία (σύστημα διαβροχής, σωληνωτοί ταινιόδρομοι κ.λ.π.) που εξετάζει να εφαρμόσει για τη μεταφορά του λιγνιτικού κοιτάσματος αλλά ιδίως της παραγόμενης τέφρας, ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος και των δυσμενών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία των κατοίκων των οικισμών πλησίον των εγκαταστάσεων.
- Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων του ΑΗΣ Καρδιάς, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος ΑΗΣ δεν διαθέτει πλέον περιβαλλοντικούς όρους σε ισχύ. Ενόψει της επικείμενης έκδοσης νέας απόφασης περιβαλλοντικών όρων τι προβλέπεται να εφαρμοστεί ειδικά ως προς τη μεταφορά της τέφρας για το μήκος των ταινιοδρόμων που αντιστοιχεί στον ΑΗΣ, ώστε να συνάδει με τις απαιτήσεις των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών και παράλληλα να αντιμετωπίζει επαρκώς το πρόβλημα διασποράς της τέφρας που παρουσιάζεται έντονο με το υφιστάμενο σύστημα (σκεπαστών ταινιόδρομων). Στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Συνήγορος του Πολίτη παρακαλεί να λάβει ενημέρωση και από τη Δ/νση ΕΑΡΘ του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε..
Εν αναμονή των απαντήσεών σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφόρηση και συνεργασία.

Με τιμή

Χρύσα Χατζή
Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

1. Στις 01.07.09 στα γραφεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και στις 13.07.09 στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη.

ΠΡΟΣ:
Κύριο Γεώργιο Δακή Νομάρχη Κοζάνης
Δημοκρατίας 52 (Διοικητήριο) 501 00 Κοζάνη

Γενική Διεύθυνση Ορυχείων Διεύθυνση Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας
Τ.Θ. 21 502 00 Πτολεμαΐδα Υπόψη: κ. Παναγιώτη Νικολακάκου

Διεύθυνση Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας Μονάδα Περιβάλλοντος
Τ.Θ. 21 502 00 Πτολεμαΐδα Υπόψη: κυρίας Σ. Ανδρεάδου

Δ/ντή ΑΗΣ Καρδιάς Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.
ΔΕΘ / ΑΗΣ Καρδιάς Τ.Θ. 17 Πτολεμαΐδα 502 00

Δ/νση Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος Ν.Α. Κοζάνης
Διοικητήριο, 501 00 Κοζάνη

Διεύθυνση ΕΑΡΘ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Τμήμα Ποιότητας Ατμόσφαιρας
Πατησίων 147 112 51 Αθήνα


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Kοινοποίηση:
Κύριο Δημήτριο Λάππα, Γενικό Διευθυντή Γενικής Δ/νσης Παραγωγής (ΓΔ/Π) ΔΕΗ Α.Ε. & Γενικής Δ/νσης Δυτικής Μακεδονίας ΔΕΗ Α.Ε. Χαλκοκονδύλη 30 104 32 ΑΘΗΝΑ

Υπουργείο Ανάπτυξης Γ. Δ/νση Ενέργειας Δ/νση Ηλεκτροπαραγωγής
Μεσογείων 119 101 92 ΑΘΗΝΑ

Δ/νση Περιβάλλοντος Παραγωγής ΔΕΗ Α.Ε Σολωμού 56 106 82 ΑΘΗΝΑ
Υπόψη: κας Β.Κ.Τσάδαρη

Δ/νση Περιβάλλοντος Ορυχείων ΔΕΗ Α.Ε Δυρραχίου 89 και Κηφισού – Ροσινιόλ
104 43 Αθήνα Υπόψη: κας Φ. Βρούζη

Δ/νση Περ/κού Σχεδιασμού Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Τμήμα Γεν. Περ/κών Θεμάτων
Πατησίων 147 112 51 Αθήνα Υπόψην κ. Χ. Παπακων/νου

Σύλλογο Περιβάλλοντος Μαυροδενδρίου 501 00 Μαυροδένδρι Κοζάνης
Υπόψη: κ. Ελευθέριου Ιωαννίδη

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νομάρχης Κοζάνης εναντίον ΔΕΗ: "Δεν διαπραγματευόμαστε την επιβίωσή μας"

Αναδημοσίευση: Εφημερίδα Μακεδονία, του Κώστα Καντούρη, 17 Ιουλίου 2009

“Τα πρόστιμα δεν λύνουν το πρόβλημα”, δηλώνει στη “Μ”, επισημαίνοντας πως όλη η κοινωνία του νομού είναι ανάστατη. “Γίνονται σημεία και τέρατα”, υποστηρίζει, “αλλά εμείς δεν θα διαπραγματευτούμε την επιβίωσή μας”.
Ο αναλυτικός κατάλογος των δύο προστίμων 300.000 και 150.000 ευρώ που επέβαλε ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος για περιβαλλοντικές παραβάσεις στα λιγνιτωρυχεία της Μαυροπηγής και της Πτολεμαΐδας αντίστοιχα επανέφερε το θέμα της μόλυνσης της ευρύτερης περιοχής του νομού και εξόργισε τον νομάρχη Γιώργο Δακή. “Δεν είναι δυνατόν να γίνονται αυτά. Βάζουν ταφόπλακα ακόμη και στα παιδιά μας που δεν γεννήθηκαν ακόμη. Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο!”, τόνισε.

Αποφασισμένος να συγκρουστεί κατά μέτωπο με τη διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται ο νομάρχης Κοζάνης, ο οποίος ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα στα εργοστάσια και στα ορυχεία για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το σοβαρότερο από τα προβλήματα που ο ίδιος διαπιστώνει, εκτός των καθημερινών εκπομπών ρύπων πέραν των ορίων, λόγω παλαιότητας των εργοστασίων της επιχείρησης, είναι η λειτουργία των ακάλυπτων ταινιόδρομων, αλλά και η αποκάλυψη από τους επιθεωρητές πως 1.000 τόνοι λιπαντικών, από τους 1.500 τόνους που χρησιμοποιήθηκαν, κατέληξαν στο έδαφος. “Αυτό είναι έγκλημα, όταν γνωρίζουμε ότι οι απώλειες σε τέτοιες περιπτώσεις κυμαίνονται στο 10%”, υπογράμμισε ο κ. Δακής. Ακόμη η επιχείρηση καταγγέλλεται πως δεν έχει φροντίσει για την αποκατάσταση των περιοχών που έχουν τρωθεί.
Η νομαρχία Κοζάνης τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους 210.000 ευρώ στη ΔΕΗ για διάφορες περιβαλλοντικές παραβάσεις, ενώ τα τελευταία που επιβλήθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά προέκυψαν ύστερα από έλεγχο που ζήτησε να γίνει πάλι η νομαρχία. “Δεν είναι τίποτε για τη ΔΕΗ τα πρόστιμα, όταν εισπράττει μόνο από την Κοζάνη 2,3 δισ. ευρώ το χρόνο”, τόνισε ο νομάρχης, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να κινητοποιήσει όλη την τοπική κοινωνία. “Δεν ζητούμε να μας χαριστούν, απλώς να εφαρμόζουν αυτά που προβλέπονται από τη νομοθεσία”, εξήγησε. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που επισήμανε, πως ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα σε όλα τα Βαλκάνια, μετά την αλλαγή των φίλτρων έχει μειώσει θεαματικά τα επίπεδα εκπομπής ρύπων. Το ίδιο, είπε, θα συμβεί όταν λειτουργήσει ο νέος σταθμός της Πτολεμαΐδας, που θα αντικαταστήσει τον παλιό, οπότε θα μειωθεί η ρύπανση της περιοχής χάρη στις σύγχρονες εγκαταστάσεις και την καλύτερη εκμετάλλευση του λιγνίτη.

ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ
Η μόνιμη απάντηση των υπευθύνων της ΔΕΗ στις τοπικές αρχές της Κοζάνης είναι πως δεν υπάρχουν χρήματα για να ακολουθηθεί η νομοθεσία. Πράσινες ζώνες στα ορυχεία, κάλυψη των ταινιοδρόμων, τοποθέτηση νέων φίλτρων, μέχρι και διαβροχή των περιοχών όπου γίνεται απόθεση αδρανών υλικών, για να μη σηκώνεται σκόνη, αποτελούν λογικές υποχρεώσεις της επιχείρησης, οι οποίες όμως δεν τηρούνται, όπως φαίνεται και από τον κατάλογο των προστίμων.
“Δεν μας πείθουν οι δικαιολογίες τους. Εμείς απαιτούμε, για να ζούμε”, απαντά ο νομάρχης. Πάντως οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία της Δυτικής Μακεδονίας απέφυγαν να απαντήσουν στις καταγγελίες των τοπικών φορέων, όπως και για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, όταν η “Μ” επανειλημμένως ζήτησε την άποψη της επιχείρησης.


“Δεν θα καταστραφούμε άλλο”

Η περιοχή των λιγνιτωρυχείων στο νομό Κοζάνης καλύπτει έκταση 170.000 στρεμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως στις αεροφωτογραφίες η πόλη της Πτολεμαΐδας αποτελεί μόλις μία κουκίδα μπροστά στην έκταση αυτή. Το ανάγλυφο της περιοχής έχει καταστραφεί και, όπως υποστηρίζουν οι τοπικοί φορείς, η επιχείρηση δεν έκανε κάτι για την αποκατάστασή του. “Παραδοσιακές αγροτικές περιοχές πλέον δεν μπορούν να επιβιώσουν από την καταστροφή των εδαφών, δεν έχει γίνει τίποτε απʼ όσα προβλέπονται για την αποκατάσταση της περιοχής”, ισχυρίζεται ο νομάρχης. “Δεν είμαστε αντίθετοι στον λιγνίτη, ούτε στην εκμετάλλευσή του, είναι το εθνικό μας καύσιμο, αλλά πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι, δεν μπορεί να καταστρεφόμαστε άλλο”, συμπλήρωσε.
Χαρακτηριστική είναι η καταγραφή των επιπτώσεων από τα λιγνιτωρυχεία στον υπόγειο υδροφορέα της περιοχής. Το χωριό Ερμακιά του δήμου Αγίας Παρασκευής για χρόνια ήταν ο φυσικός υδροδότης της πόλης της Κοζάνης. Τα τελευταία χρόνια όχι μόνο το νερό έχει στερέψει για τις ανάγκες της πόλης, αλλά χρειάστηκε να γίνει επέμβαση σε βάθος 500 μέτρων για να βρεθεί νερό για το ίδιο το χωριό.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...