.

Σημεία της ομιλία του κ. Αρθούρου Ζερβού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας [29.12.09]

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, καθηγητής κ. Αρθούρος Ζερβός στην επίσκεψη του στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας [29.12.09] ενώπιον θεσμικών παραγόντων της Δυτικής Μακεδονίας δήλωσε (στην τοποθέτησή του εκτός κειμένου διότι την επομένη ημέρα αναρτήθηκε κείμενο με την ομιλία του από τη ΔΕΗ ως Δελτίο Τύπου):

Η επίσκεψη του είναι φόρος τιμής στην περιοχή και έχει και συμβολικό χαρακτήρα πέρα του να δει και να ακούσει καλύτερα ορισμένα ζητήματα

Για τις σχέσεις της ΔΕΗ με την τοπική κοινωνία είπε ότι δεν βρίσκεται στην καλύτερη σχέση μετά και από τις επισκέψεις που πραγματοποίησε σε Αμύνταιο και Ποντοκώμη. Δεσμεύθηκε να κάνει ότι μπορεί για να βελτιωθεί το κλίμα. Δεν φταίει ίσως για όλα η ΔΕΗ αλλά και τα δύο μέρη.

Παραμένει ζητούμενο η νέα μονάδα και στην ανάθεση παραμένει ζητούμενο η έγκριση της ΜΠΕ.

Το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικό και η πράσινη ανάπτυξη για την περιοχή είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική.

Ανέφερε για την Πτολεμαϊδα 5 και την απόσυρση των μονάδων σύμφωνα με όσα είπε στην Ποντοκώμη την [28.12.09] και μετά από συνεννόηση με ΔΕΣΜΗΕ.

Για τη Μελίτη 2 ανέφερε ότι θα προχωρήσει άμεσα. Η Μελίτη 2 έχει ένα πρόβλημα με το ορυχείο της Βεύης. Υπάρχουν προβλήματα τροφοδοσίας και της Μελίτης 1. Η Πολιτεία θα προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα με το ορυχείο της Βεύης.

Το θέμα προσωπικου και προσλήψεων είναι σημαντικό. Υπάρχει πρόβλημα διότι δουλεύουν όλοι δωδεκάωρα. Το καθεστώς των προσλήψεων (1/2007) πρέπει να επιλυθεί και δεν είναι απόφαση δική μας αλλά και της πολιτικής ηγεσίας. Ήθελε να ανακοινώσει ότι τους προσλαμβανει όλους αλλα πρέπει ως ΔΕΗ να πραγματοποιηθεί μια τελευταία κουβέντα με το Υπουργείο και μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι πρώτες προσλήψεις. Θα προχωρήσει η ΔΕΗ με νέο επιχειρησιακό σχέδιο όπου και θα εντοπιστούν αναλυτικά οι ανάγκες ανά μονάδα για νέες προκηρύξεις, μέσα στη χρονιά, και θα γίνουν πιο στοχευμένες προσλήψεις στις μονάδες πρώτης γραμμής (ορυχεία και παραγωγή).

Ανέφερε ότι έχουμε νέα δεδομένα από το παλιό επιχειρησιακό σχέδιο με το stop του λιθάνθρακα με το οποίο ούτως ή άλλως συμφωνεί και προσωπικά. Θα μπει το νέο ΕΣ της ΔΕΗ σε ένα πλαίσιο σε συνέργεια με τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό της χωρας. Και ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας σήμερα δεν υπάρχει. Είναι σαφές ότι το νέο σχέδιο για την χρονική περίοδο 2010-15 είναι περιορισμένου χρόνου. Ελπίζει ως ΔΕΗ οι νέοι σταθμοί να είναι έτοιμοι στο τέλος της περιόδου.

Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ερώτημα πώς θα αυξήσουμε τις επενδύσεις στις ΑΠΕ διότι έχουμε μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες (θετική θεωρεί την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου). Ομολόγησε ότι η ΔΕΗ είναι ουραγός στο κομμάτι των ΑΠΕ. Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται η ΔΕΗ θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο. Από τα 1200MW εγκατεστημένων MW η ΔΕΗ έχει μόλις 100!

Η στήριξη στους εγχώριους πόρους θα συνεχίσει να είναι όσο να εξαντλήσουμε τα αποθέματα μας για τα επόμενα 30-40 χρόνια. Αλλά δεν αρκεί. Η βάση του σχεδιασμού της ΔΕΗ είναι λιγνίτης και ΑΠΕ. Τίποτα άλλο δεν έχουμε. Απλά οι ΑΠΕ συνεισφέρουν με καλύτερο τρόπο στο περιβαλλοντικό κομμάτι.
Και αυτό το κομμάτι, των ΑΠΕ, είναι πεδίο συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες.

Για την Ποντοκώμη ανέφερε ότι προχωράμε σε συνολική απαλλοτρίωση. Το ζήτημα που υπάρχει με τα 1300 στρέμματα πρέπει να το δούμε σε συνεργασία ώστε να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Καταλαβαίνει την ανησυχία των κατοίκων και το θέμα εμπιστοσύνης που τίθεται. Θα ετοιμάσει άμεσα η ΔΕΗ ένα χρονοδιάγραμμα που θα αφορά και τη μετεγκατάσταση των οικισμών. Ειλημμένη απόφαση είναι για τη ΔΕΗ η μετεγκατάσταση των 2 οικισμών. Και πρέπει να δούμε και τους χρόνους διότι δεν εξαρτάται μόνο από τη ΔΕΗ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου