.

Φορείς Δράμας: Επιστολή στο ΥΠΕΚΑ ενάντια στην εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων στη Δράμα

Προς: την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Κυρία Υπουργέ,
με έκπληξη η κοινωνία της Δράμας πληροφορήθηκε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για την ελεύθερη πρόσβαση των επιχειρήσεων στα λιγνιτικά κοιτάσματα της χώρας.
Η έκπληξη αυτή μετατράπηκε εν συνεχεία σε αγανάκτηση, όταν πληροφορηθήκαμε ότι η Ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και διέθεσε τα λιγνιτικά κοιτάσματα της Βεύης, Βεγόρας, Ελασσόνας και Δράμας για τη «δίκαιη» πρόσβαση των επιχειρήσεων σε αυτά.


Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν ομόφωνες κατά των λιγνιτών αποφάσεις των φορέων του νομού Δράμας, του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Δημοτικών Συμβουλίων του νομού Δράμας, της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, του Ιατρικού και Oδοντιατρικού Συλλόγου Δράμας, του Αγροτικού Συλλόγου, του Tεχνικού Επιμελητηρίου Ανατ. Μακεδονίας- Ν.Ε. Δράμας και πολλών άλλων. Και τούτο διότι είναι γνωστό και δεδομένο ότι η εκμετάλλευση των λιγνιτών και η λειτουργία θερμοηλεκτρικών σταθμών και εργοστασίων προκαλούν ρύπανση η οποία βλάπτει το περιβάλλον, το έδαφος, τον αέρα, τα ύδατα, το μικροκλίμα της περιοχής, τη χλωρίδα και την πανίδα, οπωσδήποτε την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων, καθώς επίσης και την οικονομία όχι μονάχα της περιοχής αλλά και της χώρας ολόκληρης.


Το ίδιο αυτό πρόβλημα η κοινωνία της Δράμας το αντιμετώπισε και παλαιότερα, την περίοδο ’90-’92, όταν η ΔΕΗ με το τότε δεκαετές πρόγραμμά της προέβλεπε και προγραμμάτιζε την εκμετάλλευση των λιγνιτών της Δράμας με τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων και θερμοηλεκτρικών σταθμών στην περιοχή. Στο σύνολό τους τότε οι πολίτες της Δράμας αντέδρασαν σθεναρά στην απόφαση της ΔΕΗ να εκμεταλλευτεί τους λιγνίτες της Δράμας και με διάφορες αγωνιστικές εκδηλώσεις, αποκορύφωμα των οποίων το παλλαϊκό συλλαλητήριο που προηγούμενό του δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε, ματαίωσαν την πραγματοποίηση του προγράμματος της ΔΕΗ. Η τότε λοιπόν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των λιγνιτών συγκέντρωσε 38.750 υπογραφές πολιτών, πραγματοποίησε παραστάσεις στην Ε.Ε, παρέμβαση στη διάσκεψη στο Ρίο, παραστάσεις στη ΔΕΗ. Σ’ εκείνες τις παραστάσεις, όπου συζητήθηκαν με τους διευθύνοντες της ΔΕΗ όλα όσα αφορούσαν το θέμα, η ΔΕΗ ουδέποτε αρνήθηκε ότι οι επιπτώσεις από την εκμετάλλευση των λιγνιτών θα ήταν καταστροφικές για την περιοχή και τη ζωή σε αυτήν, καταλήγοντας κάθε φορά στο σύνηθες ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων. Με όλες αυτές τις αγωνιστικές δραστηριότητες και πάρα πολλές άλλες ματαιώθηκε το 10ετές πρόγραμμα της ΔΕΗ.

Δυστυχώς όμως σήμερα επανέρχεται το θέμα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και τη συναίνεση της Ελληνικής κυβέρνησης. Η κοινωνία της Δράμας ωστόσο εξακολουθεί να αρνείται και είναι αποφασισμένη και πάλι να αγωνιστεί με όλα τα μέσα για να μην πραγματοποιηθεί αυτή η ακατανόητη απόφαση για την καταστροφή μιας περιοχής, η οποία είναι από τις πιο παραγωγικές και στην οποία απασχολούνται πολλές χιλιάδες πολιτών που θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις εργασίες και τις εστίες τους. Και είναι, ειδικά σήμερα, ακόμη πιο ακατανόητη και ακόμη πιο απαράδεκτη η απόφαση για την εκμετάλλευση των λιγνιτών, όταν η παγκόσμια κοινότητα αγωνιά και συζητεί για τις κλιματικές αλλαγές και όταν η Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής ως το σοβαρότερο πρόβλημα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. Τη στιγμή μάλιστα που υποστηρίζει την εφαρμογή της πράσινης πολιτικής.

Κυρία Υπουργέ,
οι λιγνίτες, τα πετρέλαια, οι γαιάνθρακες και το φυσικό αέριο είναι ο ήλιος του παρελθόντος και όλα αυτά τα ορυκτά καύσιμα είναι πεπερασμένα, που σημαίνει ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα , 50 ή 100 χρόνια, θα εξαντληθούν. Έτσι μετά τα ορυκτά ούτως ή άλλως είμαστε υποχρεωμένοι να στραφούμε και να προσφύγουμε στον ήλιο του παρόντος και του μέλλοντος, δηλαδή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες ειδικά για τη χώρα μας είναι άφθονες και μπορούν να ικανοποιήσουν οποιαδήποτε ζήτηση ενέργειας. Και βεβαίως είναι ανεξάντλητες. Είναι επομένως πραγματικά ακατανόητο και ταυτοχρόνως εγκληματικό, ενώ έχουμε την ευχέρεια να παράγουμε ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές, να επιμένουμε στην παραγωγή ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα με βαρύτατες και καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, όταν μάλιστα η εμμονή μας στα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας μας κατατάσσει μεταξύ των μεγάλων ρυπαντών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σημαντικές συνέπειες και σε οικονομικό πεδίο.

Κυρία Υπουργέ,
γνωρίζουμε ότι η αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής απαιτεί τόλμη, η οποία ελπίζουμε ότι δεν λείπει ούτε από εσάς ως Υπουργού περιβάλλοντος ούτε από την κυβέρνησή σας. Επειδή όμως μέχρι σήμερα η θέση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό είναι ασαφής, εμείς προχωρήσαμε στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα , στην οποία συμμετέχουν όλοι οι φορείς της Δράμας προκειμένου να εμποδίσουμε την με οποιοδήποτε τρόπο εκμετάλλευση των λιγνιτών της Δράμας.
Θέλουμε ακόμα, κυρία Υπουργέ, να γνωρίζετε ότι απαιτούμε από την Κυβέρνησή σας να σεβαστεί τη θέληση της κοινωνίας μας και τους πολίτες της περιοχής και από εσάς να αρνηθείτε να συμβάλετε στην καταστροφή του τόπου μας, ενός τόπου ο οποίος κατοικείται στο μεγαλύτερο μέρος του από πρόσφυγες της Μ.Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης. Και αυτοί οι πρόσφυγες, πρόγονοι και γονείς μας, με κόπους, πολύ πόνο και αίμα πολλές φορές προσπάθησαν και κατόρθωσαν να ριζώσουν εδώ, να στήσουν τις εστίες τους, να ορθοποδήσουν και να αναπτύξουν αξιοθαύμαστα αυτόν τον τόπο. Εμείς λοιπόν σεβόμενοι αυτούς τους ηρωικούς ανθρώπους και αγαπώντας τον τόπο μας αρνούμαστε να γίνουμε και πάλι πρόσφυγες μέσα στην ίδια την πατρίδα μας.

Τέλος, κυρία Υπουργέ, κρίνουμε απαραίτητο και ζητάμε μία συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να μας γνωρίσετε την πολιτική της κυβέρνησης σας στο θέμα, στο οποίο αναφερόμαστε. Θεωρούμε δε ότι η συνάντηση αυτή πρέπει να γίνει στην πόλη μας, γι’ αυτό και σας προσκαλούμε να έλθετε και για να τη γνωρίσετε και για να μας δώσετε τη χαρά να σας φιλοξενήσουμε. Αν όμως αυτό δεν είναι δυνατόν λόγω των ευθυνών και του μεγάλου φόρτου εργασίας που έχετε, ζητάμε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο σας σε ημερομηνία που εσείς θα ορίσετε.

Με εκτίμηση
Για τη συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑKH AYT/ΣΗ ΔΡΑΜΑΣ
ΤΕΔΚ Ν.ΔΡΑΜΑΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ν.Ε.ΔΡΑΜΑΣ/Τ.Ε.Ε.-Α.Μ.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΡΑΜΑΣ
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Κοινοποίηση:
1.Υφυπουργό Ενέργειας κ. Γιάννη Μανιάτη
2.Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου