.

Ε.Ε.: Η "Πράσινη Οικονομία" στόχος της ισπανικής προεδρίας

Σε τέσσερα μεγάλα θέματα συμπεριέλαβε τις προτεραιότητες της Ισπανικής προεδρίας, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουϊς Ροντρίγκες Θαπατέρο, κατά τη χθεσινή ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην Ενέργεια , στην Ψηφιακή αγορά με στόχο την επένδυση στην τεχνολογία της επικοινωνίας, στη Βιώσιμη Πράσινη Οικονομία με στόχο την προώθηση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, και στην Ανώτατη Εκπαίδευση και Πανεπιστήμια.
« Γνωρίζουμε όλοι» είπε ο κ. Θαπατέρο, «ότι η Στρατηγική της Λισαβόνας απέτυχε, διότι δεν είχαμε κοινοτικούς πόρους, ευρωπαϊκούς πόρους, για να μεταφρασθούν στη πράξη ορισμένα μέτρα αποφασιστικής σημασίας, σε σχέση με τους παραπάνω 4 τομείς, για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιδείξει μεγαλύτερη κοινοτική ισχύ ».
Σύμφωνα με τον κ. Θαπατέρο, κατά τη διάρκεια του ερχόμενου εξαμήνου θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση των τεσσάρων αυτών θεμάτων, γιατί όπως ανέφερε «θα πρέπει να συμπεριληφθούν σωστά στη στρατηγική του 2020 για την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
«Η Ευρώπη θα πρέπει να βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτόν της προχωρώντας στον τομέα της οικονομίας, στην οικονομική ένωση και συνεργασία, φροντίζοντας να έχουν τα κοινοτικά όργανα ιδίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέες δυνατότητες για την καθοδήγηση και εκτέλεση των στόχων», υπογράμμισε ο Ισπανός ηγέτης.
Αναπτύσσοντας τους τέσσερις βασικούς στόχους της προεδρίας του εξήγησε:
-- Η Ενέργεια είναι ένα από τα πρώτα θέματα στα οποία θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές.
"Πριν από 10 και πλέον χρόνια", είπε ο κ. Θαπατέρο, "η Ευρώπη δεσμεύθηκε να φθάσει το 10% αποδέσμευσης από την ενέργεια. Αντίθετα είχαμε μία αύξηση της ενεργειακής μας εξάρτησης κατά 9 μονάδες, που μεταφράζονται σε 670 εκατ. ευρώ. Από τις δαπάνες αυτές απορρέει και η οικονομική μας αδυναμία για άλλες επενδύσεις.
Το ποσό αυτό είναι ισοδύναμο με το ποσό που αφιερώνουν όλες οι χώρες της Ένωσης για τις δημόσιες επενδύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".
Για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης ο κ. Θαπατέρο υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που θα πρέπει να δοθεί «στη δημιουργία μιας κοινής ενεργειακής αγοράς με συζεύξεις».
Έφερε για παράδειγμα τη σύζευξη που θα μπορούσε να γίνει από την Ισπανία προς την Ευρώπη μέσω της Γαλλίας, για το φυσικό αέριο που εισάγεται από την Αλγερία.
«Οι ενεργειακές συζεύξεις θα ευνοήσουν τον ανταγωνισμό και θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση από τις μεγάλες χώρες».
-- Δεύτερος στόχος κατά την Ισπανική προεδρία είναι η «Ψηφιακή αγορά», η επένδυση στην τεχνολογία της επικοινωνίας.
«Το 40% της αύξησης της παραγωγικότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία», είπε ο κ. Θαπατέρο, «οφείλεται στις τεχνολογίες επικοινωνίας, ενημέρωσης και πληροφορίας».
Υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει μεν ηγετική θέση στον τομέα γιατί έχει ηγετικές επιχειρήσεις, ωστόσο δεν έχει εσωτερική ψηφιακή αγορά, λόγω των εμποδίων που υπάρχουν.
Πρότεινε την κατάρριψη των εμποδίων, τη δημιουργία «δικτύων νέας γενιάς», τη διευκόλυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου όχι μόνο στο εσωτερικό κάθε χώρας, αλλά και ανάμεσα στις χώρες-μέλη.
-- Τρίτος στόχος είναι η «Βιώσιμη Πράσινη Οικονομία» και βιώσιμη βιομηχανία. Στο πλαίσιο της καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών, ο κ. Θαπατέρο δήλωσε ότι θέλει να δρομολογήσει «ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου».
Δήλωσε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες ευρίσκονται ήδη σε αυτήν την μεταμόρφωση, εάν όμως ένα τέτοια επίτευγμα αποτελέσει το κοινό όραμα όλων των Ευρωπαίων, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και σε πολλούς τομείς.
-- Τέταρτος στόχος είναι η ανανέωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, του χώρου των Πανεπιστημίων, της Έρευνας και Ανάπτυξης.
Ο κ. Θαπατέρο υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη δεν προχώρησε αρκετά στο τομέα αυτό και κατά την άποψή του πρέπει να ολοκληρωθεί «η διαδικασία της Μπολώνια», για ένα πανεπιστήμιο και μία έρευνα με περισσότερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα.
«Εκεί βρίσκεται ο μεγάλος μοχλός για να επιτύχουμε τα θετικά αποτελέσματα στο μέλλον», κατέληξε ο κ. Θαπατέρο.
Πηγή:Forthnet

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου