.

Επιτροπή Αγώνα Προσηλίου: Η Πολιτεία νομιμοποιεί την αυθαιρεσία

Στη συνεδρίαση, στις 20 Ιανουαρίου 2010, η Νομαρχιακή Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων της «Παράκαμψης του δρόμου Προσήλιο – Τρανόβαλτο» στη θέση του ορυχείου Προσηλίου.
Η απόφαση αυτή της Ν.Ε. νομιμοποιεί εκ των υστέρων την παρανομία της εταιρείας Μ.Ε.Τ.Ε. ΑΕ η οποία αφού κατέστρεψε αυθαίρετα και παράνομα την επαρχιακή οδό Προσηλίου – Τρνοβάλτου, ως «κράτος» χωρίς καμία άδεια, αποφάσισε και κατασκεύασε παράκαμψη, χωρίς να ζητήσει την έγκριση από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.
Η κατασκευή δρόμων είναι αντικείμενο του κράτους το οποίο με τις υπηρεσίες του επιβλέπει την υλοποίηση (σχεδιασμό, κατασκευή, επίβλεψη, έλεγχο τηρήσεως των προϋποθέσεων του νόμου).
Στην περίπτωση του επαρχιακού δρόμου Προσηλίου – Τρανοβάλτου δεν τηρήθηκε καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις και μετά την αυθαίρετη κατασκευή της παράκαμψης από την εταιρεία, ζητά η ίδια τώρα την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.
Το έργο που έγινε χωρίς κανέναν σχεδιασμό και χωρίς καμία επίβλεψη, έχει ήδη παρουσιάσει προβλήματα (κατολισθήσεις) και είναι επικίνδυνο για τους διερχόμενους κατοίκους της περιοχής.
Η ίδια εταιρεία συνεχίζει να προβαίνει σε παράνομες ενέργειες, σε όλες της φάσεις εξόρυξης στο ορυχείο, αδιαφορώντας για τις βλάβες που προκαλεί στην περιοχή και αψηφώντας τους νόμους της πολιτείας. Χαρακτηριστικά δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους των εγκεκριμένων ΜΠΕ (άναρχη και επικίνδυνη για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους ανάπτυξη του ορυχείου), που αποδεικνύεται από τα επανειλημμένα πρόστιμα που της επιβάλει η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης.
Παρόλα αυτά όμως η Νομαρχιακή Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για τους περιβαλλοντικούς όρους, που εκ των υστέρων έρχεται η εταιρεία να υποβάλλει για να νομιμοποιήσει το έργο.
Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν γιατί βλέπουν ότι αργά ή γρήγορα η εταιρεία θα ζητήσει να χαρακτηριστεί η «παράκαμψη» επαρχιακή οδός και έτσι που φαίνεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα το εγκρίνει.
Γιαυτό ζητούμε από τον κύριο Περιφερειάρχη:
- Να μην υποκύψει στα τετελεσμένα της εταιρείας σε βάρος των θεσμών, των πολιτών και του περιβάλλοντος.
- Να ακυρώσει την παράνομη γνωμοδότηση της Νομαρχιακής Επιτροπής προς αποκατάσταση της νομιμότητας.
- Να μην εγκρίνει τους Περιβαλλοντικούς Όρους, που εκ των υστέρων έρχονται να νομιμοποιήσουν τις αυθαιρεσίες της εταιρείας.
- Να υποχρεώσει την εταιρεία να υποβάλει νέα Μελέτη για την αποκατάσταση του επαρχιακού δρόμου στην παλιά του χάραξη, μια και η εξόρυξη στο συγκεκριμένο κομμάτι έχει ήδη τελειώσει.
- Να διατάξει την αποβολή της εταιρείας από το συγκεκριμένο ορυχείο, αν η εταιρεία συνεχίσει να αδιαφορεί για τους νόμους της πολιτείας και για την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων.
- Να δεχτεί σε ακρόαση την Επιτροπή Αγώνα, όπως ζητήθηκε με έγγραφο, για ενημέρωση, πριν την οποιαδήποτε απόφαση για έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου