.

Πράσινη ενέργεια από εννέα χώρες

Αναδημοσίευση: Εφ. Ελευθεροτυπία, της Λήδα Παπαδοπούλου (από Guardian), 5/1/10

Το πρώτο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο τροφοδοτούμενο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να γίνει αυτό το μήνα πολιτική πραγματικότητα, καθώς εννέα χώρες καταρτίζουν επισήμως σχέδια για τη σύνδεση διαφορετικών προγραμμάτων καθαρής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα.
Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Σουηδία, Ιρλανδία και Βρετανία φιλοδοξούν να συνδέσουν τις ανεμογεννήτριες που βρίσκονται ανοιχτά των ανεμοδαρμένων βόρειων ακτών της Σκοτίας με τις τεράστιες συστοιχίες ηλιακών κυψελών της Γερμανίας και να ενώσουν τη δύναμη των κυμάτων που χτυπούν τις βελγικές και δανικές ακτές με τα υδροηλεκτρικά φράγματα των νορβηγικών φιόρδ. Το δίκτυο αυτό, αποτελούμενο από χιλιάδες χιλιόμετρα υποθαλάσσιων καλωδίων που θα μπορούσαν να στοιχίσουν μέχρι και 30 δισεκατομμύρια ευρώ, θ' αντιμετώπιζε ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το ότι δηλαδή δεν είναι αξιόπιστες λόγω των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών. Ομως με τη σύνδεση των διαφορετικών πηγών ενέργειας μέσω του εν λόγω δικτύου, το ηλεκτρικό ρεύμα θα μπορεί να φτάνει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη από οπουδήποτε κι αν φυσά ο άνεμος, μαίνονται τα κύματα ή λάμπει ο ήλιος. Συνδεδεμένο με τους πολλούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς της Νορβηγίας θα μπορούσε να λειτουργεί ως μια γιγάντια μπαταρία 30 γιγαβάτ αποθηκεύοντας ηλεκτρικό ρεύμα, όταν η ζήτηση είναι μικρή για μετέπειτα κατανάλωση.

Το δίκτυο αυτό θα ήταν επίσης ένα σημαντικό βήμα προς το σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό υπερδίκτυο που αναμένεται να συνδέσει την Ευρώπη με τις τεράστιες ηλιακές φάρμες, οι οποίες θα κατασκευαστούν στη βόρεια Αφρική και θα συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια της ερήμου.

Οι εννέα χώρες ελπίζουν να έχουν μέχρι το φθινόπωρο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την κατασκευή του δικτύου της Βόρειας Θάλασσας εντός της επόμενης δεκαετίας. Η υλοποίηση αυτού του έργου θα φέρει την Ευρώπη πολύ πιο κοντά στην πραγματοποίηση της υπόσχεσής της για κάλυψη του 20% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου