.

Οι δήμοι ψηφίζουν πράσινη ανάπτυξη


Αναδημοσίευση: Εφ. Τα Νέα, των Μάνου Χαραλαμπάκη, Εύη Σαλτού, 7/1/10

Ο μικρός Δήμος Κάμπου στα βόρεια του Νομού Καρδίτσας - 5.300 κάτοικοι είναι ο πληθυσμός του- έβαλε τα... πράσινα γυαλιά σε μεγαλύτερους δήμους: κατασκεύασε 5 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 20 kW/h το καθένα. Και από την περασμένη άνοιξη παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο.

O δήμος εκμεταλλεύτηκε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και πλέον πωλεί στη ΔΕΗ το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει. Βέβαια, πρώτα έπρεπε να περάσει από τον γνωστό σκόπελο της γραφειοκρατίας μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το έργο. Η αίτηση είχε υποβληθεί από το 2006. «Είχα πει στους συνεργάτες μου να παρακολουθούν τα προγράμματα που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διότι στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας ήμασταν πίσω σε αυτόν τον τομέα» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Κάμπου Κωνσταντίνος Παπαλός.

Φωτοβολταϊκά πάρκα, εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων, φωτισμός δημόσιων κτιρίων και δρόμων από τον ήλιο, αιολικά πάρκα είναι μόνο μερικές από τις πράσινες δραστηριότητες, που θα τις ζήλευαν ακόμη και μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Μικροί δήμοι, χωριά και κοινότητες είδαν στην περιβαλλοντική ανάπτυξη μια ευκαιρία. Άλλωστε, όπως τονίζουν στα «ΝΕΑ» οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι των κοινοτήτων αυτών, «θέληση να υπάρχει και όλα μπορεί να γίνουν».

Το κέρδος
Όπως λέει ο δήμαρχος Κάμπου, τα οφέλη για τον δήμο σήμερα είναι πολλαπλά. «Με δυόμισι στρέμματα που χρειαστήκαμε για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, είναι σαν να έχουμε δημιουργήσει 200 στρέμματα δάσους. Και αυτό διότι τόσα θα χρειάζονταν για να απορροφούν τους 280 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, την έκλυση των οποίων αποτρέπουν τα φωτοβολταϊκά».

«Τα έσοδα από την πώληση του ρεύματος τα υπολογίζουμε σε 60.000- 65.000 ευρώ τον χρόνο» αναφέρει ο κ. Παπαλός. Από το ποσό, 50% θα επανεπενδύεται σε περιβαλλοντικά έργα και το υπόλοιπο σε δραστηριότητες του περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, αθλητικού και γενικώς του κοινωνικού τομέα του δήμου. Με στόχο, όπως σημειώνει ο δήμαρχος, τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και την καλλιέργεια του εθελοντισμού και της συλλογικότητας. Παρότι αναλαμβάνονται πράσινες πρωτοβουλίες σε διάφορες γωνιές της χώρας μας, η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα προχωρά με ρυθμό χελώνας. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στόχος ήταν έως το 2010 να εγκατασταθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ισχύος 4.300 ΜW, από τα οποία 3.600 ΜW θα είναι από αιολικά πάρκα. Έτσι, θα περιορίζονταν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 8,78 εκατ. τόνους ετησίως. Ωστόσο, έως τώρα έχουν εγκατασταθεί μόνο 1.050 ΜW και από αυτά μόνο τα 890 ΜW είναι από αιολικά πάρκα.

Στο εξωτερικό
Εκατοντάδες είναι τα παραδείγματα ευρωπαϊκών και αμερικανικών δήμων, οι οποίοι δείχνουν τον πράσινο δρόμο.

Στη Βαρκελώνη, ψηφίστηκε νόμος για να προωθηθεί η χρήση της ηλιακής ενέργειας για ζεστό νερό. Έτσι, τα νέα κτίρια και όσα ανακαινίζονται πρέπει να χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια για να καλύπτουν 60% των αναγκών τους σε ζεστό νερό. Στη Στουτγάρδη, από το 1999 έχει αποφασιστεί κάθε χρόνο 60.000 κυβικά μέτρα κομμένων ξύλων και θάμνων να συλλέγονται από τα πάρκα της πόλης προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για εργασίες ή για θέρμανση. Με αυτό τον τρόπο μειώνουν το κόστος των απορριμμάτων. Στο Ελκχάρντ της Ιντιάνας, σε διάστημα 10 ετών αντικατέστησαν το σύνολο των παραδοσιακών λαμπτήρων στους φωτεινούς σηματοδότες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, πρωτοβουλία που βοήθησε την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς η διάρκεια ζωής αυτών των λαμπτήρων είναι μεγαλύτερη, ενώ το φως που εκπέμπεται είναι σαφώς πιο ευδιάκριτο από τους παραδοσιακούς.

ΕΣΟΔΑ
από την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος στο δίκτυο της ΔΕΗ έχουν ορισμένοι δήμοι

Οι πράσινες δράσεις

Ελευσίνα
Οικιακή λιπασματοποίηση. Μοιράστηκαν δωρεάν στους κατοίκους 450 κάδοι. Ο δήμος διανέμει το λίπασμα στους δημότες από τα πράσινα απόβλητα που λιπασματοποιεί. Ανακυκλώνεται το 35% των συνόλου των αστικών αποβλήτων.

Μήλος
Λειτουργεί μονάδα αφαλάτωσης νερού με αιολική ενέργεια (δυναμικότητας 3.000κυβικών μέτρων νερού την ημέρα).

Αγ. Ιωάννης Ρέντη
Καταπολεμά ασθένειες φυτών με βιολογικές μεθόδους ή με εξαπολύσεις ωφέλιμων εντόμων.

Πυλαία
Θέρμανση και ψύξη του δημαρχείου με χρήση γεωθερμίας. Κοζάνη
Σύστημα τηλεθέρμανσης που θερμαίνει 24.000 διαμερίσματα σε σύνολο 4.600 κτιρίων της πόλης.

Δωδεκάνησα
Τέλενδος, Αστυπάλαια, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών για τον φωτισμό δημόσιων δρόμων, λιμανιών.

Γεωθερμικά θερμοκήπια

ΣΤΗ ΝΙΓΡΙΤΑ Σερρών, με τους περίπου 9.800 κατοίκους, τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να εγκατασταθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προκειμένου και οι ίδιοι οι κάτοικοι να αλλάξουν νοοτροπία. Το βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο της περιοχής είναι χαμηλής ενθαλπίας, δηλαδή χαμηλής θερμοκρασίας, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας, γίνονται όμως ενέργειες να χρησιμοποιηθεί στην αγροτική παραγωγή και τα θερμοκήπια. «Πριν από δύο μήνες πεζοδρομήσαμε την περιοχή έξω από το γυμνάσιο και το λύκειο και εγκαταστήσαμε 10 ιστούς με αυτόνομα φωτοβολταϊκά πάνελ. Το κόστος είναι μηδαμινό αφού μόνο τις μπαταρίες θα χρειαστεί να αλλάξουμε σε 10 χρόνια. Επόμενος στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε στα 170 τ.μ. της οροφής του δημαρχείου φωτοβολταϊκά πάνελ, προκειμένου να ηλεκτροδοτήσουμε την πλατεία που βρίσκεται μπροστά» λέει η δήμαρχος Αγγελική Μήκα.

Σχέδιο για ενεργειακή αυτονομία

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ περίπου 24 χρόνια οι Λειψοί έχουν αειφορική κατεύθυνση. «Αυτό που λέγαμε πάντα με τους δημότες στο νησί είναι πως η αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να στηρίζεται στην ιστορία της παραγωγής του τόπου, δηλαδή την αλιεία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία» λέει ο δήμαρχος Λειψών Σπύρος Μπενέτος. Φυσικό σύστημα διαχείρισης των υγρών αποβλήτων, με «όπλα» τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και το οξυγόνο λειτουργεί στο νησί από το 1991. «Παράλληλα, αρχίσαμε να ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια μας, ενώ στόχος μας είναι να προχωρήσουμε και σε κομποστοποίηση». Πρόσφατα μάλιστα με ηλιακούς συλλέκτες φωτίζουν την παιδική χαρά του νησιού. «Στα επόμενα σχέδιά μας είναι να αλλάξουμε όλες τις λάμπες στους δρόμους με ηλιακούς συλλέκτες. Το 2010 θα προχωρήσουμε και σε εγκατάσταση ανεμογεννητριών που θα δίνουν ενέργεια ίση με 3,2 ΜW, η οποία θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων αφού το καλοκαίρι που είναι περίοδος υψηλής ζήτησης έχουμε ανάγκη από 1,5 ΜW».

Φως μόνο από «καθαρό» ρεύμα

ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ περιφερειακό δρόμο της Καλύμνου έχουν τοποθετηθεί 30 ιστοί με ηλιακούς συλλέκτες και άλλοι 70 εγκαθίστανται αυτές τις ημέρες. «Παράλληλα, βάσει μελέτης, σκεφτόμαστε να αποσυνδέσουμε όλους τους δημοτικούς ιστούς που φωτίζουν τους δρόμους από τη ΔΕΗ» λέει ο δήμαρχος Καλύμνου Γιώργος Ρούσος. Μάλιστα, τα 30 ηλιακά φώτα δρόμων εξοικονομούν περισσότερα από 1.500 ευρώ ετησίως από τον δημοτικό προϋπολογισμό, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας κάθε χρόνο φτάνει τις 16.000 κιλοβατώρες.

Περισσότερα από 500 ηλιακά φωτιστικά έχουν τοποθετηθεί σε δήμους- σε δρόμους, πλατείες, πάρκα, λιμάνια και δυσπρόσιτα σημεία για το δίκτυο της ΔΕΗ- την τελευταία πενταετία. «Υπάρχει αύξηση της ζήτησης και των παραγγελιών από δήμους το τελευταίο διάστημα αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος του τεχνικού τμήματος της εταιρείας Solartec Φιλήμων Παλογιαννίδης.

Αιολικό πάρκο σε υψόμετρο 1.650

ΠΡΟΤΥΠΟ ανάπτυξης αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια μικρή κοινότητα στον Νομό Μαγνησίας, η οποία είναι μπροστά στην παραγωγή πράσινης ενέργειας. Στην Ανάβρα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 700, από το 2006 όμως έχει αιολικό πάρκο, αυτό της Αλογοράχης σε υψόμετρο 1.650, γεγονός που το κατατάσσει στην κορυφή της λίστας με τα ψηλότερα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.

Η κατασκευή του δεν έγινε τυχαία ούτε, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Τσουκαλάς, οι κάτοικοι περίμεναν να πέσουν βροχή οι προτάσεις από τις εταιρείες. Αντίθετα, απευθύνθηκαν οι ίδιοι στις εταιρείες. Στο αιολικό πάρκο εγκαταστάθηκαν 20 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 17,5 ΜW, αρκετής να τροφοδοτήσει με ρεύμα 13.000νοικοκυριά. Εκτός από την αύξηση των εσόδων στο κοινοτικό ταμείο- το κέρδος ετησίως φτάνει σε 50.000- 100.000 ευρώ- «πετυχαίνουμε και απορρύπανση».

Το αιολικό πάρκο δεν είναι το μόνο φιλικό προς το περιβάλλον έργο που έχει γίνει στην Ανάβρα. Το περιβαλλοντικό- πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων, το καταφύγιο άγριας ζωής και σύντομα το σύστημα τηλεθέρμανσης είναι μερικά ακόμη. «Θα χρησιμοποιήσουμε τις κοπριές για θέρμανση. Σε έναν κεντρικό λέβητα θα ζεσταίνεται νερό με βιομάζα τις αποξηραμένες κοπριές των ζώων. Μέσω δικτύου, θα παρέχουμε δωρεάν σε όλα τα σπίτια της κοινότητας ζεστό νερό και θέρμανση».

«Καλύτερα ο ήλιος, παρά η ΔΕΗ...»

ΟΧΙ ΕΝΑ, όχι δύο, όχι τρία αλλά 55 φωτιστικά που λειτουργούν συλλέγοντας ηλιακή ενέργεια έχει εγκαταστήσει ο Δήμος Σύμης, τόσο στον διατηρητέο οικισμό όσο και σε άλλα σημεία. «Το νησί μας είναι ο μεγαλύτερος διατηρητέος οικισμός. Θα ήταν άσχημο αισθητικά ένα δίκτυο με στύλους και κολόνες της ΔΕΗ. Άλλωστε η υπογειοποίηση των καλωδίων κοστίζει πολύ ακριβά. Και βέβαια, με την εγκατάσταση των ηλιακών φωτιστικών εξοικονομούμε ενέργεια και χρήματα» λέει ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας για τους λόγους που οδήγησαν τη δημοτική αρχή να τοποθετήσει πράσινα φωτιστικά. Αρκετά από αυτά έχουν μπει σε σημεία όπου ήταν δύσκολο να φτάσει το δίκτυο της ΔΕΗ και ήδη ο δήμος έχει παραγγείλει άλλα 40. Τα φωτιστικά που ανάβουν το βράδυ χάρη στην ηλιακή ενέργεια που έχουν συλλέξει την ημέρα δεν είναι η μοναδική πράσινη πρωτοβουλία του Δήμου Σύμης. Λειτουργεί φωτοβολταϊκός σταθμός 40 kW - από την πώληση του ρεύματος ο δήμος κερδίζει περίπου 5.000 ευρώ τους καλοκαιρινούς μήνεςκαθώς και μία ανεμογεννήτρια των 800 kW.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου