.

ΥΠΕΚΑ: Οικολογικά Χαρακτηριστικά των Πρεσπών και Διασυνοριακή Συμφωνία

Ενημερωτικό Σημείωμα Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Η πρώτη Διασυνοριακή Συμφωνία προστασίας οικοτόπου στα Βαλκάνια θα υπογραφεί στις Πρέσπες, την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος των τριών χωρών (Ελλάδα, πΓΔΜ, και Αλβανία) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα εκπροσωπείται από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα και θα αφορά στην ίδρυση του Πάρκου Πρεσπών. Με την ευκαιρία αυτή, στέλνουμε επιπλέον υλικό με τα οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
Ένας μοναδικός οικότοπος

Η περιοχή των Πρεσπών βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βαλκανική χερσονήσου και τη μοιράζονται τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Αλβανία και η πΓΔΜ. Όταν λέμε Πρέσπα εννοούμε τις δύο λίμνες, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, καθώς και την ευρύτερη λεκάνη αυτών που εκτείνεται έως τις κορυφές των βουνών που τις περικλείουν. Η Μικρή Πρέσπα ανήκει στην Ελλάδα, εκτός από ένα μικρό τμήμα στα νοτιοανατολικά που ανήκει στην Αλβανία. Τη Μεγάλη Πρέσπα μοιράζονται και οι 3 χώρες, με την πΓΔΜ να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος αυτής. Στους 68 οικισμούς και στη μία πόλη ( Ρέσεν) της λεκάνης της Πρέσπας κατοικούν περίπου 24.000 άνθρωποι.

Ο πλούσιος υγρότοπος των Πρεσπών που περιλαμβάνει δύο από τις παλαιότερες λίμνες της Ευρώπης, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λίγες περιοχές στην Ευρώπη με τόση μεγάλη ποικιλία μορφών ζωής σε τόσο περιορισμένη έκταση. Στην Πρέσπα έχει δημιουργηθεί μοναδικός πλούτος βιοτόπων χάρη στο συνδυασμό διαφόρων παραγόντων, όπως το κλίμα, η γεωλογία (γρανιτικά και ασβεστολιθικά πετρώματα), οι λίμνες, το έντονο ανάγλυφο και οι ανθρωπογενείς επιδράσεις.

Η ποικιλία των ενδιαιτημάτων και των μορφών ζωής συνθέτει ένα πραγματικό εργαστήρι της φύσης: από τις λίμνες και τα υγρά λιβάδια, ως τα αλπικά λιβάδια των βουνών, μοναδικά και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας ξεχωρίζουν, καθιστώντας την περιοχή μοναδική.

Πάνω από 260 είδη πουλιών, 1500 είδη φυτών, 23 είδη ψαριών, 60 είδη θηλαστικών συνθέτουν τη σπάνια βιοποικιλότητα της Πρέσπας και πολλά από αυτά είναι ενδημικά, δηλαδή συναντώνται μόνο στην Πρέσπα και πουθενά αλλού στον κόσμο. Μέσα σε όλο αυτό το φυσικό πλούτο ξεχωρίζουν τα σπάνια υδρόβια πουλιά που φωλιάζουν εδώ, δηλαδή τα δύο είδη πελεκάνων, ο αργυροπελεκάνος και ο ροδοπελεκάνος, οι λαγγόνες, τα 7 είδη ερωδιών, οι σταχτόχηνες και οι χαλκόκοτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πρέσπα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο (1200-1400 ζευγάρια).

Για το λόγο αυτό η Πρέσπα είναι από τις λίγες περιοχές που προστατεύονται από τόσους πολλούς εθνικούς, ευρωπαϊκούς, διεθνείς νόμους και συμβάσεις. Μεταξύ άλλων σε όλη τη λεκάνη των Πρεσπών υπάρχουν 4 Εθνικά Πάρκα και αρκετές περιοχές προστατευόμενες από διεθνείς συνθήκες. Επίσης το ελληνικό κομμάτι της Μικρής Πρέσπας, το καταφύγιο του Ezerani και το μέρος της λίμνης της Μεγάλης Πρέσπας που ανήκει στην πΓΔΜ έχουν ανακηρυχτεί ως Υγρότοποι Διεθνούς Σημασίας στο πλαίσιο της σύμβασης Ραμσάρ.

Η Πρέσπα, εξαιτίας των πλούσιων αυτών φυσικών χαρακτηριστικών επιλέχθηκε και κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Για αυτό ακριβώς το λόγο η Πρέσπα είναι μία περιοχή πλούσια σε ιστορικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά στοιχεία διασκορπισμένα και στις τρεις χώρες που μοιράζονται τις λίμνες.

Τα παλαιότερα ευρήματα προέρχονται από την εποχή του χαλκού και του σιδήρου, όπως το σπήλαιο κοντά στο χωριό Τρένι στην Αλβανία όπου επιβεβαιώνει την κατοίκηση της περιοχής ήδη από την Νεολιθική περίοδο (6000 π.Χ). Χαρακτηριστικά επίσης μνημεία της περιοχής είναι τα ασκηταριά, οι εκκλησίες και οι τοιχογραφίες της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου. Υπολογίζονται σε περίπου 100 τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία και στις τρεις χώρες.

Από το παρακάτω link μπορείτε να κατεβάσετε φωτογραφικό υλικό:
http://www.sendspace.com/file/iq3bsc
Θα σας παρακαλούσα θερμά, να υπάρχει μία σημείωση με την προέλευση της φωτογραφίας και το όνομα του φωτογράφου λόγω του ότι το φωτογραφικό υλικό αποτελείται από δωρεές υποστηρικτών και φίλων της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου