.

Παράταση για τα πιστοποιητικά

Πηγή:Έθνος

Πακέτο μέτρων για την ενεργειακή θωράκιση των «γερασμένων» κτιρίων, που θα περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές, την επιδότηση επιτοκίου, δάνεια ενεργειακής απόδοσης για θερμομόνωση, την αντικατάσταση κουφωμάτων, του λέβητα και την εγκατάσταση ηλιακού συλλέκτη. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη.
Τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου έδωσε η γραμματέας Επιθεωρήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη μιλώντας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Είπε ότι θα δοθεί δύο χρόνια παράταση στην εφαρμογή του ενεργειακού πιστοποιητικού για τα ακίνητα που ενοικιάζονται καθώς και ότι μελετάται η επιδότηση έως 100% του κόστους έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών.
Η ειδική γραμματέας επιθεωρήσεων περιβάλλοντος έκανε σαφές μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ότι το ενεργειακό πιστοποιητικό θα εκδίδεται μόνο για κτίρια που πωλούνται, και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει επιδότηση του κόστους έκδοσης του πιστοποιητικού για τα παλαιά κτίρια.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς για την υλοποίηση του μέτρου ζήτησε μειωμένο ή και μηδενικό ΦΠΑ για τις εργασίες και τα υλικά, την απαλλαγή των ιδιοκτητών από κάθε γραφειοκρατική διαδικασία, τη φορολογική απαλλαγή έως 100% των εξόδων για πέντε χρόνια. Και το ανώτατο όριο αμοιβής ενεργειακού πιστοποιητικού να ανέρχεται στο 1 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Ο κ. Στράτος Παραδιάς εκτίμησε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα των κλεισμένων υμιυπαίθριων χώρων, ενώ οι οικονομικοί πόροι που θα προκύψουν από τη ρύθμιση να διατεθούν σε δράσεις που θα δημιουργούν περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
Αντικειμενικές
Επανέλαβε την αντίθεσή του στα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται στο ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ναι είπε στη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η οποία πρέπει να υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ, ενώ θεωρεί άδικη τη φορολόγηση εκείνων των ακινήτων που δεν φέρουν έσοδα στον δικαιούχο.
Στο συνέδριο παραβρέθηκε και μίλησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος.
Είπε ότι «όποιος φοροδιαφεύγει σήμερα δεν είναι πατριώτης». Πρόσθεσε ότι ο ανώτατος συντελεστής 10% στις γονικές παροχές - κληρονομιές, αντικατοπτρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης για δίκαιη φορολόγηση αλλά και την αποδοχή της εύλογης πρότασης της ΠΟΜΙΔΑ ο φόρος αυτός να μην υπερβαίνει τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων.
Δήμος Αθηναίων
«Παγωμένα» τα τέλη
«Παγωμένα» θα παραμείνουν και φέτος τα τέλη του Δήμου Αθηναίων. Τη δήλωση αυτή έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στο 27ο συνέδριο της ΠΠΜΙΔΑ. Είπε ότι φέτος δεν θα γίνουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη της πρωτεύουσας και αυτό συμβαίνει για τρίτη συνεχή χρονιά.
Στο μεταξύ ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου που συμμετείχε στο συνέδριο εξέφρασε την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας στην αύξηση των φόρων γονικής παροχής - κληρονομιών. Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει το ακίνητο να γίνει στόχος άδικης φορολόγησης της μεσαίας τάξης.
ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου