.

Τα Δικαιώματα Εκπομπών θα Χρηματοδοτήσουν την Εφαρμογή της Τεχνολογίας Δέσμευσης Άνθρακα στην Ευρώπη

Αναδημοσίευση: energia.gr

Στην προσπάθειά της να ηγηθεί στην ανάπτυξη της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα (CCS), η Ε.Ε. υιοθέτησε προχθές σχέδιο για την επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προωθήσει την εμπορική εφαρμογή της.

Η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα, δεσμεύει το διοξείδιο και στη συνέχεια αποθηκεύεται στο έδαφος ώστε να μην καταλήξει στην ατμόσφαιρα και επιδεινώσει την Κλιματική Αλλαγή. Παράλληλα έχει δεχθεί και κριτική, καθώς μέχρι στιγμής λειτουργούν μόνο πιλοτικοί σταθμοί στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Οι επικριτές τονίζουν ότι τα χρήματα που απαιτούνται θα μπορούσαν να αφιερωθούν στις ΑΠΕ και σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας πιο αποδοτικά.

Την Τρίτη συμφώνησαν τα κράτη-μέλη μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν ένα έτος για την κατασκευή έως και 12 σταθμών εξοπλισμένων με CCS μέχρι το 2015. Η κατασκευή τους θα απαιτήσει 10 δις ευρώ σε δημόσιες δαπάνες, σύμφωνα με τον βρετανό ευρωβουλευτή Κρις Ντέιβις, εμπνευστή του προγράμματος, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Διαθέτουμε πλέον το μεγαλύτερο πρόγραμμα διεθνώς για τη χρηματοδότηση του CCS».

Οι πιλοτικοί σταθμοί έχουν ως σκοπό να καταστήσουν εμπορικά βιώσιμη την εφαρμογή της τεχνολογίας και να μειώσουν το κόστος της. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων εκπομπών των ρύπων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία και θα αναλάβει την πώλησή τους. Με βάση τις σημερινές τιμές, τα 300 εκατ. δικαιώματα αξίζουν περίπου 3,8 δις ευρώ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου