.

«Πράσινο ταμείο» θα αντικαταστήσει το ΕΤΕΡΠΣ

Αναδημοσίευση: Εφ. Καθημερινή, 12/2/10

Στην κατάργηση του «αμαρτωλού» ΕΤΕΡΠΣ, ταμείου που λειτουργούσε επί 35 χρόνια για την εξυπηρέτηση «ημετέρων», προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μάλιστα έχει διατάξει έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιοποιηθούν, σχετικά με τα έργα που χρηματοδότησε την τελευταία τετραετία, πολλά από τα οποία... μικρή ή ουδεμία σχέση με το περιβάλλον είχαν! Στη θέση του πρόκειται να ιδρυθεί το «πράσινο ταμείο», στο οποίο θα ενσωματωθεί και ο Ειδικός Φορέας Δασών.

Οπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, το «πράσινο ταμείο» θα έχει τη μορφή ανωνύμου εταιρείας του ελληνικού Δημοσίου. Το ταμείο θα διοικείται από το Συμβούλιο Πράσινης Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων. Το συμβούλιο θα αποφασίσει σε ετήσια ή διετή βάση μέτρα και δράσεις, τα οποία θα μπορούν να υλοποιούν φορείς του Δημοσίου (λ.χ. δήμοι), νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, σωματεία ή ενώσεις νομικών ή φυσικών προσώπων.

Εως το καλοκαίρι


Στο «πράσινο ταμείο» (το οποίο αναμένεται να συσταθεί και να λειτουργήσει έως τις αρχές του καλοκαιριού) θα ενσωματωθούν το Εθνικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) και ο Ειδικός Φορέας Δασών. Το ΕΤΕΡΠΣ ιδρύθηκε το 1972 και είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που υπάγεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Στο ΕΤΕΡΠΣ καταλήγουν σήμερα μια σειρά από τέλη (από τις οικοδομικές άδειες, από την εξαίρεση κατεδάφισης, από παρεκκλίσεις του ΓΟΚ κ.λπ.) και πρόστιμα (από αυθαίρετα, από το τέως ΠΕΡΠΑ και τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού για δραστηριότητες που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και από το Λιμενικό Σώμα για ρύπανση θαλασσών -το τελευταίο ονομάζεται «γαλάζιο ταμείο» και χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το υπουργείο Ναυτιλίας). Το ΕΤΕΡΠΣ έχει έσοδα περί τα 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο (η υπουργός ανέφερε ότι έχει αποθεματικό περίπου 260 εκατ. ευρώ), από τα οποία 4-5 εκατ. ευρώ ανήκουν στο «γαλάζιο ταμείο». Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στα συνήθη... παράλογα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, το 10% των εσόδων του παρακρατείται από το υπουργείο Οικονομικών για «έξοδα ταμειακής διαχείρισης». Ενώ στο ΕΤΕΡΠΣ... δεν καταλήγουν τα πρόστιμα που επιβάλλουν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος! Στον Ειδικό Φορέα Δασών καταλήγουν τα έσοδα από τις άδειες κυνηγιού, από την υλοτομία δημόσιων δασικών εκτάσεων και άλλες πηγές.

Η κ. Μπιρμπίλη, πάντως, στηλίτευσε την πελατειακή λογική με βάση την οποία λειτουργεί το ταμείο. «Τα χρήματα διατίθεντο σε έργα αποσπασματικά ή οριακώς περιβαλλοντικά, όπως λ.χ. την ανάπλαση του προαυλίου μιας εκκλησίας». Οπως ανέφερε, έχει διατάξει έλεγχο για την περίοδο 2005-2009, που θα ολοκληρωθεί σε δέκα ημέρες, και τα αποτελέσματά του θα δημοσιοποιηθούν.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου