.

Πράσινες επενδύσεις μέσα στην κρίση

Πηγή:Το Βήμα

Οι υπεύθυνοι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ξαφνιάστηκαν διαπιστώνοντας ότι έχουν στα χέρια τους αιτήσεις για δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα τα οποία αν λειτουργούσαν σήμερα θα ήταν τα μεγαλύτερα στον κόσμοΟι υπεύθυνοι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ξαφνιάστηκαν διαπιστώνοντας ότι έχουν στα χέρια τους αιτήσεις για δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα τα οποία αν λειτουργούσαν σήμερα θα ήταν τα μεγαλύτερα στον κόσμο Ενώ το ελληνικό Δημόσιο προσπαθεί να περικόψει τις σπατάλες και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες που επενδύουν όχι απλώς στην αιολική ενέργεια αλλά στην πιο εξειδικευμένη και αποδοτική μορφή της, στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αυτά δηλαδή που είναι εγκατεστημένα μέσα στη θάλασσα.

Πρόσφατα οι άνθρωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ξαφνιάστηκαν διαπιστώνοντας ότι έχουν τα χέρια τους αιτήσεις για δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα τα οποία αν λειτουργούσαν σήμερα θα ήταν τα μεγαλύτερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για επενδύσεις που σχεδιάστηκαν από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, των κκ. Γ. Κάμπα και Γ. Περιστέρη , και από την RF Εnergy, η οποία ανήκει εξ ημισείας στους ομίλους του κ. Β. Ρέστη και του κ. Γ. Φειδάκη. Οι επενδύσεις προγραμματίζονται να γίνουν στο Θρακικό Πέλαγος και ανοιχτά της Λήμνου αντίστοιχα.

Η πρώτη επένδυση, που χρονολογείται από το 2007 αλλά κόλλησε στα γρανάζια της ΡΑΕ, αφορά υπεράκτιο αιολικό πάρκο δυναμικότητας 550 μεγαβάτ (ΜW) και η δεύτερη υπεράκτιο δυναμικότητας 500 ΜW, είναι δε οι μεγαλύτερες που βρίσκονται υπό εξέλιξη σήμερα. Η επένδυση της RF Εnergy είναι και η πιο φρέσκια στην αγορά αφού η αίτηση υποβλήθηκε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, δείχνοντας ότι μέσα στην ύφεση οι έλληνες επιχειρηματίες προσπαθούν έχοντας «κόντρα» τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Πολλές ελπίδες πάντως έχουν εναποτεθεί στον νέο νόμο για τις ΑΠΕ τον οποίο θα ψηφίσει σύντομα η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη λύνοντας χρόνια προβλήματα.

Τι λένε οι ψαράδες
«Εχουμε μιλήσει ήδη με τον Επαρχο Λήμνου και με τους ψαράδες της περιοχής, οι οποίοι δεν έχουν καμία αντίρρηση για το έργο και θέλουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Βεβαίως έχουμε κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, όπως το ότι η ΡΑΕ δεν έχει ακόμη Ολομέλεια, αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα θα ξεπεραστεί και αυτό ώστε να προχωρήσουμε» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Ι. Παντούσης, γενικός διευθυντής της RF Εnergy. Αλλωστε και ο έτερος γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Ευ. Κοροβέσης, ως αντιναύαρχος ε.α. που είναι, γνωρίζει πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες του Θρακικού Πελάγους.

Το έργο θα λειτουργήσει βορειοανατολικά της Λήμνου, ανοιχτά του ακρωτηρίου της Πλάκας. Θα αποτελείται από 100 ανεμογεννήτριες ισχύος 5 ΜW η καθεμία και θα μπορεί να τροφοδοτήσει 500.000 νοικοκυριά με ηλεκτρικό ρεύμα, όσα δηλαδή και τα νοικοκυριά μιας πόλης στο μέγεθος της Θεσσαλονίκης. Θα δουλέψουν τουλάχιστον 300 άνθρωποι για τρία χρόνια και θα δημιουργηθούν 70 μόνιμες θέσεις εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη λειτουργία του θα «αντικαταστήσει» τη χρήση 700 εκατ. λίτρων βενζίνης.

Από την πλευρά του ο κ. Εμμ. Μαραγκουδάκης , διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, λέει για το υπεράκτιο που προγραμματίζει η εταιρεία του: «Το υπουργείο και η ΡΑΕ πρέπει να κινητοποιηθούν και μάλιστα να βιαστούν ώστε να ξεκολλήσουν επενδύσεις σαν τη δική μας. Αλλιώς, πώς θα μπορέσουμε να έχουμε 8.000 ΜW από ανανεώσιμες σε λογικό χρονικό διάστημα; Οι δύο δικές μας επενδύσεις σε υπεράκτια, στο Θρακικό και στη Νέα Μάκρη, έχουν συνολική δυναμικότητα 1.050

ΜW, όση δηλαδή όλα τα συστήματα ΑΠΕ που λειτουργούν στη χώρα μας σήμερα. Η πρόσφατη διασύνδεση με καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος Τουρκίας- Ελλάδος δημιουργεί ιδανικές συνθήκες στη Θράκη και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα τοπικά οφέλη με την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή» προσθέτει. Πώς λειτουργεί
Πώς όμως κατασκευάζεται, πώς εγκαθίσταται και πώς λειτουργεί ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο; Κατ΄ αρχάς κατασκευάζονται και συναρμολογούνται στην ξηρά (συνήθως στην πλησιέστερη ξηρά) οι πυλώνες της ανεμογεννήτριας, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρονται με ειδικά πλοιάρια στον χώρο της τοποθέτησης. Στη συνέχεια οι πυλώνες αυτοί ποντίζονται στη θαλάσσια περιοχή η οποία έχει χωροθετηθεί για να υποδεχθεί το έργο αυτό. Σχεδόν ταυτόχρονα με την πόντιση, άλλα ειδικού τύπου πλοία προσθέτουν αδιαβροχοποιημένο τσιμέντο το οποίο φθάνει στον πυθμένα της θάλασσας εκεί γύρω από το σημείο όπου έχουν ποντιστεί οι πυλώνες. Το τσιμέντο «περικυκλώνει» τους πυλώνες ακριβώς στο ύψος του πυθμένα και πάνω από αυτόν ώστε να προσδώσει στερεότητα στην κατασκευή. Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, με ειδικό μηχάνημα ποντίζονται και τσιμεντοκύβοι (τα γνωστά μπλόκια) στον πυθμένα γύρω από την αρχική κατασκευή ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του πυλώνα σε ένα ανοιχτό σημείο της θάλασσας όπου ο άνεμος μπορεί να φθάνει κάποιες φορές τα 9 μποφόρ ή και σε ορισμένες έκτακτες περιπτώσεις τα 10 μποφόρ!

Ολη η προσπάθεια υποστηρίζεται από πλωτή εξέδρα, μέσω της οποίας στη συνέχεια τοποθετούνται οι έλικες και όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Τεχνικά το έργο είναι περίπλοκο αλλά οι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη εξαντλήσει την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στη Βόρεια Θάλασσα με πρωταγωνιστές Δανούς και Σουηδούς- έχουν μάλιστα προσαρμόσει και δικές τους πατέντες στην ιδιαιτερότητα των ελληνικών θαλασσών. Ευνόητο είναι ότι οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο Πέλαγος είναι πολύ πιο ευνοϊκές από ό,τι στη Βαλτική ή στη Βόρεια Θάλασσα και η επένδυση δεν έχει το ρίσκο της κακοκαιρίας τουλάχιστον όσο μια αντίστοιχη στη Βόρεια Ευρώπη. Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου απαιτεί περίπου τρία χρόνια κατασκευής ώσπου να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει και αυτό το γνωρίζουν τόσο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όσο και η RF Εnergy.

Με βάση τον νόμο που προωθεί η κυρία Μπιρμπίλη, η ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης των επενδύσεων για αιολικά πάρκα θα πρέπει να γίνεται το πολύ μέσα σε έξι μήνες, ενώ ως σήμερα η γραφειοκρατία, η πολυνομία, οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και οι τοπικές «καχυποψίες», που πολλές φορές είχαν να κάνουν με επιδιώξεις συναλλαγής από τοπικούς παράγοντες, έφθαναν να καθυστερούν μια επένδυση σε αιολικό πάρκο ως και τέσσερα χρόνια. Αλλωστε στην κατασκευή και λειτουργία ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου δεν αναμειγνύονται οι τοπικοί άρχοντες, εκτός και αν κάποιοι... απίθανοι φοβηθούν ξαφνικά ότι τα πάρκα αυτά θα εμποδίζουν τα ψάρια του Αιγαίου να αναπαράγονται, όπως ακριβώς ανακάλυψαν ότι οι ανεμογεννήτριες σε μια απομακρυσμένη βουνοκορφή εμποδίζουν τις κατσίκες να γεννάνε.

Πυλώνες στη θάλασσα
Η πόντιση των πυλώνων στα υπεράκτια αιολικά πάρκα γίνεται σε βάθος 25-50 μέτρων και δεν παρεμποδίζει ούτε τη ναυσιπλοΐα ούτε την αλιεία, ενώ στο Θρακικό Πέλαγος θα γίνει φυσικά μέσα στα εθνικά χωρικά ύδατα και σε απόσταση τουλάχιστον 1.000 μέτρων από την ακτή. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται θα μεταφέρεται με καλώδιο στις ακτές της Θράκης και θα διασυνδεθεί με κέντρο υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ. Αλλο ένα θετικό στοιχείο για τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου έργου είναι το ότι με τον νέο νόμο για τις ΑΠΕ αυξάνεται η τιμή πώλησης της ενέργειας που παράγεται από υπεράκτια αιολικά σε 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα (ΜWh)από 96,14 που είναι σήμερα.

Χαρακτηριστικό είναι το υψηλό κόστος μιας τέτοιας επένδυσης αφού για ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο 500 ΜW απαιτούνται 1,85 δισ. ευρώ και για μεγαλύτερο περί τα 2 δισ. ευρώ. Γι΄ αυτό η τραπεζική συνδρομή είναι απαραίτητη αλλά και εξασφαλισμένη. Ηδη η Εθνική Τράπεζα και η Εurobank έχουν εκδηλώσει πρόθεση συμμετοχής στο υπεράκτιο της RF Εnergy, ενώ και οι ξένες τράπεζες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο έργο.

Η Ευρώπη δείχνει τον δρόμο
Η ΓΗΡΑΙΑΗπειρος άνοιξε τον δρόμο και είναι πρωτοπόρος στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η ΕΕ είναι ηγείται παγκοσμίως στα υπεράκτια αιολικά, με 828 ανεμογεννήτριες και συνολική ισχύ 2.056 ΜW σε 38 διαφορετικά πάρκα σε εννέα χώρες. Η Βρετανία και η Δανία βρίσκονται στην κορυφή με μερίδιο 44% και 30% αντιστοίχως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας (ΕWΕΑ), το 2009 συνδέθηκαν με το ευρωπαϊκό δίκτυο οκτώ νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αποτελούμενα από 199 ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 577 ΜW.

Η αύξηση είναι εντυπωσιακή: 54% σε σχέση με τα 373 ΜW που εγκαταστάθηκαν το 2008, ενώ ο Σύνδεσμος περιμένει την ολοκλήρωση άλλων δέκα υπεράκτιων αιολικών, τα οποία θα προσθέσουν άλλα 1.000 ΜW και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του κλάδου κατά 75%. Υπό κατασκευήν βρίσκονται σήμερα 17 υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ευρώπη με συνολική ισχύ 3.500 ΜW, εκ των οποίων τα μισά κατασκευάζονται στις βρετανικές θάλασσες.

Επιπλέον, 52 σχέδια για υπεράκτια πάρκα συνολικής ισχύος 16.000 ΜW έχουν εξασφαλίσει άδειες κατασκευής, με σχεδόν τη μισή από αυτή την ισχύ να παράγεται στη Γερμανία.

Στην Ευρώπη, υπεράκτια πάρκα συνολικής ισχύος 100.000 ΜW βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και μπορούν να καλύψουν το 10% των ενεργειακών αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου