.

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα φωτοβολταϊκά

Πηγή:Αδέσμευτος Τύπος

Αυτό το μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης.
Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ μειώνεται κατά 80% ο χρόνος που απαιτείται για την αδειοδότηση των μονάδων, δημιουργείται υπηρεσία μίας στάσης για τους επενδυτές και θεσπίζονται αντισταθμιστικά οφέλη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους περιοχών όπου εγκαθίστανται οι μονάδες αυτές (αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα κ.λπ.). Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι την επόμενη τριετία οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα φτάσουν στα 3 δισ. ευρώ ενώ ο στόχος ώς το 2020 είναι να καλύπτουν το 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, έναντι 18% που είναι ο δεσμευτικός στόχος για την Ελλάδα από την Κομισιόν.
Αναφερόμενος στην αγορά φυσικού αερίου, ο υφυπουργός είπε ότι εντός των ημερών αναμένονται οι προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τις υπουργικές αποφάσεις, που εκκρεμούν από το 2005, προκειμένου να υλοποιηθεί η απελευθέρωση της αγοράς η οποία, όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, θα αποβεί σε όφελος των καταναλωτών. Το φυσικό αέριο συμμετέχει κατά 11% στο ενεργειακό ισοζύγιο, έναντι 25% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι η ενεργειακή δαπάνη μόνο για τα κτίρια του Δημοσίου φτάνει στα 450 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ ο κτιριακός τομέας συνολικά απορροφά το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας καθώς το 89% των κτιρίων στη χώρα μας κατασκευάστηκαν πριν από το 1980, οπότε δεν υπήρχε κανονισμός θερμομόνωσης.
Καταλήγοντας ο κ. Μανιάτης, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής νέου οικονομικού μοντέλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η παγκόσμια κρίση στοίχισε 4 τρισ. δολάρια, αλλά την ίδια στιγμή η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης να βρει τα 100 δισ. που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου