.

Verbund :Στόχοι για υψηλά μερίδια στην ελληνική αγορά ενέργειας

Πηγή:Κέρδος

Σε μερίδιο 10% της εγχώριας αγοράς εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στοχεύει η εταιρεία Verbund μέχρι το 2013. Η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 2006 στη χώρα μας και παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε επιχειρήσεις και, όπως ανακοίνωσε χθες, ξεκινά τώρα τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών και για οικιακούς καταναλωτές.Η Verbund έχει 1.236 πελάτες, κυρίως αλυσίδες σουπερμάρκετ, τράπεζες, ξενοδοχεία, εστιατόρια και τον Δεκέμβριο του 2009 το μερίδιο αγοράς της ήταν 0,8%. Τα τιμολόγια που έχουν διαμορφωθεί για τις επιχειρήσεις προβλέπουν εκπτώσεις 5% - 20% στη δαπάνη για ηλεκτρική ενέργεια, ανάλογα με την ισχύ των εγκαταστάσεων και το ύψος της κατανάλωσης. Αντίστοιχα, για τους οικιακούς καταναλωτές προσφέρονται δύο τιμολόγια, Green Home 1 και 2 για τετραμηνιαία κατανάλωση άνω των 2.000 και 3.000 κιλοβατωρών αντίστοιχα, με εκπτώσεις 10% - 15%.

ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Verbund-Energa (55%-45%) κκ. Αρ. Φλώρος και Thomas Baechle καθώς και ο εμπορικός διευθυντής κ. Ν. Αγγελόπουλος ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι η εταιρεία θα διαθέτει και «πράσινα πιστοποιητικά», τα οποία θα εκδίδονται από την αυστριακή Ρυθμιστική Αρχή. Η Verbund, δηλαδή, προσφέρει στις επιχειρήσεις-πελάτες της τη δυνατότητα αγοράς «πράσινων πιστοποιητικών», έναντι 0,003 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με τα οποία πιστοποιείται ότι η ενέργεια που καταναλώνεται παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές στην Αυστρία, έδρα της Verbund.

Η ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ

Οι καταναλωτές, που θα επιλέξουν τη Verbund, όπως αναφέρθηκε, θα παίρνουν δύο τιμολόγια. Στο ένα θα περιλαμβάνεται η αξία του ρεύματος που θα καταναλώνεται τιμολογημένο από τη Verbund-Energa, καθώς και το κόστος της χρήσης του δικτύου και των ΥΚΩ, ενώ στο δεύτερο τιμολόγιο θα συμπεριλαμβάνεται το κόστος για τα δημοτικά τέλη, τις χρεώσεις υπέρ ΑΠΕ και την ΕΡΤ.
Πάγιο οι πελάτες της Verbund-Energa δεν θα πληρώνουν. Επίσης, διευκρινίσθηκε ότι οι μετρητές θα εξακολουθήσουν να ελέγχονται από ελεγκτές της ΔΕΗ, ενώ και το δίκτυο μεταφοράς προς το παρόν παραμένει στον έλεγχο της ΔΕΗ.

Πάντως, η διοίκηση της εταιρείας αφήνει ανοικτό το θέμα αλλαγής των τιμολογίων της, εφόσον κάτι τέτοιο επιβάλλουν, όπως είπε, οι συνθήκες της αγοράς.
Να σημειωθεί ότι η Verbund-Energa έχει προσφύγει για το θέμα της χρέωσης ΥΚΩ στο ΣτΕ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει για την προσωρινή άρση των χρεώσεων αυτών έγινε γνωστό ότι αναμένεται η σχετική απόφαση εντός του Φεβρουαρίου.


ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΕΞΑΓΩΓΗ

Η Verbund-Energa εισάγει ηλεκτρικό ρεύμα από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και πραγματοποιεί εξαγωγές στην Ιταλία και στο εξής θα παράγει και ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα. Διαθέτει άδεια παραγωγής για κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 5 μεγαβάτ στη Βοιωτία, που προβλέπεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι, καθώς και για υδροηλεκτρικό 2,6 MW στην Ηπειρο, ενώ σχεδιάζεται αιολικό πάρκο 10 MW στην Κόρινθο. Ρεπορτάζ: Εύη Παπαδοσηφάκη
evipap@kerdos.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου