.

«Πράσινες αυξήσεις» στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αναδημοσίευση: Εφ. Ημερησία

Την επιβολή «πράσινου καπέλου» στα τιμολόγια της ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο νέος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Ν. Βασιλάκος του οποίου η τοποθέτηση, εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή.
Δεδομένου, όπως παρατήρησε, ότι απαγορεύονται οι επιδοτήσεις, το ειδικό τέλος «παροδικά» θα αυξηθεί από 0,30 λεπτά που είναι σήμερα, στα 2,5- 3 ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί τουλάχιστον σε πρώτη φάση η «πράσινη ανάπτυξη». Παρά την σημαντική ποσοστιαία αύξηση, ο νέος πρόεδρος υποστήριξε ότι το τίμημα θα είναι ελάχιστο σε σχέση με τα οφέλη που θα προκύψουν, υπογραμμίζοντας αισιόδοξα ότι «αν επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι το 2020, θα δημιουργηθεί μια νέα «Πράσινη ΔΕΗ» που θα προσφέρει 14.000 νέες θέσεις εργασίας».
Προστασία
Ο κ. Βασιλάκος, υποσχέθηκε ότι από τη θέση του θα δώσει έμφαση στην προστασία του καταναλωτή, όπου η αρχή, όπως αναγνώρισε, υστέρησε σημαντικά στον ρόλο της και πρόσθεσε ότι θα επανεξετάσει σχολαστικά όλες τις κατηγορίες των τιμολογίων της ΔΕΗ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαφωνεί με υπέρμετρες αυξήσεις.
«Θα ανοίξουμε το θέμα της τιμολόγησης με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια» επιβεβαίωσε παρεμβαίνοντας και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία παρατήρησε ότι οι καταναλωτές επιβαρύνονται «με το απίστευτο τέλος για την ΕΡΤ που δημιουργεί κι αυτό μια στρέβλωση».
Η υπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που απλοποιεί την αδειοδοτική διαδικασία, η οποία κατά τον νέο πρόεδρο συνιστά «καφκικό αδιέξοδο» και «ανοίγει την πόρτα σε ένοχα αλισβερίσια».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου