.

Η ΔΕΗ δεν θα κόβει το ρεύμα σε καταναλωτές που δεν πλήρωσαν τον λογαριασμό

Αναδημοσίευση: Εφ. To Bήμα, του Νίκου Χριστοδουλάκη, 13/3/10

Θα απαγορεύεται στο εξής στη ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα σε καταναλωτές με δηλωμένη αδυναμία πληρωμής λογαριασμών, όπως προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που ετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ο Κώδικας, ο οποίος θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά μόλις γίνει νόμος του κράτους, δίνει πολλές δυνατότητες στον πελάτη αν δεν πληρώσει σε 20 ημέρες τον λογαριασμό. Η οφειλή γράφεται έπειτα από δύο μήνες στον επόμενο λογαριασμό και, αν πάλι δεν υπάρξει εξόφληση, ο προμηθευτής προβαίνει σε διαδοχικές προειδοποιήσεις με δεκαήμερη προθεσμία προτού κηρύξει τον πελάτη του υπερήμερο. Ολη αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 100 ημέρες και αν στο μεταξύ ο πελάτης προσφύγει σε ένδικα μέσα ή αμφισβητήσει εξωδίκως το ύψος των οφειλών, ο προμηθευτής δεν μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση. Βεβαίως, η καταβολή της οφειλής θα είναι έντοκη αν χάσει ο πελάτης την ένδικη μάχη.

Προνομιακή είναι και η αντιμετώπιση αν ο πελάτης ανήκει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργος, πάνω από 65 χρόνων ή με σοβαρά προβλήματα υγείας). Σε περιπτώσεις «ευάλωτων» πελατών απαγορεύεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης για τις εξής περιόδους: από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο καθώς και το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου.


Και δόσεις
Προβλέπεται επίσης η εξόφληση λογαριασμών σε δόσεις, η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος με ευκολία, η προειδοποίηση δύο μηνών για αυξήσεις τιμολογίων, αλλά μένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα του «Τελευταίου Καταφυγίου» που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν υπάρχει δηλαδή εισήγηση της ΡΑΕ για το αν η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να παρέχει σε πελάτες της, νοικοκυριά ή επιχειρήσεις ηλεκτρικό ρεύμα, ασχέτως του αν δεν έχει επιλύσει το θέμα της τιμολόγησης μαζί του, αφού ο πελάτης θα θεωρήσει ότι, αν δεν πάρει ρεύμα από τη ΔΕΗ, δεν έχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Οπως τόνιζαν μιλώντας στο «Βήμα» πηγές της ΡΑΕ, το θέμα του «Τελευταίου Καταφυγίου» θα διευθετηθεί στη βάση κοινοτικής οδηγίας το 2011, οπότε η Ρυθμιστική Αρχή δεν μπορεί να προκαταλάβει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ολοι οι προμηθευτές θα είναι υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούν τις κατηγορίες και τις δομές των τιμολογίων τους, ενώ και η ΡΑΕ στην ιστοσελίδα της θα δημοσιοποιεί τα συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά και θα μπορεί να προβαίνει σε συγκρίσεις των τιμολογίων των προμηθευτών.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου