.

Κινητοποιήσεις στη Μαυροπηγή

Αναδημοσίευση: Εφ. Πρωινός Λόγος, της Μαίρης Κεσκιλίδου, 15/3/10

«Στο πόδι» και πάλι οι κάτοικοι της Μαυροπηγής μετά την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου πληττομένων και ανέργων «Μαύρη πηγή» να διοργανώσει αύριο Τετάρτη στις 4 το απόγευμα συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του οικισμού και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι τη διασταύρωση του δρόμου απ’ όπου διέρχεται η Παλαιά Εθνική οδός Κοζάνης
– Φλώρινας όπου και θα διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσης στον οικισμό.
Στην ίδια διαδικασία αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσει το δ.σ σε κοινή δράση με τη Δημοτική Αρχή Πτολεμαΐδας, τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους στην ανάδειξη και προώθηση των προβλημάτων του οικισμού. Έτσι ο Σύλλογος ζητά συνάντηση με το Δήμο Πτολεμαΐδας για συντονισμό των δράσεων εν όψει της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου όπου θα ζητηθεί η έγκριση ή όχι της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατάθεσε η ΔΕΗ για το λιγνιτωρυχείο Μαυροπηγής.

Εξάλλου με έγγραφό του προς το Νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή ο Σύλλογος απαντά σε μία σειρά από επιστολές που είχαν αποστολέα τη Ν. Α. Κοζάνης, ενώ καλεί τον κ. Δακή να παραβρεθεί στην αυριανή κινητοποίηση.

Ακολουθούν τα δελτία τύπου του Συλλόγου Πληττομένων από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ της ΛIΠTOΛ/ΔEH του αγροκτήματος Mαυροπηγής Εορδαία «H Mαύρη Πηγή» προς Δήμο Πτολεμαΐδας και Ν.Α. Κοζάνης:



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ


«Προς: ΝΟΜΑΡΧΗ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

κ. Δακή Γεώργιο Μαυροπηγή 14/03/2010

Αριθ. Πρωτ.: 1-2010 Κοιν: Μ.Μ.Ε.

Κύριε Νομάρχη

Σε απάντηση του υπ' αριθμό 432/2-3-2010 εγγράφου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης και του υπ' αριθμό 473/3-3-2010 εγγράφου της γραμματείας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης, σας πληροφορούμε ότι προχωρήσαμε σε έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου την Κυριακή 14-03-2010, η οποία κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα:

Θεωρούμε ότι δεν είμαστε ειδικοί να προχωρήσουμε σε μία επιστημονική αξιολόγηση της
παρούσας μελέτης (Μ.Π.Ε.). Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, είχαμε ζητήσει και
έγινε αξιολόγηση από το Τ.Ε.Ε. τμήμα Δυτικής Μακεδονίας.

Η εμπειρία μας έχει δείξει, ότι όσοι όροι αποφασίστηκαν στο παρελθόν, δεν εφαρμόστηκαν, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους, με ευθύνη πάντα της αδυναμίας ελέγχου από αρμόδια - ορισμένα ελεγκτικά όργανα.

Μετά την παραχώρηση και του ΔΑΣΟΥΣ της Μαυροπηγής, από τη Δημοτική και Νομαρχιακή αρχή, για τις ανάγκες του ορυχείου, ο οικισμός της Μαυροπηγής έχει μείνει εκτεθειμένος και υπομένει αμείωτες, όλες τις συνέπειες επέκτασης του ορυχείου.

Επισημάνουμε ότι έγκριση νέων περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία των ορυχείων στη Μαυροπηγή, συνεπάγεται κατάργηση όλων των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο έχουμε προσφύγει Κάτοικοι, Δημοτικό Συμβούλιο Πτολεμαΐδας και Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης από το 2006. Το γεγονός αυτό κάνει ιδιαίτερα σημαντική την προβλεπόμενη από την διαδικασία ΓΝΩΜΟΔΟΤΠΣΗ του Νομαρχιακού Συμβουλίου και την καθιστά το τελευταίο οχυρό των κατοίκων, απέναντι στην κατακτητική στρατηγική της (Δ).Ε.Η. Α.Ε.. Προς την κατεύθυνση αυτή κρίνουμε επιτακτική και επιβεβλημένη την ανάγκη έγκυρης και εμπεριστατωμένης νομικής συμβουλής, με όποιο κόστος συνεπάγεται αυτή. Άλλωστε ο οικισμός της Μαυροπηγής, παρά το σημαντικό ποσοστό τοπικού πόρου ανάπτυξης που φέρνει στο Δήμο Πτολεμαΐδας, εξαιτίας των συνεπειών της διάνοιξης του ορυχείου που
υφίσταται, σεβόμενος τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του πόρου, δεν έκανε χρήση αυτού.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει και στο μέλλον να υπάρχει ίση μεταχείριση από μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όλων των πληττομένων οικισμών, Η οριστική λύση του προβλήματος της υποβάθμισης του οικιστικού περιβάλλοντος της Μαυροπηγή, είναι η άμεση μετεγκατάσταση του οικισμού, σε αποκατάσταση της πιο μακρόχρονης αδικίας που υφίσταται οικισμός στην περιοχή. Πιθανόν εξ' αιτίας του ότι είχε το θάρρος να πρωτοστατήσει και να ορθώσει το ανάστημα του, κόντρα σε συσχετισμούς και ισορροπίες, ανοίγοντας και δημιουργώντας νέους δρόμους για το σύνολο των διεκδικήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε την Τετάρτη 17-03-2010 στις 4 το απόγευμα στη συγκέντρωση- πορεία των κατοίκων Μαυροπηγής, για την ανάδειξη των προβλημάτων της καθημερινής τους διαβίωσης στον οικισμό.


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ
Με Τιμή
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο πρόεδρος του Δ.Σ.
Η Γραμματέας του Δ.Σ.

Εμμανουήλ Δ. Αναστάσιος Λαζαρίδου Κ. Μαρία»


Aίτηση για συνάντηση της Δημοτικής Αρχής και διοικητικού συμβουλίου συλλόγου «Η ΜΑΥΡΗ-ΠΗΓΗ» για συντονισμό δράσης

«Προς: ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ κ. Τσιούμαρη Γρηγόριο
Αριθ. Πρωτ.: 2-2010
Κοιν: ΠΡΟΕΔΡΟ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
κ. Τέλλιου Σοφία ΠΡΟΕΔΡΟ Τ.Σ. ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ
κ. Μήτρου Σπύρο
Μ.Μ.Ε

Αίτηση
ΘΕΜΑ: «Συνάντηση Δημοτικής Αρχής και διοικητικού συμβουλίου συλλόγου

«Η ΜΑΥΡΗ-ΠΗΓΗ» για συντονισμό δράσης»

Με αφορμή το υπ' αριθμό 432/2-3-2010 έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης και το υπ' αριθμό 473/3-3-2010 έγγραφο της γραμματείας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί και στο Δήμο, πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του συλλόγου πληττομένων Μαυροπηγής «Η ΜΑΥΡΗ ΠΗΓΗ», την Κυριακή 14-03-2010.

Στη γενική συνέλευση αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσουμε σε κοινή δράση Δημοτική Αρχή, Κάτοικοι και Τοπικοί Φορείς, για την ανάδειξη και προώθηση των προβλημάτων του οικισμού.

Για τον σκοπό αυτό ζητάμε συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις μας εν όψη της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης.

Με Τιμή
Για το Δ.Σ. του συλλόγου.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ.
Η Γραμματέας του Δ.Σ

Εμμανουήλ Δ. Αναστάσιος
Λαζαρίδου Κ. Μαρία»

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου