.

ΤΕΕ: Συνέδριο για την ενέργεια

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Σημερινή Εικόνα – Σχεδιασμός - Προοπτικές

Την επόμενη δεκαετίας ο ενεργειακός τομέας αναμένεται να αποτελέσει την ατμομηχανή για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Άλλωστε, η χώρα μας έχει δεσμευτεί στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική του 20-20-20 έως το 2020, δηλαδή στην πολιτική:
• της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 20% έναντι του έτους βάσης (2005),
• της μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 20% έναντι του έτους 1990 και
• στην συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 20% στο ενεργειακό ισοζύγιο.
Στην κατεύθυνση αυτή και με βάση τη διακηρυγμένη πολιτική – φυσικά και λόγω των νέων απαιτήσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας – ως το 2020 αναμένονται επενδύσεις της τάξης δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως, για την:
• Αντικατάσταση 3000 έως 4000 MWe λιγνιτικών μονάδων με σύγχρονες μονάδες
• Κατασκευή 3000 έως 400 MW μονάδων συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το
• φυσικό αέριο
• Κατασκευή έργων αιολικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 5000 έως 6500MW
• Κατασκευή αντλησιοταμιευτικών υδροηλεκτρικών σταθμών 1500 έως 3000MW
• Κατασκευή 1000 με 1500 MW φωτοβολταϊκών σταθμών
• Κατασκευή 5000 έως 10.000 MW γραμμών υψηλής τάσης για την διασύνδεση του
• δικτύου
Με αυτά τα δεδομένα το ΤΕΕ αποφάσισε να οργανώσει τριήμερο συνέδριο από τις 8 έως και τις 10 Μαρτίου (ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL – ώρα έναρξης 9 π.μ.).
Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση έχουν κληθεί να μιλήσουν η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός του ίδιου υπουργείου Ιωάννης Μανιάτης, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, εκπρόσωπος του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων, όπως, επίσης, και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος. Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής εισήγηση θα κάνει ο Β΄ Αντιπρόεδρος ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης.
Όπως επισημαίνεται σε κείμενο της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ, η κατασκευή και λειτουργία των νέων ενεργειακών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μπορεί σήμερα να γίνει με μεγάλο σεβασμό προς το περιβάλλον και την τήρηση όλης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας μας. Σήμερα οι Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (ΒΔΤ) είναι υποχρεωτικές δια νόμου και δύνανται να περιορίσουν όλες τις περιβαλλοντικές οχλήσεις εντός των πολύ αυστηρών πλαισίων τα οποία θέτει η νέα νομοθεσία.
Όμως το πρόβλημα του χωροταξικού σχεδιασμού αποτελεί το κύριο ζήτημα το οποίο πρέπει πρωτίστως να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να επιτραπεί στην χώρα μας να προχωρήσει στο φιλόδοξο ενεργειακό της πρόγραμμα. Με τον χωροταξικό σχεδιασμό είναι σήμερα δυνατόν να αντιμετωπιστούν τόσο τα προβλήματα της προστασίας της φύσης και των αρχαιολογικών χώρων, ενώ παράλληλα δύναται να δημιουργηθούν μεγάλες δυνατότητες για νόμιμη οικιστική ανάπτυξη μέσα σε ένα δομημένο περιβάλλον το οποίο να είναι άρτια σχεδιασμένο.
Κάθε καθυστέρηση προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι ανεπίτρεπτη, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο των θέσεων της Μ.Ε. Ενέργειας, η οποία υπενθυμίζει ότι το ΤΕΕ και κατ’ επέκταση η χώρα διαθέτει όλο το απαραίτητο τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό ώστε να σταθεί αρωγός της πολιτείας σε αυτή την στοιχειώδη λειτουργία της.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου