.

ΑΡΘ. ΖΕΡΒΟΣ: "Γρίφος οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος"

Αναδημοσίευση: Εφ. To Βήμα, του Ανδρέα Χριστοδουλάκη, 22/3/10

Η τιμή του ρεύματος για τους καταναλωτές σίγουρα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, οποιοδήποτε και αν είναι το ενεργειακό μείγμα που θα επιλέξει η χώρα μας, αφού από το 2013 το κόστος παραγωγής του λιγνίτη θα επιφέρει σημαντικά πρόστιμα από την ΕΕ, κυρίως για τη ΔΕΗ, άρα θα προκαλέσει αύξηση των λιανικών τιμών ρεύματος.
«Οτιδήποτε και να πω για το θέμα των αυξήσεων των τιμών στα τιμολόγια θα παρεξηγηθεί» τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθ. Ζερβός μιλώντας αποκλειστικά προς «Το Βήμα» και συνεχίζει: «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: τα πρόστιμα χρήσης του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή τα οποία επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιβαρύνουν πρωτίστως τη ΔΕΗ και ως έναν βαθμό θα μετακυλιστούν στην κατανάλωση. Το βασικό ζητούμενο είναι τι ποσοστό από αυτές τις επιβαρύνσεις θα μπορέσει να απορροφήσει η ΔΕΗ και τι ποσοστό αναγκαστικά θα περάσει στην κατανάλωση. Η μεγάλη εξίσωση με τους... άγνωστους Χ της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας είναι ακριβώς αυτός ο συνδυασμός απορρόφησης του κόστους προστίμων και μετακύλισης ενός ποσοστού στην κατανάλωση. Η ποσοστιαία σχέση απορρόφησης- μετακύλισης θα λύσει και τον γρίφο της μελλοντικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον καταναλωτή στη χώρα μας».
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεν τρέφει αυταπάτες αφού όλοι γνωρίζουν ότι τα βαριά πρόστιμα που θα δέχεται η επιχείρηση από το 2013, τα οποία θα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, θα «χτυπήσουν» τη ΔΕΗ και θα τη φέρουν σε αρνητικά αποτελέσματα, εφόσον βεβαίως η επιχείρηση αναγκαστεί να τα... «καταπιεί». Οι τελικές αποφάσεις βέβαια για τις τιμές λαμβάνονται από την κυβέρνηση και αυτό θα εξακολουθήσει να συμβαίνει όσο η ΔΕΗ κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της αγοράς.
Εν μέσω των απεργιών που κήρυξε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και οι οποίες επέφεραν μεσοβδόμαδα καθημερινές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ο καθηγητής Αρθ. Ζερβός μίλησε στο «Βήμα» για τα αιτήματα των απεργών, τα οποία πάντως έχουν να κάνουν με αποφάσεις της πολιτείας και όχι με την ίδια την επιχείρηση. «Στη διάρκεια των απεργιών το βασικό μας μέλημα είναι να μην ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα ο καταναλωτής, σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε επικεντρωθεί. Οσον αφορά τα αιτήματα της ΓΕΝΟΠ τα οποία έχουν να κάνουν με κυβερνητικές αποφάσεις, εφόσον μπορούμε να βοηθήσουμε και μας ζητηθεί, θα το κάνουμε».
Φαίνεται όμως ότι μέσα στη ΔΕΗ υπάρχει αναταραχή με τις αποφάσεις τόσο για περικοπές μισθών όσο και για περικοπές στην επιδότηση του Ταμείου των εργαζομένων, του ΟΑΠ ΔΕΗ, που πλέον έχει ενταχθεί στο ΙΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών της επιχείρησης, αφού π.χ. οι γενικοί διευθυντές χάνουν ως 50% του μισθού τους και είναι προφανές ότι δεν έχουν την κατάλληλη διάθεση για να δουλέψουν σκληρά. Πολλοί από αυτούς υπενθυμίζουν ότι η ΔΕΗ είναι μεν δημόσια επιχείρηση αλλά επίσης είναι και εισηγμένη και έχει και χιλιάδες μικρομετόχους. Είναι φανερό ότι η ΔΕΗ, όπως και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας, βρίσκεται σε σταυροδρόμι αποφάσεων και σημαντικών αλλαγών.

Δεν είναι ακριβότερες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ποιο είναι όμως το ενεργειακό μείγμα για τη ΔΕΗ ώστε και οι τιμές της να βρίσκονται σε μια σχετική ισορροπία; «Το θέμα των τιμών στις χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες από τη ΔΕΗ είναι εξαιρετικά περίπλοκο και δεν ισχύει η απλοϊκή προσέγγιση ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι εξ ορισμού ακριβότερες από άλλες ενεργειακές πρώτες ύλες» λέει ο κ. Ζερβός και εξηγεί την άποψή του: «Εγώ υποστηρίζω ότι οι ΑΠΕ μεσοπρόθεσμα θα μειώσουν το κόστος της κιλοβατώρας αλλά θα το μειώσουν συγκριτικά με την περίπτωση στην οποία δεν θα είχαν χρησιμοποιηθεί. Δηλαδή, αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε μαζικά άλλες μορφές ενέργειας όπως π.χ. ο λιγνίτης, τότε θα μεγιστοποιήσουμε τα πρόστιμα της ΕΕ εξαιτίας της χρήσης αυτής, άρα η τιμή της κιλοβατώρας θα αυξηθεί σε τρία χρόνια εντυπωσιακά. Είναι και ένας άλλος παράγων που πολλοί σκοπίμως παρακάμπτουν. Δηλαδή, την τιμή των ανανεώσιμων πηγών τη γνωρίζουμε από σήμερα και για τα επόμενα 20 χρόνια. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την τιμή του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου, η οποία σήμερα μπορεί να είναι χαμηλά και αύριο ψηλά, άρα οι αυξομειώσεις αυτές αποτελούν έναν άγνωστο παράγοντα για το κόστος και τη λειτουργία αντίστοιχων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Σας δίνω και ένα παράδειγμα: σήμερα με την κρίση η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στα 80 δολάρια το βαρέλι διεθνώς και είναι ξεκάθαρο ότι μόλις η παγκόσμια οικονομία αρχίσει να βγαίνει από την κρίση και η ζήτηση αυξηθεί αντίστοιχα θα αυξηθεί και η τιμή του χωρίς να γνωρίζουμε πόσο. Θα επηρεάσει μάλιστα και την τιμή του φυσικού αερίου. Αντίθετα, την τιμή των ΑΠΕ τη γνωρίζουμε από τώρα και μπορούμε να υπολογίσουμε όλες τις παραμέτρους γύρω από αυτήν».
Ο κ. Ζερβός, αφού αναλύει ότι για τους λόγους αυτούς στην ενέργεια δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη ρίσκου, φέρνει το παράδειγμα του περασμένου καλοκαιριού στην Ισπανία, όπου η μαζική χρήση αιολικών πάρκων στην ηλεκτροπαραγωγή λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου προκάλεσε μεγάλη πτώση των τιμών στο σύστημα, και «ονειρεύεται» ένα αντίστοιχο παράδειγμα για την Ελλάδα. Παραδέχεται ωστόσο ότι στο υπόδειγμα αυτό υπάρχει ένα αδύνατο σημείο που σχετίζεται με τη φύση και έχει να κάνει με την αδυναμία παραγωγής ηλεκτρισμού από αιολικά όταν δεν φυσάει ο άνεμος. Προβλέπει επίσης ότι η χρήση του φυσικού αερίου στη χώρα μας για ηλεκτροπαραγωγή θα υποχωρήσει σταθερά στην τρίτη θέση πίσω κατά σειράν από τις ΑΠΕ (υδροηλεκτρικά, αιολικά) και τον λιγνίτη. Για τον λόγο αυτόν και μέσα στη ΔΕΗ εγείρονται ερωτήματα για την αποδοτικότητα και την κερδοφορία των μελλοντικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών.
Γι΄ αυτό και, όπως φαίνεται, το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΗ που εκπονεί η σημερινή διοίκηση και θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες προβλέπει επιμονή στον λιγνίτη ως στρατηγικό στερεό καύσιμο αλλά με σταδιακή μείωση της χρήσης του, λελογισμένη αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου και... ενθουσιώδη άνοδο στις μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Σήμερα επί συνόλου 1.200 ΜW που είναι η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ η ΔΕΗ διαθέτει όλα κι όλα 120 ΜW, δηλαδή μόλις το 10%, και το υπόλοιπο το έχουν ιδιώτες» λέει ο πρόεδρος της επιχείρησης, ο οποίος οραματίζεται στην πενταετία 2011-2015 να εγκαταστήσει 1.000-1.500 ΜW ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές και να βάλει τη δική τους σφραγίδα στη μετεξέλιξη της επιχείρησης. Παραδέχεται ωστόσο ότι το σύστημα υποδομών της ΔΕΗ αλλά και γενικότερα το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα δεν είναι έτοιμα να υποδεχθούν τέτοια ριζική στροφή.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου