.

Παρακολούθηση και καταγραφή της ποιότητας του αέρα από Δήμο Κοζάνης και ΤΕΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπεγράφη σήμερα Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010, στις 11 π.μ., στο Δημαρχιακό Μέγαρο, σύμβαση μεταξύ του Δήμου Κοζάνης και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με αντικείμενο την εκτέλεση ερευνητικού έργου για την παρακολούθηση και καταγραφή της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή του Δήμου Κοζάνης.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, μεταξύ άλλων επεσήμανε πως « Δίνεται έμφαση στην υπογραφή της σημερινής σύμβασης, διότι αφορά το περιβάλλον, έναν ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα για την περιοχή μας, έναν τομέα στον οποίο το ΤΕΙ έχει αναπτύξει μία σημαντική δραστηριότητα. Η αξία αυτής της συνεργασίας, είναι πολύ μεγάλη, καθώς το έργο ανατίθεται στο ΤΕΙ, ένα ίδρυμα με μακρόχρονη παρουσία στην πόλη, το οποίο αποδυναμώθηκε τον τελευταίο χρόνο λόγω της βάσης του 10 και χρειάζεται στήριξη. Ο Δήμος Κοζάνης είναι διατεθειμένος να παρέχει βοήθεια με κάθε μέσο».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Χαραλαμπίδης, τόνισε:«Θεωρώ συμβολική τη χειρονομία του Δήμου, προκειμένου να ξεκινήσει μία νέα πορεία στη συνεργασία των δύο φορέων. Ελπίζω ότι με αυτή την ευκαιρία θα ενεργοποιήσουμε και άλλους φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να σταθούν δίπλα στο ΤΕΙ, γιατί το αξίζει, καθώς διαθέτει υψηλού κύρους επιστημονικά πρόσωπα, εξοπλισμό αλλά και υποδομές».
Στην υπογραφή της σύμβασης παρέστησαν επίσης, ο κ. Μανώλης Παφίλης, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, καθώς και ο κ. Αθανάσιος Τριανταφύλλου, καθηγητής του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου.
Η σύμβαση που υπεγράφη, αποτελεί το πρώτο μέρος μιας ολοκληρωμένης πρότασης έργου, που έχει σκοπό την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα στην περιοχή του Δήμου Κοζάνης, και περιλαμβάνει:

• Την εγκατάσταση και λειτουργία σε σημείο αντιπροσωπευτικό του εμπορικού κέντρου της πόλης της Κοζάνης σταθμού ελέγχου της ποιότητας του αέρα για τη μέτρηση των συγκεντρώσεων εισπνεύσιμων αιωρουμένων σωματιδίων (ΑΣ10), SO2, NOx, O3, CO, μετεωρολογικών παραμέτρων επιφανείας, ήτοι θερμοκρασίας, υγρασίας, διεύθυνσης και ταχύτητας ανέμου.
• Εγκατάσταση και λειτουργία επιπλέον δύο σταθμών μέτρησης ΑΣ10 σε θέσεις αντιπροσωπευτικές άλλων περιοχών του δήμου, που θα επιλεγούν σε συνεννόηση με το Δήμο Κοζάνης.
• Ενημέρωση ταυτόχρονα του πληθυσμού σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτύου η/και φωτεινής οθόνης για τις μετρούμενες τιμές με απλό και κατανοητό στο πλατύ κοινό τρόπο.
• Αξιολόγηση του συνόλου των δεδομένων, με σκοπό τη χαρτογράφηση της ποιότητας του αέρα και την αξιολόγηση με βάση την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η ανάλυση θα δώσει την εικόνα της κατάστασης από πλευράς συγκεντρώσεων των ατμοσφαιρικών ρύπων που θα μετρηθούν, ημερήσιας και εποχικής μεταβολής, ακρότατων τιμών, καθώς και αποτίμηση της ποιότητας του αέρα με βάση την ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
• Εγκατάσταση ειδικών δειγματοληπτών ΑΣ συγκεκριμένης διαμέτρου για τη συλλογή δειγμάτων ΑΣ10, ώστε να αξιοποιηθούν σε επόμενη φάση για χημικές αναλύσεις των ΑΣ.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (Ε.Α.Π.) Νομού Κοζάνης 2007-2011, και ανέρχεται σε 120.000 € ευρώ. Φιλοδοξία του Δήμου Κοζάνης, είναι το έργο να συνεχιστεί και πέραν του χρονικού ορίου της σύμβασης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου