.

Πρόταση του ΟΟΣΑ για θέσπιση «πράσινων» φόρων

Πηγή:Ημερησία

«Πράσινους φόρους» και αύξηση των διοδίων πρότεινε ο ΟΟΣΑ κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης περιβαλλοντικών επιδόσεων της χώρας μας την τελευταία δεκαετία, η οποία για ακόμη μια φορά δεν πήρε καλό βαθμό.
Η ελληνική κυβέρνηση πάντως, δια της Τίνας Μπιρμπίλη, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων φόρων ενώ ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αυθαίρετη εκτός σχεδίου δόμηση.
Γνωστοποίησε πάντως ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών για τυχόν ένταξη τριών ρυθμίσεων που προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στα φορολογικά μέτρα. Μεταξύ αυτών η χρηματοδότηση το «πράσινου» ταμείου από το Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ κ. Ανχέλ Γκουρία πρότεινε χτες την αύξηση των φόρων περιβάλλοντος στην Ελλάδα και τη μείωση των φόρων απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι τα έσοδα από την αύξηση των φόρων στα καύσιμα μπορούν να κατευθυνθούν στην ανακούφιση των πιο φτωχών τμημάτων του πληθυσμού, αναφερόμενος σε διαπίστωση της έκθεσης ότι «το ποσοστό των φόρων στις τιμές των καυσίμων έχει μειωθεί, τα τέλη των διοδίων δεν είναι επαρκώς προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό και στους φόρους οχημάτων δεν λαμβάνεται υπόψη η απόδοση των καυσίμων του οχήματος σε ικανοποιητικό βαθμό».
Στρατηγική
«Το περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει ολοκληρωμένη στρατηγική που μπορεί να αναθερμάνει την οικονομία», είπε ο κ. Γκουρία, υπογραμμίζοντας ότι θα επιμείνει σε αυτή την επιλογή κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, παρά το υψηλό χρέος της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ έδειξε ότι παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει σε καλή κατάσταση, η χώρα πρέπει να μειώσει τη σπατάλη νερού για άρδευση, να εφαρμόσει τις υφιστάμενες νομοθεσίες, να ολοκληρώσει το δασολόγιο, να ενισχύσει την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων και να αυξήσει τους «πράσινους» φόρους στα καύσιμα.
Η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει αύξηση των περιβαλλοντικών φόρων, ούτε αύξηση στα διόδια. Ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα παρουσιάσει, μετά το Πάσχα, πρόταση νομοθετικής πράξης για την αυθαίρετη δόμηση και το νησιωτικό χώρο, με στόχο την αποφυγή της διασποράς δόμησης στα νησιά.
Ενημέρωσε, επίσης, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει την τελική ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του υπουργείου για τη χρήση του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου στην Αθήνα.
Ευρήματα
Ακόμα, είπε ότι στον δικτυακό τόπο του ΥΠΕΚΑ θα αναρτηθούν, σήμερα ή το αργότερο αύριο, τα πρώτα ευρήματα της τηλεπισκόπησης για αυθαίρετη δόμηση στα καμένα της ανατολικής Αττικής.
Σε αυτά εμφανίζονται δυο κτίσματα και ένας δρόμος και αναμένεται η εξακρίβωση για το πότε αυτά δημιουργήθηκαν, από ποιον και για ποια χρήση.
Tου Κασσιανού Τζέλη

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου