.

Συμμαχία Άκτωρ με Elpedison για το Λιγνιτωρυχείο της Βεύης

Πηγή:energia.gr

Από κοινού θα διεκδικήσουν ο Άκτωρ και η elpedison, θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Edison, την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας που έχει προκηρύξει βάσει των διατάξεων του Μεταλλευτικού Κώδικα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ίδιο θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές της ΓΕΚ Τέρνα με την ΔΕΗ.
Αξιόπιστες πηγές του energia.gr αναφέρουν ότι σε περίπτωση που το κοινό σχήμα πλειοδοτήσει, ο Άκτωρ θα αναλάβει την εξόρυξη των αποθεμάτων λιγνίτη, τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 90 εκατ. τόνους, ενώ η elpedison την λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής καύσεως λιγνίτη στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Για αυτόν τον λόγο η elpedison θα προχωρήσει στην κατάθεση σχετικής αίτησης στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ αξίζει εδώ να υπενθυμισθεί ότι οι δύο πλευρές συνεργάζονται ήδη στην αγορά ηλεκτρισμού, αφού η HE&D, θυγατρική του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής στην οποία ανήκει ο Άκτωρ κατέχει το 22,5% της ElpedisonΕνεργειακή, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της την εν λειτουργία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στις εγκαταστάσεις των Ελλ.Πε. στην Θεσσαλονίκη καθώς και την υπό κατασκευή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Θίσβη.
Προφανώς τα δεδομένα στην ιδιωτικοποίηση της Βεύης έχουν διαφοροποιηθεί, αφού στο πλαίσιο της προηγηθείσας ατελέσφορης διαδικασίας, η μεν elpedison είχε ενδιαφερθεί αυτόνομα, ο δε Άκτωρ συμμετείχε σε σχήμα με την συμμετοχή των ομίλων ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίου και Κοπελούζου.
Πληροφορίες από την αγορά θέλουν την ΓΕΚ Τέρνα να έχει βολιδοσκοπήσει την ΔΕΗ για το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο πλευρών στο συγκεκριμένο project, σε ένα ζήτημα, πάντως, για το οποίο οι Βρυξέλες, έχουν θέσει βέτο στην εμπλοκή της ΔΕΗ στην ιδιωτικοποίηση της Βεύης αλλά και στην πώληση του λιγνίτη σε αυτήν.
Η νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Φλώρινα χρειάζεται τον λιγνίτη της Βεύης – και όχι μόνο αυτόν – ενδεχομένως η συνεργασία των δύο πλευρών να έπαιρνε την ακόλουθη μορφή: ο όμιλος Κάμπα / Περιστέρη να αξιοποιήσει το ορυχείο και να προμηθεύει την κρατική επιχείρηση με λιγνίτη, ενώ παράλληλα θα τυγχάνει συνεκμετάλλευσης και το παρακείμενο λιγνιτωρυχείο που ανήκει στην ΔΕΗ.
Θα πρέπει όμως, όπως είναι σαφές από τα προαναφερθέντα, να ξεπερασθούν οι αντιρρήσεις της Κομισιόν αλλά και αν δημιουργηθούν οι συνθήκες για μία επένδυση της τάξης των 1,2 – 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτεί η κατασκευή της μονάδας της Φλώρινας
Σημειώνουμε εδώ ότι και η ΓΕΚ/Τέρνα έχει λάβει άδεια για την κατασκευή λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή της Φλώρινας, με το δικό της σχέδιο να αναφέρεται στην προοπτική χρησιμοποίησης εισαγόμενου λιγνίτη.Από την πλευρά τους έως τώρα οι όμιλοι Κοπελούζου και Μυτιληναίου δεν έχουν αποσαφηνίσει τις προθέσεις τους, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προηγούμενης διαδικασίας είχαν ενδιαφέρον εκδηλώσει, μεταξύ άλλων, η ΕΛΜΙΝ, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, καθώς και ο όμιλος της Μηχανικής.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου