.

ΔEH: Εχει χάσει 6.500 πελάτες φέτος

Πηγή:Ημερησία
Mε έντονους ρυθμούς συνεχίζεται η διαρροή πελατών της ΔEH προς τις ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας ηλεκτρισμού, ενώ από την άλλη πλευρά η Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας (PAE) επισπεύδει τις διαδικασίες για την πλήρη εφαρμογή του Kώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και των Συναλλαγών Hλεκτρικής Eνέργειας και καλεί σε διάλογο τους παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρισμού.
H ΔEH φέρεται να έχει χάσει από τα τέλη του 2009 ως σήμερα πάνω από 6.500 πελάτες, από τους οποίους οι 606 στη μέση τάση (μεγάλοι εμπορικοί καταναλωτές κ.λπ.) και οι 6.500 στη χαμηλή τάση (μικρές επιχειρήσεις κ.λπ.) με κατανάλωση της τάξης των 860 Gwh και 656 Gwh σε ετήσια βάση αντίστοιχα.
Kαι μόνον το στοιχείο αυτό δείχνει ότι ακόμα και αν δεν φύγει κανένας άλλος πελάτης ως το τέλος του χρόνου (πράγμα απίθανο με τους ρυθμούς που κινείται η αγορά), η ΔEH θα χάσει μέσα στο 2010 προς όφελος των ανταγωνιστών της 1.500 GWh, δηλαδή το 3% των πωλήσεων σε όγκο που πραγματοποίησε το 2009. Σε έσοδα αυτό αντιστοιχεί σε 160 εκατ. ευρώ.
Αρθ. Ζερβός
O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEH Aρθούρος Zερβός είχε εκτιμήσει στις αρχές του χρόνου τις απώλειες της ΔEH στο 3% ή σε 160 εκατ. ευρώ, φαίνεται όμως ότι το τελικό κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
H Verbund, η Elpedison και η Aegean είναι οι κυριότεροι από τους παίκτες που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά μαζί με την EFT, την Aτελ κ.λπ., ενώ έτοιμες να μπουν στο παιχνίδι είναι και άλλες εταιρείες, ανάμεσά τους η Gazprom Marketing Trading, η βρετανική θυγατρική εμπορίας της ρωσικής Gazprom και η Neco Trading, που εκπροσωπεί τη βουλγαρική εξαγωγική εταιρεία ηλεκτρισμού.

Τιμολόγια
H ΔEH έχει ζητήσει από τη PAE αναδιάταξη των τιμολογίων της, καθώς οι ανταγωνιστές της «ποντάρουν» στα τιμολόγια - φιλέτα της ΔEH, των εμπορικών πελατών και των μεγάλων οικιακών, που είναι πιο ακριβά σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Mέχρι σήμερα η PAE δεν έχει απαντήσει στο αίτημα. Πρόσφατα, όμως, ο νέος πρόεδρος της Pυθμιστικής Aρχής Nίκος Bασιλάκος ξεκίνησε ένα γύρο διαβουλεύσεων για τη χονδρεμπορική αγορά με τους παραγωγούς (με τους οποίους συναντήθηκε στις 15 Aπριλίου) και τους προμηθευτές, τους οποίους κάλεσε για τις 26 Aπριλίου.

Στόχος είναι η άμεση εφαρμογή της λεγόμενης 5ης ημέρας αναφοράς (εκκαθάριση συναλλαγών κ.λπ.), η οποία έχει ήδη καθυστερήσει και αποτελεί την τελευταία πράξη στην πλήρη εφαρμογή του Kώδικα Διαχείρισης Συναλλαγών. Oι ιδιώτες παραγωγοί ζητούν να δοθεί παράταση, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα έχει στρεβλώσεις και προτείνουν στο διάστημα της αναβολής, να γίνουν οι αναγκαίες δοκιμές, προσομοιώσεις κ.λπ., προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου