.

Μείζονες Aλλαγές και στην Aγορά Hλεκτρισμού

Αναδημοσίευση: energia.gr, 3/5/10

Την απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, την πώληση μετοχικού ποσοστού καθώς και την ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ φέρονται να έχουν υποδείξει στην κυβέρνηση οι τεχνοκράτες των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ. Εξ ου και οι χτεσινές αναφορές Παπακωνσταντίνου περί πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς και περί ανεξαρτητοποίησης της ΡΑΕ, η οποία ήδη έχει δρομολογήσει τον εξορθολογισμό των τιμολογίων και έχει ολοκληρώσει τη σημαντική διαβούλευση για τον Κώδικα Προμήθειας

Ενώπιον της διαμόρφωσης ενός νέου σκηνικού στην αγορά ηλεκτρισμού βρίσκεται η χώρα μας, με αφορμή τόσο τις υποδείξεις της “τρόικας” των τεχνοκρατών που βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, όσο και τη διαπίστωση της ανάγκης για καλύτερη λειτουργία των όρων του ανταγωνισμού που μπορεί να δημιουργήσει και επιχειρηματικές – αναπτυξιακές ευκαιρίες. Οι εμπειρογνώμονες των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, πέραν της υπόδειξης περί πώλησης ποσοστού της ΔΕΗ ή και μονάδων της, ώστε να ανοίξει άμεσα και αποτελεσματικότερα ο ανταγωνισμός, τόνισαν στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι τα τιμολόγια δεν μπορούν να είναι ρυθμιζόμενα από το κράτος, ειδικά από την στιγμή που δεν οδηγούν και στην ανάκτηση του κόστους ηλεκτροδότησης στις περισσότερες κατηγορίες πελατών της ΔΕΗ, κυρίως δε στον οικιακό τομέα. Όπως είναι γνωστό, από ένα σύνολο 32 κατηγοριών τιμολογίων, μόλις τα 8 ανταποκρίνονται στα κόστη που βαρύνουν την ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση. Τα υπόλοιπα επιδοτούνται από άλλες, όπως λ.χ. των εμπορικών πελατών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

Η ΔΕΗ έχει ήδη υποβάλει πρόταση στην ΡΑΕ για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων της, ωστόσο η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της αρχής και η υπόδειξη από αυτήν ορθολογικών τιμολογίων που θα ανακτούν σε κάθε περίπτωση το κόστος και η εκτέλεση των αποφάσεών της θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ από τους τεχνοκράτες προκειμένου να λειτουργήσουν οι όροι του ανταγωνισμού.Ήδη η ΡΑΕ, με βάση τις σχετικές εντολές του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη εργάζεται στην κατεύθυνση της εκπόνησης ενός σχεδίου εξορθολογισμού των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Και καθώς η εφαρμογή της λογικής της ανάκτησης του κόστους σε κάθε κατηγορία ηλεκτροδοτούμενων πελατών θα έφερνε αυξήσεις στις περισσότερες κατηγορίες οικιακών καταναλωτών και μειώσεις στα εμπορικά τιμολόγια, οι τιμές θα ανταποκρίνονταν στις συνθήκες της αγοράς και θα ενθάρρυναν περισσότερο τους ιδιώτες προμηθευτές.Μεγάλο ενδιαφέρον για τον Κώδικα Προμήθειας

Βεβαίως η μέριμνα του Δημοσίου για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα συνεχιστεί, ενώ σε αυτές τις κατηγορίες καταναλωτών αποδίδει μεγάλη προσοχή και ο νέος Κώδικας Προμήθειας ηλεκτρισμού που έχει παρουσιαστεί ενδελεχώς από το energia.grκαι για τον οποίο τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η σχετική διαβούλευση που είχε δρομολογήσει η ΡΑΕ. Μάλιστα, το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα ήταν μεγάλο, καθώς αναλυτικές απόψεις στην ΡΑΕ, πέραν της ΔΕΗ, κατέθεσαν εταιρείες όπως η Elpedison (Ελλ.Πε- Edison), η Endesa Hellas (Μυτιληναίος), η Neco (Κοπελούζος – ΝΕΚ), η Verbund (θυγατρική της φερώνυμης κρατικής αυστριακής), η AegeanPower(συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη), η EGLΕλλάς (θυγατρική της φερώνυμης ελβετικής εταιρείας που συνεργάζεται και με την StatoilHydro στο σχέδιο του αγωγού αερίου ΤΑΡ), η Αtel (συμφερόντων Ζερίτη) κ.α.

Επίσης απόψεις κατέθεσαν και αρκετές καταναλωτικές οργανώσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι επιδίωξη του Κώδικα αποτελεί και η διασφάλιση εναλλακτικών προμηθευτών για τους καταναλωτές. Σε σχέση, βεβαίως, με την απελευθέρωση των τιμολογίων, είναι προφανώς αδύνατο, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος να συνεχίσουν να αυξάνονται ανά τακτά διαστήματα! Από σήμερα επρόκειτο να εφαρμοστεί για πρώτα φορά ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο ρεύμα, ο οποίος θα επιβάρυνε με περίπου 10 ευρώ (ήτοι περίπου 5% στο κόστος ενέργειας) έναν 4μηνιαίο λογαριασμό μιας μέσης οικογένειας. Τώρα, ο ΕΦΚ θα είναι αυξημένος κατά 10%, ενώ αυξάνεται σε 11% από 10% και ο ΦΠΑ. Επίσης, η ΔΕΗ έχει ζητήσει αυξήσεις της τάξης του 4,3% ετησίως έως το 2013, προκειμένου να καλύψει το αυξανόμενο από τη συγκεκριμένη χρονιά κόστος για δικαιωμάτων ρύπων, αφού καταργείται η δωρεάν κατανομή στους ηλεκτροπαραγωγούς.Επιπλέον, ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Νίκος Βασιλάκος έχει ήδη ταχθεί υπέρ της αύξησης του τέλους των ΑΠΕ στα 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κάτι που θα επιβάρυνε έναν ανάλογο 4μηνιαίο λογαριασμό κατά 5,5 ευρώ επιπλέον.

Νέα μετάθεση εφαρμογής της 5ης ημέρας αναφοράς Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το υπουργείο την Παρασκευή αποφάσισε να μεταθέσει την έναρξη εφαρμογής της λεγόμενης 5ης ημέρας αναφοράς στις συναλλαγές της αγοράς ηλεκτρισμού κατά δύο μήνες, στην 1η Ιουλίου, έπειτα από σχετική εισήγηση της ΡΑΕ και κατόπιν αιτήματος των παραγωγών ηλεκτρισμού. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει συμφωνηθεί ότι συμβάλει στην καλύτερη απεικόνιση των στοιχείων που καθορίζουν την λειτουργία της αγοράς (διαμόρφωση Οριακής Τιμής, διαθεσιμότητα μονάδων κ.α.), ωστόσο οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρισμού, οι οποίοι πολύ προσφάτως δημιούργησαν και Σύνδεσμο, εκτιμούν ότι η εφαρμογή της χωρίς να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα μάλλον θα ενίσχυε παρά θα άμβλυνε τις στρεβλώσεις που, όπως διαμαρτύρονται, λειτουργούν υπέρ του κρατικού μονοπωλίου. Μάλιστα η Αρχή έχει δεσμευθεί ότι εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος “θα εισηγηθεί την λήψη βασικών μέτρων βελτίωσης της λειτουργίας χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας”.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου