.

Αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ατμοσφαιρική ρύπανση

• Αν και μειώθηκε η φιλοδοξία της αρχικής πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου
• Οι αυστηρότερες προδιαγραφές να γίνουν καταλύτης αλλαγών στο ρυπογόνο ελληνικό τομέα ηλεκτρισμού

Θετικό βήμα χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου για τη νέα Οδηγία για τη ρύπανση από βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Οι ευρωβουλευτές αντιστάθηκαν σε πιέσεις για περαιτέρω υπονόμευση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και ενίσχυσαν προβλέψεις πως οι προδιαγραφές στις άδειες λειτουργίας θα είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.
Απογοήτευση όμως δημιούργησε η υιοθέτηση τροπολογίας η οποία δίνει νέα παράταση περιορισμένης λειτουργίας μέχρι το 2019-21 σε παλιές και ρυπογόνες εγκαταστάσεις, σε συνέχεια της παράτασης που είχαν λάβει μέχρι το 2016 από την αναθεωρούμενη Οδηγία του 2001.
Έντονη υποστήριξη για νέα παράταση συμμόρφωσης των μονάδων της με τις προδιαγραφές έκανε το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ. Για το θέμα αυτό είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τα επιχειρήματα της ΔΕΗ από τη Δ/ντρια Περιβάλλοντος κα Τσάδαρη, τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό κατά την παρέμβασή του στην ημερίδα για το λιγνίτη που διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και από εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και του Σωματείου εργαζομένων Δυτ. Μακεδονίας "Σπάρτακος". Αίτημα της ΔΕΗ ήταν η εξαίρεση μέχρι τα τέλη του 2023 και για την 8ετία αυτή (2016-23) γενική εξαίρεση 30 χιλιάδων ωρών και ειδική εξαίρεση 50 χιλιάδων ωρών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε πως από το 2000 οπότε και είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την Οδηγία 2001/80, ιδιαίτερα με την περίοδο ευελιξίας που αυτή προέβλεπε, η ΔΕΗ είχε άφθονο χρόνο να προσαρμόσει το σχεδιασμό και τις πολιτικές της στη νέα πραγματικότητα των αυστηρότερων προδιαγραφών για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
Πολύ περισσότερο που στην Ελλάδα η ατμοσφαιρική ρύπανση από βιομηχανικές μονάδες δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση αλλά μια ωμή πραγματικότητα με πρωτοφανείς επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων του Νομού Κοζάνης, ενός Νομού που «καίγεται» για να φωτίζονται όλοι οι άλλοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη ημερίδα στις Βρυξέλλες, στο νομό καταγράφηκαν το 2009 28-52% υπερβάσεις στα μικροσωματίδια ΡΜ10, ενώ η συχνότητα υπερβάσεων συνολικών αιωρουμένων σωματιδίων (TSP) στις καμινάδες των μονάδων της ΔΕΗ το 2007 ήταν 22 – 65 %. Στο Νομό, η εμφάνιση ασθενειών όπως ρινίτιδα ή λοιμώδης βρογχίτιδα είναι σχεδόν διπλάσια εκείνης στο γειτονικό νομό των Γρεβενών ενώ τα θρομβο-εμβολικά επεισόδια έχουν αυξηθεί κατά 17 φορές από το 1950.
Ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, που φιλοξένησε πρόσφατα 25 εκπροσώπους φορέων και της κοινωνίας των πολιτών από λιγνιτικές περιοχές της χώρας, με τους οποίους επισκέφτηκαν περιοχές του Βελγίου που ήταν εξαρτημένες από την εξόρυξη άνθρακα και σήμερα πρωτοστατούν στα φωτοβολταϊκά, δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση αυτή είναι θετική αλλά με δεδομένες τις επιμέρους υποχωρήσεις, θα πρέπει να αποτελεί την αδιαπραγμάτευτη γραμμή άμυνας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Σε θέματα δημόσιας υγείας πιστεύουμε πως δεν έχουν πια θέση εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις στην εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών από τα κράτη μέλη αλλά αυστηρές προδιαγραφές για καθαρές καινοτομίες. Η ΔΕΗ αλλά και η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως δεν μπορούν πλέον να αποφεύγουν την πραγματικότητα με παρατάσεις επί παρατάσεων, και αντί να διαμαρτύρονται για την αυστηρότητα στην προστασία της δημόσιας υγείας, ας ξεκινήσουν στα σοβαρά να σχεδιάζουν και να προετοιμάζονται έγκαιρα για τη μετα-λιγνιτική εποχή και την ελαχιστοποίηση των κοινωνικών της επιπτώσεων.»

Στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία η Έκθεση της Αγγλίδας Πράσινης ευρωβουλευτού Caroline Lukas για απαγόρευση της παράνομης ξυλείας στην ευρωπαϊκή αγορά, με αυστηρό ορισμό νομιμότητας και μηχανισμό παρακολούθησης καθώς και ποινές σε εταιρείες που θα παραβιάζουν το νόμο.


Για περισσότερες πληροφορίες:
Μιχάλης Τρεμόπουλος 6982 689868
Τάσος Κρομμύδας 6945 940916

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου