.

Δωρεά- ρεκόρ από τις ανεπτυγμένες χώρες στο «πράσινο ταμείο»

Ποσό-ρεκόρ δεσμεύτηκαν να δώσουν οι ανεπτυγμένες χώρες στο μεγαλύτερο διεθνές «πράσινο» ταμείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Τα κράτη-δωρητές δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν το ποσό - ρεκόρ των 4,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα προσεχή τέσσερα χρόνια για τις ανάγκες του Διεθνούς Κέντρου Περιβάλλοντος, του μεγαλύτερου «πράσινου» ταμείου στον κόσμο, που δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι δεσμεύσεις για δωρεές που ανέλαβαν τα 30 κράτη-δωρητές, στη διάρκεια διάσκεψης στο Παρίσι, την Τετάρτη, θα αυξήσουν κατά 52% τα έσοδα που έχει το ταμείο.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Κέντρου Περιβάλλοντος, Μονίκ Μπαρμπούτ δήλωσε ότι η δέσμευση για τη χορήγηση των χρημάτων αυτών είναι η πρώτη «επιβεβαίωση των δεσμεύσεων» που ανελήφθησαν στη διάρκεια των συνομιλιών για το κλίμα, στην Κοπεγχάγη, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στην Κοπεγχάγη οι διαπραγματευτές των βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναδυόμενων κρατών επιχείρησαν να συμφωνήσουν στους βασικούς όρους μίας νέας διεθνούς συμφωνίας για το περιβάλλον, ενόψει της διεθνούς συνόδου που θα γίνει στο Κανκούν, το Δεκέμβριο.

Ορισμένα από τα ποσά αυτά θα διοχευτευθούν μέσω του Διεθνούς Κέντρου Περιβάλλοντος σε προγράμματα που καταρτίζονται από υπηρεσίες του ΟΗΕ και οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη διαχείριση και τη διεύρυνση προστατευόμενων περιοχών, τη βελτίωση της διαχείρισης διασυνοριακών υδροβιότοπων, τη μείωση της μόλυνσης και την προστασία των δασών.

Τα νέα ποσά που συγκεντρώνονται είναι «μία επιβεβαίωση της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας στην περιβαλλοντική ατζέντα», δήλωσε ο Άλεξ φαν Τρότσενμπουργκ, στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μέχρι σήμερα το Διεθνές Κέντρο Περιβάλλοντος έχει χορηγήσει βοήθεια ύψους 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περισσότερα από 2.400 περιβαλλοντικά προγράμματα σε 165 αναπτυσσόμενες χώρες.
πηγή: www.kathimerini.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου