.

Γέμισε η λίμνη Πολυφύτου

Αναδημοσίευση: Εφ. Έθνος, του Βασίλη Ιγνατιάδη, 13/5/10

Περίπου 3.000 στρέμματα παρόχθιων καλλιεργειών στους δήμους Σερβίων και Βελβεντού Κοζάνης υπολογίζεται ότι έχουν κατακλυστεί από τα νερά της τεχνητής λίμνης του Πολυφύτου, η στάθμη της οποίας έχει φτάσει φέτος σε επίπεδα-ρεκόρ, λόγω των αυξημένων εισροών του χειμώνα, ενώ πολλαπλάσιες είναι οι εκτάσεις που απειλούνται.

Ωστόσο, δεν τίθεται θέμα αποζημίωσης των παραγωγών, κάτι που γνωρίζουν και αποδέχονται και οι ίδιοι, παρά τις όποιες αντιδράσεις τους, καθώς οι κατακλυσμένες εκτάσεις ανήκουν στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ(!) και έχουν καλλιεργηθεί παράνομα.

Πρόκειται για τμήματα γης που εντάσσονται στη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» μεταξύ της προβλεπόμενης ανώτατης στάθμης λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Σταθμού και των ιδιοκτησιών, οι οποίες απαλλοτριώθηκαν από τη ΔΕΗ εδώ και δεκαετίες και έχουν πληρωθεί οι αποζημιώσεις στους πρώην ιδιοκτήτες.

«Στη ζώνη αυτή απαγορεύονται οι δραστηριότητες, εκτός από ορισμένες παραχωρήσεις που γίνονται κατ’ εξαίρεση στο υπουργείο Πολιτισμού για ναυταθλητικές χρήσεις», είπε στο «Eθνος» ο διευθυντής Υδροηλεκτρικής Παραγωγής της ΔΕΗ, Ι. Αργυράκης, και προσέθεσε:

«Είναι δύσκολο να ελέγξουμε όλη τη ζώνη περιμετρικά της λίμνης, αλλά αυτοί που καλλιεργούν γνωρίζουν πολύ καλά ότι παρανομούν». Οι εκτάσεις αυτές όμως καλλιεργούνται επί χρόνια από τους αγρότες, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν τις άνυδρες χρονιές.

«Οι παραγωγοί καλλιεργούσαν αναλαμβάνοντας το ρίσκο, γνωρίζοντας πως ενδέχεται να χάσουν τη σοδειά και αποδεχόμενοι πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα έχουν δικαίωμα αποζημιώσεων», εξήγησε ο υπεύθυνος λειτουργίας του ΤΟΕΒ, Π. Πλιάχας.

«Η λίμνη δεν έπιασε ποτέ αυτά τα ύψη και αυτό ήταν επόμενο να συμβεί κάποια στιγμή», ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Σερβίων, Δ. Κοκολιός, ενώ ο δήμαρχος Βελβεντού, Μ. Στεργίου, υποστήριξε πως η πρακτική αυτή είναι εν γνώσει της ΔΕΗ, η οποία ωστόσο απάντησε αρνητικά στο αίτημα φορέων της περιοχής να νοικιάζει σε αγρότες τμήματα της ζώνης.

«Χρυσάφι» για τη ΔΕΗ
Στα όρια υπερχείλισης το φράγμα

Ο γεμάτος όσο ποτέ ταμιευτήρας (290,05 μέτρα με όριο υπερχείλισης του φράγματος τα 291) αποτελεί «χρυσάφι» για τη ΔΕΗ, η οποία φέτος πετυχαίνει ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τα νερά του και είναι έτοιμη να συνεισφέρει τόσο στην αυξημένη ζήτηση ενέργειας της θερινής περιόδου, όσο και στις ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών της περιοχής.

«Οι μεγάλες εισροές, η καλή υδραυλικότητα και η σωστή διαχείριση μάς έδωσαν το δικαίωμα να έχουμε φέτος πολύ υψηλές στάθμες και μεγάλη παραγωγή στα υδροηλεκτρικά μας», σημείωσε ο κ. Αργυράκης. Στο διάστημα Απριλίου - Μαΐου η παραγωγή του ΥΗΣ Πολυφύτου ξεπέρασε ήδη τα 150.000 MW, όταν στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι κυμάνθηκε μόλις στα 35.000 MW. Οι ρυθμοί αυτοί γεννούν προσδοκίες ότι το 2010 η παραγωγή θα ξεπεράσει κατά πολύ το 2009, όταν σημειώθηκε ρεκόρ 492.000 MW, έναντι 225.000 το 2008.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου