.

«Στοπ» στην επέκταση του ορυχείου Μαυροπηγής και με διυπουργική απόφαση - Αδιέξοδο για τους διοικούντες της ΔΕΗ

Πηγή:Kozan.gr
Την μερική αυτοδίκαιη άρση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που κηρύχθηκε με την 1090718/6935/0010/ 3−11−2006 (ΦΕΚ 132/22−11−2006 τ.Α.Α.Π.) κοινή υπουργική απόφαση, για τις ανάγκες ανάπτυξης του Ορυχείου Μαυροπηγής στα Δ.Δ. Προαστείου - Μαυροπηγής του Δήμου Πτολεμαΐδας Νομού Κοζάνης, ως προς τις με αριθ. αγρ. 130, 164 και 463 ιδιοκτησίες, όπως αυτές φαίνονται στα κτηματολογικά στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη και αναφέρονται στην απόφαση κήρυξης, υπέγραψαν οι Υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ιώαννης Μανιάτης.

Όπως αποκαλύπτουμε σήμερα στο kozan.gr, η απόφαση δημοσιεύτηκε μόλις πριν λίγες μέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αφορά το επίμαχο αγρ. με αριθ. 164, έκτασης (24 στρεμμάτων) του κ. Βασίλειου Μήτρου, ο οποίος τον Φεβρουάριου του 2010 είχε δικαιωθεί δικαστικά για την παράνομη προ μηνών προσπάθεια μηχανημάτων της ΔΕΗ, να εισέλθουν στο συγκεκριμένο ακίνητο, για το οποίο δεν είχε κατατεθεί εμπρόθεσμα το απαιτούμενο χρηματικό ποσό απαλλοτρίωσης.
Ο κ. Μήτρου προέβη στη συγκεκριμένη ενέργεια, ασκώντας κάθε νόμιμο δικαίωμα περί «προστασίας της ακίνητης περιουσίας του» και με το «ισχυρό» επιχείρημα ότι η ΔΕΗ δεν φρόντισε να καταβάλλει εμπρόθεσμα (δηλ. μέχρι 30/06/09) το αναλογούμενο χρηματικό ποσό αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου ακινήτου.
Με τη συγκεκριμένη τροπή στην υπόθεση, η ΔΕΗ υποχρεούται να προχωρήσει άμεσα στην επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, διαφορετικά τα ορυχεία Μαυροπηγής διατρέχουν άμεσο κίνδυνο διακοπής των εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι απαιτήσεις του ιδιοκτήτη όσο αναφορά το χρηματικό ποσό αποζημίωσης για το συγκεκριμένο ακίνητο, κρίνονται υπερβολικές και ασύμφορες για την επιχείρηση (περίπου δεκαπλάσιες απο την πραγματική αξία).

Του Άρη Σαμαρά

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου