.

Εργατική Αλληλεγγύη: Ανοικτή επιστολή για απασχόληση εργαζομένων σε εργολαβίες της ΔΕΗ

Προς : Πρόεδρο ΔΕΗ Α.Ε κ. Αρθούρο Ζερβό

Θέμα: Απασχόληση εργαζομένων σε εργολαβίες της ΔΕΗ, στο Λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαίδας - Φλώρινας.

Κύριε Πρόεδρε.
Αναφερθήκατε πολλές φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις σας για την πρόθεση της διοίκησης να επαναφέρει την νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις που αφοράν τους εργαζόμενους στους εργολάβους. Στην πρόσφατη επίσκεψή σας στο Λεκανοπέδιο τονίσατε ότι: «Η διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους εργολάβους και υπεργολάβους της ΔΕΗ Α.Ε. αποτελεί, για την Επιχείρησή και εμένα προσωπικά, ύψιστη ευθύνη». Με βάση αυτή την τοποθέτησή σας και δεδομένου ότι το Συνδικάτο μας έχει ασχοληθεί διαχρονικά από την ίδρυσή του ακόμα με τις εργασιακές σχέσεις αυτών των συναδέλφων που πραγματικά εργάζονται σε Μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς, θέλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
Α.) Οι εργαζόμενοι σε όλους τους εργολάβους στην περιοχή αμείβονται με ωρομίσθιο αντί για ημερομίσθιο παρότι αυτό στην βιομηχανία, απαγορεύεται ρητά από την νομοθεσία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να πέφτουν σε άγρια εκμετάλλευση και να χάνουν ποσά που πολλές φορές ξεπερνούν το 50% του μισθού τους γιατί:
1. Δεν πληρώνονται Δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας επειδή οι εργοδότες τους ισχυρίζονται ότι είναι ενσωματωμένα στο ωρομίσθιο!
2. Δεν αμείβονται υπερωριακά καμία ώρα αφού η πρώτη, η ένατη ή ακόμα και η δω-δέκατη ώρα πληρώνονται με την ίδια τιμή ενώ σύμφωνα με την νομοθεσία θα έ-πρεπε να πληρώνονται την υπερεργασία με 25% προσαύξηση, την υπερωρία με 50% προσαύξηση και μετά τις 120 ώρες ετησίως με 75% προσαύξηση.
3. Τα Σάββατα και τις Κυριακές όταν εργάζονται πληρώνονται σαν καθημερινές ημέρες ενώ η νομοθεσία προβλέπει προσαυξήσεις 1,25 και 1,50 για το Σάββατο και 1,75 για τις Κυριακές και τις αργίες.
4. Δεν παίρνουν ούτε μια μέρα κανονική άδεια γιατί κι αυτή «είναι ενσωματωμένη στο ωρομίσθιο»! Μετά από παρεμβάσεις μας στην επιθεώρηση εργασίας αναγκάστηκαν να κάνουν βιβλία αδειών στα οποία καταχωρούν με συγκεκριμένες ημερομηνίες τις κανονικές άδειες που χορηγούν στο προσωπικό τους αλλά αν ανατρέξει κανείς στις καταστάσεις παρουσίας που κρατάει η κάθε μονάδα θα δει ότι στις συγκεκριμένες ημερομηνίες οι συνάδελφοι δούλευαν!
Β.) Το ημερομίσθιο θα έπρεπε να προσαυξάνονται με βάση την προϋπηρεσία των συνα-δέλφων (τριετίες, πολυετία), κάτι που δεν γίνεται ποτέ. Έτσι συναντάς ανθρώπους που δουλεύουν 15 και 20 χρόνια ακόμα και στον ίδιο εργολάβο χωρίς να έχουν ούτε μια τριετία!

Γ.) Σε ότι αφορά την ασφάλιση, η «μαύρη εργασία» ανθεί με πολλούς τρόπους:
1. Τελείως ανασφάλιστοι κυρίως εργαζόμενοι που βρίσκονται στο ταμείο ανεργίας.
2. Μερικώς ασφαλισμένοι με 10,15 ένσημα ενώ δουλεύουν κανονικά.
3. Μικτά ένσημα ενώ απασχολούνται σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες και πρέπει να έχουν την ανάλογη ασφάλιση.
Κύριε πρόεδρε.
Το Συνδικάτο μας ασχολήθηκε πολλές φορές με παραστάσεις στις κατά τόπους διευθύνσεις της επιχείρησης αλλά και με έγγραφα προς την επιθεώρηση εργασίας ή οποία ήρθε αρκετές φορές και έκανε ελέγχους χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Σας παρακαλούμε να προβείτε στις ανάλογες ενέργειες ώστε να αλλάξει αυτό το καθεστώς που προσβάλει τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία , το Συνδικαλιστικό Κίνημα αλλά και την ίδια την επιχείρηση.
Σας ευχαριστούμε.

Κοινοποίηση:
1. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
2. Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
3. Σ.ΕΠ.Ε
4. Καραβασίλη Γιάννη, Εκπρόσωπο Εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ
5. Μπουζούλα Ευάγγελο, Εκπρόσωπο Εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ
6. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
7. Εργατικό Κέντρο Νομού Κοζάνης
8. Εργατικό Κέντρο Πτολεμαίδας
9. Εργατικό Κέντρο Φλώρινας

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου