.

Τίτλοι Τέλους για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με την Αποχώρηση της Βουλγαρίας

Αναδημοσίευση: www.energia.gr

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μποίκο Μπορίσωφ, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η χώρα του εγκαταλείπει το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη εξαιτίας των ανησυχιών ότι δεν θα είναι επικερδές και θα αποδειχθεί επιζήμιο. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται αμέσως μετά τις προειδοποιήσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο, ότι η Μόσχα θα πρέπει να «παγώσει» το σχέδιο, εκτός αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις από τη Βουλγαρία.

Ο κ. Σμάτκο ανέφερε πως η υπομονή της Ρωσίας θα διαρκούσε μέχρι το φθινόπωρο, αλλά όπως είναι φανερό, η Σόφια δεν σκοπεύει πλέον να τηρήσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις της. Τον περσινό Δεκέμβριο η κυβέρνηση Μπορίσωφ είχε διαβεβαιώσει την Αθήνα και τη Μόσχα για την υλοποίηση του αγωγού, ο οποίος αποτελεί για την Ελλάδα στρατηγικό έργο, όπως τον έχει χαρακτηρίσει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Τα προβλήματα με τη Σόφια είχαν αρχίσει από τον Ιούλιο του 2009, όταν ανέλαβε τα ηνία η νέα φιλοδυτική κυβέρνηση Μπορίσωφ. Αμέσως έγινε σαφές ότι η πορεία ενεργειακών σχεδίων όπως ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αλλά και ο South Stream θα ήταν πολύ πιο δυσχερής. Η Βουλγαρία επικαλέστηκε την προστασία του περιβάλλοντος για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση, επικαλούμενη τις αιτιάσεις της τοπικής κοινωνίας και των ΜΚΟ.

Τέλος, πριν από δύο εβδομάδες είχε επισκεφτεί τη Σόφια ο επικεφαλής της CIA, ο οποίος είχε συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη για ζητήματα ασφαλείας και για γενικότερα θέματα του κοινού ενδιαφέροντος, όπως τονίστηκε.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου