.

Εκατοντάδες θέσεις εργασίας υπόσχεται η πράσινη τεχνολογία

Πηγή:Ημερησία
Σημαντικά αναμένονται τα οφέλη για την εθνική οικονομία από την άνθιση του κλάδου φωτοβολταϊκών συστημάτων σύμφωνα με τον κ. Δ. Μαγκούτα, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη αμιγώς ελληνικών βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας του κλάδου αποτελεί ισχυρή αχτίδα φωτός για την έξοδο της χώρας μας από την κρίσηΗ διείσδυση της «πράσινης» τεχνολογίας είναι γεγονός. Ποια τα προσδοκώμενα οφέλη για την ανάπτυξη της αγοράς και της επιχείρησης από την ενεργοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στη χώρα μας;

Συχνά λέγεται πως η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βελτιώσει σημαντικά τη ζωή μας. Κατά την άποψή μου, η συμβατική τεχνολογία βελτίωσε την καθημερινότητά μας, παράλληλα, όμως, υποβάθμισε κατά κάποιο τρόπο πολλές πτυχές της ποιότητας της ζωής μας. Η πράσινη τεχνολογία καλείται, λοιπόν, να υποστηρίξει ένα νέο μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο δίχως να διαταράξει την καθημερινότητά μας θα προστατεύει το περιβάλλον και θα διασφαλίζει το μέλλον του πλανήτη μας.

Στη νέα αυτή εποχή τα φωτοβολταϊκά διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο. Ειδικότερα στην Ελλάδα, η άνθιση του κλάδου των φωτοβολταϊκών συστημάτων συμβάλλει στην υποκατάσταση ρυπογόνων ενεργειακών πηγών από την καθαρή ενέργεια του ήλιου, στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, αλλά και στην κάλυψη των αιχμών ζήτησης και την αποφυγή blackouts, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία. Παράλληλα, δημιουργούνται εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε ένα πλήθος εταιρειών που εκτείνονται σε όλη την αλυσίδα αξίας, από κατασκευαστές και προμηθευτές εξοπλισμού μέχρι εξειδικευμένες τεχνικές εταιρείες και μελετητές. Η ανάπτυξη, μάλιστα, αμιγώς ελληνικών βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας του κλάδου αυτού αποτελεί ισχυρή αχτίδα φωτός για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Η Mechatron είναι μία από αυτές.

Η Mechatron δραστηριοποιείται στην αγορά των βιομηχανικών συστημάτων από το 2000. Στη διάρκεια των 10 ετών επιχειρείν ποιες καινοτομίες έχει εισαγάγει;

Η Mechatron αποτελεί ταυτόχρονα ένα ερευνητικό κέντρο και μία δυναμική εμπορική και βιομηχανική επιχείρηση. Από το 2000 έχει σχεδιάσει και αναπτύξει καινοτόμες λύσεις βιομηχανικής αυτοματοποίησης και μηχανοτρονικής, καλύπτοντας τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των βιομηχανικών της πελατών για βελτίωση των προϊόντων τους και της ανταγωνιστικότητάς τους. Επομένως, η καινοτομία βρίσκεται στο DNA της εταιρείας και των ανθρώπων της. Η πιο σημαντική, πάντως, καινοτομία, κατά τη γνώμη μου, είναι ο εξολοκλήρου σχεδιασμός, ανάπτυξη και παραγωγή του ηλιακού ιχνηλάτη Atlas. Το πλήθος καινοτομιών που το συνοδεύουν, του έχουν δώσει την κορυφαία θέση στην ελληνική αγορά, καθώς και σημαντικές προοπτικές στις διεθνείς αγορές.

Το σύστημα Atlas αποτελεί ένα προϊόν ανεπτυγμένο αποκλειστικά από τη Mechatron. Ποια τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του συστήματος σχετικά με την επένδυση/απόδοση;

Ο ήλιος κινείται. Αυτή η φράση θεωρώ πως αποτυπώνει ανάγλυφα την αναγκαιότητα χρήσης του Atlas. Πρόκειται για ρομποτικά συστήματα που κινούν τα φωτοβολταϊκά σε δύο άξονες ώστε να ακολουθούν πλήρως την πορεία του ήλιου και να παράγουν 35% έως 40% περισσότερες KWh ετησίως, σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά που στηρίζονται σε μη κινούμενες βάσεις.

Το Atlas, δηλαδή, αποφέρει στον επενδυτή από 35% έως 40% περισσότερα έσοδα κάθε χρόνο για 20 χρόνια. Η σειρά Atlas, πέρα από σύστημα παρακολούθησης της τροχιάς του ήλιου, είναι ταυτόχρονα και μία ολοκληρωμένη πρόταση υλοποίησης φωτοβολταϊκών σταθμών. Φωτοβολταϊκά στοιχεία, inverters και μικροϋλικά από διάφορους κατασκευαστές συνδυάζονται εύκολα και συνθέτουν τη λύση με τον μεγαλύτερο βαθμό τυποποίησης στην αγορά. Επίσης, προσφέρει οικονομία κλίμακας στα υλικά και τις εργασίες πεδίου, λόγω του μικρότερου αριθμού τεμαχίων ανά εγκατάσταση.

Απλοποιείται η αδειοδοτική διαδικασία επενδύσεων στις ΑΠΕ

Οι φιλικές μορφές ενέργειας κερδίζουν έδαφος παγκοσμίως. Ποια τα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου στο εγγύς μέλλον;

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αποτελεί αναμφίβολα μια απειλή, η οποία, ωστόσο, προσφέρει ευκαιρίες προκειμένου να αναδειχθούν νέοι κλάδοι πράσινης οικονομίας, όπως ο κλάδος των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Οι ρυθμοί ανάπτυξης με τους οποίους κινείται η διεθνής αγορά φωτοβολταϊκών τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακοί και ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία. Οι ΗΠΑ, θεωρώ, ότι τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν έναν από τους ηγέτες της αγοράς των φωτοβολταϊκών. Στη χώρα μας, οι προϋποθέσεις αξιοποίησης των φωτοβολταικών συστημάτων είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη, αφού η μέση ετήσια παραγόμενη ενέργεια κυμαίνεται στις 1.350 kWh/kW AC, με φωτοβολταϊκά σε μη κινούμενες βάσεις. Πολύ σημαντικό γεγονός αποτελεί και η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχέδιου του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με το οποίο απλοποιείται η αδειοδοτική διαδικασία επενδύσεων. Αυτό, όμως, που πρέπει πλέον να γίνει είναι να στηριχθούν οι ελληνικές βιομηχανίες για τη δημιουργία της δεύτερης γενιάς πράσινης τεχνολογίας MADE IN GREECE.

Οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ στα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν έναν από τους ηγέτες της αγοράς των φωτοβολταϊκών, δεδομένου ότι ξεκινούν κυβερνητικές ενισχύσεις, διατηρούνται τα υπάρχοντα πολιτειακά προγράμματα ενισχύσεων, αναπτύσσονται τοπικά υποστηρικτικά σχέδια.

Η Ελλάδα
Στη χώρα μας, οι προϋποθέσεις αξιοποίησης των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη, αφού η μέση ετήσια παραγόμενη ενέργεια κυμαίνεται στις 1.350 kWh/kW AC, με φωτοβολταϊκά σε μη κινούμενες βάσεις.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου