.

ΔΕΗ: Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγαλόπολη

Αναδημοσίευση: Εφ. Το Βήμα,16/6/10

Τον διαγωνισμό για την κατασκευή ενός από τα 10 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης προκήρυξε χθες η ΔΕΗ. Πρόκειται για διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό για τη μελέτη και κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου της «ΔΕΗ- Ανανεώσιμες» στη Μεγαλόπολη, ισχύος 50 μεγαβάτ. Ο διαγωνισμός είναι τύπου «turn key project», δηλαδή ο μειοδότης θα πρέπει να παραδώσει το έργο με το κλειδί στο χέρι, αναλαμβάνοντας και την 5ετή συντήρηση, καθώς επίσης την κατασκευή υποσταθμού 150 κιλοβόλτ, δύο μετασχηματιστών, την προμήθεια των φωτοβολταϊκών πάνελ, τους μετατροπείς βάσης και την υποστηρικτική υποδομή.

Το τελευταίο διάστημα και εν όψει της προκήρυξης του διαγωνισμού ενδιαφέρον έχουν δείξει μερικές από τις πιο σοβαρές εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών στον κόσμο, όπως οι γερμανικές Conergy, Ρhoinix, Solon και City Solar, η βρετανική ΒΡ Solar, οι ισπανικές Εbdesa και Ιberdrola, καθώς επίσης η αμερικανική Sun Ρower.

Το έργο συνολικής ισχύος 50 ΜWp ανήκει στις δύο θυγατρικές της «ΔΕΗ- Ανανεώσιμες», τις «Αρκαδικός Ηλιος 1» 39 ΜW και «Αρκαδικός Ηλιος 2», 11 ΜW, και όταν θα τεθεί σε λειτουργία, τον Μάρτιο του 2012, θα είναι ένα από τα 10 μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Τα δύο πάρκα θα κατασκευαστούν σε υψόμετρο 450 μέτρων και έχουν προδιαγραφές για να παράγουν 65.000 μεγαβατώρες τον χρόνο, που ισοδυναμεί με το 42% των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών του Νομού Αρκαδίας. Σε εμπορική λειτουργία θα τεθούν σε 14 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ στη φάση κατασκευής θα δημιουργηθούν 150 νέες θέσεις εργασίας και κατά τη λειτουργία 30 μόνιμες θέσεις.

Σε επίπεδο ανταποδοτικών οφελών η ΔΕΗ έχει αναλάβει να δημιουργήσει έναν περιφερειακό δρόμο 2,5 χιλιομέτρων στην περιοχή της Μεγαλόπολης, να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά σε σχολεία, καθώς επίσης να πραγματοποιήσει βελτιώσεις στον δημοτικό φωτισμό. Αρχικά, όταν υποβλήθηκε η αίτηση στη ΡΑΕ έκανε λόγο για πάρκο 90 ΜW, στην πορεία όμως η Ρυθμιστική Αρχή έδωσε έγκριση μόνο για 50 ΜW

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου