.

Σπάρτακος: Ανοικτή επιστολή προς ΥΠΕΚΑ

Κυρία Υπουργέ
Το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨ χαιρετίζει την πρώτη και πολυσυζητημένη, εξαιτίας των αλλεπάλληλων αναβολών της, επίσκεψή σας στην Ενεργειακή Καρδιά της χώρας, στον τόπο όπου υπάρχει σε αφθονία και εξορύσσεται για τις ανάγκες της ΔΕΗ το Εθνικό μας καύσιμο, ο λιγνίτης.

Δράττουμε την ευκαιρία με την αφορμή της άφιξής σας, να εκθέσουμε μία σειρά πραγμάτων που σχετίζονται με τον σκοπό, τον λόγο της επίσκεψης αυτής.

Σήμερα, δια χειρός σας, μπαίνει αυτό που λέμε ¨λουκέτο¨ στην πρώτη μονάδα που εντάχθηκε στη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πριν από μισό και πλέον αιώνα. Σήμερα σταματά, αποσύρεται από την λειτουργία ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ως ένας από τους πιο ρυπογόνους Σταθμούς, ως ένας Σταθμός που ουκ ολίγες φορές, με υπερβολικό μάλιστα τρόπο, παρουσιάστηκε να αποτελεί την πιο μεγάλη απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη. Θα περίμενε κανείς ότι φυσική ή αν θέλετε φυσιολογική εξέλιξη της κίνησης αυτής θα ήταν, ταυτόχρονα, να ¨μπαίνει το κλειδί¨ για την λειτουργία μιας νέας μονάδας προς αντικατάσταση της αποσυρόμενης. Να υλοποιηθεί δηλαδή το πάγιο αίτημα των εργαζομένων στην ΔΕΗ και της τοπικής κοινωνίας, που έχει συνδέσει την αναπτυξιακή προοπτική της Επιχείρησης και της περιοχής με το γεγονός αυτό. Δυστυχώς όμως στο θέμα τούτο υπήρξε μία καθυστέρηση, που και στο παρελθόν μας έχει ανησυχήσει, αλλά και που τώρα, παρά το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ έχει πάρει απόφαση για Δημοπράτηση της μονάδας ¨Πτολεμαΐδα V¨ (απόφαση που έχουμε χαιρετίσει με αίσθημα ικανοποίησης αλλά και δικαίωσης) , εμάς μας κρατά σε επαγρύπνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος. Σ’ αυτή τη λογική δηλώνουμε ενώπιών σας κατηγορηματικά, ότι η κόκκινη γραμμή για το Σωματείο μας θα είναι το τέλος του τρέχοντος έτους, χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα πρέπει να έχει αναδειχθεί ανάδοχος για την ¨Πτολεμαΐδα V¨.

κ. Υπουργέ:

● Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ απαιτεί να γνωρίζει ποιος ακριβώς είναι ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας και ποιο θα είναι το μείγμα καυσίμου που θα στηρίζει τις μονάδες βάσης που θα παράγουν το 80% της Ηλεκτροπαραγωγής στην χώρα μας, εφόσον το έτος 2020 πετύχουμε τον στόχο που τίθεται για παραγωγή 20% από ανανεώσιμες πηγές, θέμα για το οποίο έχουμε ήδη εκφραστεί θετικά. Επιπλέον επιθυμούμε να ξεκαθαρίσετε την εικόνα για το πόσα θα είναι τα Mw που θα παράγονται από την εκμετάλλευση του Εθνικού μας καυσίμου.

● Σας ικανοποιούν οι αποφάσεις για την οδηγία IPPC87/2003 ΕΚ που αφορούν στους Βιομηχανικούς Ρύπους και υποχρεώνουν τη χώρα μας να καταθέσει το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών έως τον Ιούνιο του 2019, αλλά και η παράταση του χρόνου σε ό,τι έχει να κάνει με το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας των μονάδων σε 12.500 ώρες μετά την 1.1.2016;

Αν όχι, τι προτίθεστε να κάνετε μέχρι την στιγμή που θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Ευρωβουλής και το Συμβούλιο Υπουργών, έτσι ώστε εξασφαλίσετε τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις στην οδηγία;

κ. Μπιρμπίλη

Εκτιμούμε –και η εκτίμησή μας αυτή εκφράζει τις χιλιάδες των εργαζόμενων στην Επιχείρηση - τους οποίους και εκπροσωπούμε- ότι η περιοχή δεν μπορεί να περιμένει άλλο για να της αποδοθούν τα αυτονόητα. Όλα αυτά δηλαδή, που στην εφαρμογή τους θα λειτουργήσουν επ΄ ωφελεία της μεγαλύτερης Βιομηχανικής Επιχείρησης της χώρας, των εργαζομένων της και κατ΄ επέκταση ολόκληρης της χώρας, που άμεσα και έμμεσα συνδέεται με τους δύο πρώτους κρίκους μίας αλυσίδας, που υποχρέωσή μας είναι να την κρατήσουμε δυνατή και ανθεκτική.

Για τα γενικότερα δε, θέματα της Επιχείρησης (αυτά δηλαδή που έχουν να κάνουν με την μετοχοποίηση και τα σενάρια πώλησης μονάδων), που ενίοτε βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ήδη σας είναι γνωστή η αντίδρασή μας μέσα από τις θέσεις, τα ανακοινωθέντα και τις τοποθετήσεις της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Πολλάκις σας έχουμε εκθέσει το πώς έχουν ένα – ένα τα πράγματα που υπόκεινται στην αρμοδιότητά σας και αυτό σας καθιστά απολύτως ενημερωμένη. Δε θα ανεχθούμε λοιπόν καμία ολιγωρία και καμία υπεκφυγή.

Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν άλλες καθυστερήσεις. Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί.

Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου