.

Ευρωπαϊκή διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα στις Βρυξέλλες

Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ετήσια διάσκεψη για το περιβάλλον, η οποία θα επικεντρωθεί στην τεράστια ποικιλία ειδών και οικοσυστημάτων που συνθέτουν τον εκπληκτικό ιστό ζωής του πλανήτη μας.
Κατά την Πράσινη Εβδομάδα 2010 θα εξεταστεί η τρέχουσα κατάσταση στη βιοποικιλότητα και στη φύση και θα προταθούν, σε 30 περίπου συναντήσεις, πιθανές λύσεις στον σημερινό, ανησυχητικό ρυθμό απώλειας. Στο πλαίσιο της διάσκεψης θα ανακοινωθεί επίσης η έναρξη της πλατφόρμας «Επιχειρήσεις και βιοποικιλότητα», μιας νέας πρωτοβουλίας για την αύξηση της συνειδητοποίησης όσον αφορά τα επιχειρήματα υπέρ της προστασίας της βιοποικιλότητας από την πλευρά των επιχειρήσεων. Η Πράσινη Εβδομάδα 2010, με πάνω από 3000 συμμετέχοντες από όργανα της ΕΕ, από το χώρο των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, από μη κυβερνητικές οργανώσεις, από δημόσιες αρχές, από την επιστημονική κοινότητα και τον ακαδημαϊκό χώρο, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για βασικούς παράγοντες διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, για το ευρύ κοινό και για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες και ορθές πρακτικές.

«Απαιτείται, σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας έλεγχος πραγματικότηταςόσον αφορά τη σημασία της απώλειας της βιοποικιλότητας», ανέφερε ο αρμόδιος για το περιβάλλον Ευρωπαίος Επίτροπος Janez Potočnik, « και ελπίζω η Πράσινη Εβδομάδα 2010 να προσφέρει τον έλεγχο αυτό. Η παρούσα διάσκεψη αποτελεί ιδανικό φόρουμ συνάντησης βασικών παραγόντων στον τομέα του περιβάλλοντος που θα είναι σε θέση να μεταφέρουν το μήνυμα όσον αφορά την ανάγκη ριζικής αλλαγής στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την κρίση που διέρχεται η βιοποικιλότητα.»

Πάνω από 30 συναντήσεις και ειδικές εκδηλώσεις

Κατά την Πράσινη Εβδομάδα 2010 θα εξεταστούν θέματα όπως η τρέχουσα κατάσταση της βιοποικιλότητας και της φύσης, οι πολιτικές της ΕΕ όσον αφορά τη βιοποικιλότητα και τη φύση μετά το 2010, η λειτουργία του προγράμματος Natura 2000 και η ολοένα αυξανόμενη πίεση που ασκείται στα οικοσυστήματα. Παράλληλα με πιθανές λύσεις για την ανάσχεση του ανησυχητικού ρυθμού απώλειας θα τονιστούν και τα οφέλη που θα προκύψουν από τη βιοποικιλότητα και τη φύση. Οι συζητήσεις θα καλύψουν επίσης την οικονομική διάσταση, τον αντίκτυπο της απώλειας στην υγεία του ανθρώπου και τη βιοποικιλότητα στους ωκεανούς. Κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας θα κηρυχθεί επίσης η έναρξη σειράς νέων πρωτοβουλιών για τη βιοποικιλότητα, μεταξύ των οποίων η πρωτοβουλία BISE, ένας νέος δικτυακός τόπος όπου συγκεντρώνονται πληροφορίες σχετικά με τη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη, η νέα «γραμμή αφετηρίας» της ΕΕ ως προς τη βιοποικιλότητα και μια νέα πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις και τη βιοποικιλότητα.

Ο πολύχρωμος εκθεσιακός χώρος θα περιλαμβάνει πάνω από 50 περίπτερα. Πρόσθετες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την προβολή της ταινίας «Dirt! The Movie», ένα οπτικοακουστικό θέαμα με τίτλο «Wild Wonders of Europe: Unseen, Unexpected, Unforgettable», και την τελετή απονομής των ετήσιων ευρωπαϊκών επιχειρηματικών βραβείων για το περιβάλλον. Μια υπαίθρια έκθεση στον χώρο μπροστά στο κτίριο Berlaymont θα έχει ως θέμα τον τρόπο με τον οποίο ευεργετούμαστε δωρεάν από τη φύση και τον λόγο για τον οποίο δεν μπορούμε να τη θεωρούμε δεδομένη.

Βασικοί ομιλητές

Ο Επίτροπος κ. Potočnik θα μιλήσει στις 12.30 κατά την εναρκτήρια συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου στο κτίριο Berlaymont. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την εκδήλωση για την εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού που διοργανώνει η Επιτροπή για τη βιοποικιλότητα στις 13.15 έξω από το κτίριο Charlemagne και θα κηρύξει την έναρξης της διάσκεψηςστις 14.30. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso θα κηρύξει τη λήξη της Πράσινης Εβδομάδας 2010 το πρωί της Παρασκευής, 4 Ιουνίου, στο κτίριο Charlemagne.

Μεταξύ άλλων σημαντικών ομιλητών της Πράσινης Εβδομάδας 2010 περιλαμβάνονται και οι:

- Connie Hedegaard, Ευρωπαία Επίτροπος σε θέματα δράσης για το κλίμα

- Karl Falkenberg, Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

- Ladislav Miko, Διευθυντής της Διεύθυνσης Φύσης της ΓΔ Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

- Elena Espinosa, Υπουργός Περιβάλλοντος της Ισπανίας

- Norbert Röttgen, Υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας

- Tineke Huizinga, Υπουργός Περιβάλλοντος των Κάτω Χωρών

- Mark J. Mwandosya, Υπουργός ύδρευσης και άρδευσης της Τανζανίας

- Corinne Lepage, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Θάλασσες και ακτές» και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

- Kiyoshi Araki, απεσταλμένος του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης της COP10 στο πλαίσιο της σύμβασης για τη βιοποικιλότητα,

- Luc Gnacadja, εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της απερήμωσης.

Όλες οι συνεδρίες θα καλύπτονται με απευθείας σύνδεση με τον δικτυακό τόπο της Πράσινης Εβδομάδας.

Μια νέα πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις και τη βιοποικιλότητα

Σήμερα εγκαινιάζεται επίσης μια νέα τεχνική δυνατότητα ώστε να βελτιωθεί η κατανόηση της σημασίας της βιοποικιλότητας στον κλάδο των επιχειρήσεων με διαφανή τρόπο. Η εν λόγω τεχνική δυνατότητα αναμένεται να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ενσωματώσουν τη βιοποικιλότητα στις βασικές τους δραστηριότητες και να συμβάλει στη μεγαλύτερη συνειδητοποίηση όσον αφορά το σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα προκύψει από την προστασία της βιοποικιλότητας. Προτεραιότητα δόθηκε σε έξι σημαντικούς επιχειρηματικούς κλάδους: στη γεωργία, στη βιομηχανία τροφίμων, στη δασοκομία, στις εξορυκτικές βιομηχανίες, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στον τουρισμό. Η πλατφόρμα B@B θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων μεταξύ διαφορετικών φορέων και θα φιλοξενήσει κέντρο τεκμηρίωσης που θα προσφέρει συνδέσμους προς τις διαθέσιμες πληροφορίες ως προς το εν λόγω θέμα και σύντομη περιγραφή των βέλτιστων πρακτικών.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Πλήρες πρόγραμμα της Πράσινης Εβδομάδας 2010 και ενημερωτικό υλικό για τον τύπο (Press Corner) στα αγγλικά: http://www.greenweek2010.eu/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου