.

ΚΕΠΕ: Εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής

Αναδημοσίευση: Εφ. Πρωινός Λόγος, της Μαίρης Κεσκιλίδου, 7/6/10

Οι δράσεις του Κέντρου Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης που επικεντρώνονται στον έλεγχο της αέριας ρύπανσης και της ποιότητας νερού βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε το ΚΕΠΕ την Παρασκευή (4/6), με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, στη διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκαν σημαντικές εισηγήσεις από εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι ανέδειξαν ζητήματα σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει το περιβάλλον στην περιοχή μας.

Μιλώντας ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής για το ΚΕΠΕ έκανε λόγο για μία δομή που αποτελεί σημείο αναφοράς σε θέματα που συνδέονται με το περιβάλλον αλλά και για σημαντικές παρεμβάσεις του κέντρου, που λειτουργεί ως δομικό στοιχείο στους τομείς της εξυπηρέτησης και της πληροφόρησης των πολιτών. Σημείωσε ακόμη την ανάγκη να επανεξετάσουμε τη στάση μας απέναντι στο ζωτικό χώρο που μας περιβάλλει λόγω της πολυετούς επιβάρυνσης του και αναφέρθηκε εκτενώς στα περιβαλλοντικά έργα που έγιναν στο Νομό Κοζάνης αξιολογώντας ως το ουσιαστικότερο το έργο, την αποκατάσταση των ορυχείων Αμιάντου (ΜΑΒΕ) για να προσθέσει ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη έργα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση και συνεργασία μεταξύ των θεσμικών παραγόντων του τόπου και της τοπικής κοινωνίας. Συνεχάρη τους συντελεστές του ΚΕΠΕ Ν. Κοζάνης για το σπουδαίο έργο που επιτελούν και την προσφορά τους στην περιοχή. Η λειτουργία του δικτύου σταθμών για την καταγραφή και τον έλεγχο της αέριας ρύπανσης αξιολογήθηκε ως το μεγαλύτερο έργο από την Κυριακή Αποστολίδου πρόεδρο του ΚΕΠΕ όπως επίσης η δράση του κέντρου σχετικά με τις πιστοποιήσεις της ποιότητας των υδάτων.
Από τις πλέον ενδιαφέρουσες εισηγήσεις αυτή του Θωμά Σαββίδη, Αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, ο οποίος αναφερόμενος στο πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ και στις επιπτώσεις του στη Δυτική Μακεδονία μίλησε για ραδιενεργά κατάλοιπα στην κορυφή του όρους Βέρμιον τα ποσοστά του οποίου σήμερα κυμαίνονται στα όρια της προ Τσερνόμπιλ εποχής (1986). Σημείωσε ότι η οροσειρά του Βερμίου λειτούργησε ως φυσικό εμπόδιο για τη μεταφορά ραδιενέργειας στο εσωτερικό της Δυτικής Μακεδονίας. Ο υπεύθυνος ατμοσφαιρικής ρύπανσης του ΚΕΠΕ Δρ Βασίλης Ευαγγελόπουλος μίλησε για υπερβάσεις των ημερήσιων ορίων από τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της επιδείνωσης του αέρα και υπογράμμισε ότι η λειτουργία του συστήματος διαχείρισης της ποιότητας του αέρα συνέβαλε καθοριστικά στην ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων στο θέμα φορέων ώστε να παρέμβουν, αλλά και στην ενημέρωση των πολιτών. Ως το «Καλλικρατικό κέντρο Περιβάλλοντος δύο επιπέδων» παρομοίασε την μελλοντική λειτουργία του ΚΕΠΕ ο διευθυντής του ΚΕΠΕ Δρ Σταμάτης Ζώρας επιχειρώντας εκτενή αναφορά στις δράσεις του αλλά και στα προγράμματα που προετοιμάζει για το επόμενο χρονικό διάστημα όπου μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται και οι ενότητες για τον έλεγχο της ραδιενέργειας και των βαρέων μετάλλων στην περιοχή χωρίς να παραβλέψει το γεγονός ότι το ΚΕΠΕ έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σημείωσε ακόμη ο κ. Ζώρας ότι τα οφέλη από τη λειτουργία του κέντρου περιβάλλοντος είναι πολλαπλά τόσο ως προς την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος χώρου όσο και ως προς την εξοικονόμηση πόρων, και διατήρησης της τοπικής τεχνογνωσίας. Αναφερόμενος στον μελλοντικό σχεδιασμό του ΚΕΠΕ επεσήμανε ότι θα λειτουργήσει σε δύο επίπεδα: α) το περιφερειακό, με την κατοχύρωση εφαρμογής των οδηγιών στην ατμοσφαιρική ποιότητα και στους υδάτινους πόρους και β) το δημοτικό που προβλέπει, υποδομές ΔΕΥΑ που θα εξυπηρετούν τους νέους Δήμους του Νομού Κοζάνης αλλά και της περιφέρειας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου