.

Σύλλογος Περιβάλλοντος Μαυροδενδρίου: Καλλικράτης και Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης

Μετά και από την ψήφιση του Καλλικράτη έχουμε πλέον την οριστική εικόνα για την νέα δομή των δήμων αλλά και μια πρώτη εικόνα για το πώς θα λειτουργούν οι νέοι δήμοι. Εκτιμούμε πως μετά από τις αψιμαχίες, τις αντιπαραθέσεις τις διαμαρτυρίες οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά. Πέρα από τις όποιες ενστάσεις υπάρχουν επί του περιεχομένου, η πρόκληση είναι σημαντική και πρέπει με ψυχραιμία να αρχίσει να προετοιμάζεται το έδαφος για την όσο το δυνατόν ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Σημαντικό ζήτημα που μας απασχολεί εν όψει της αναδιάρθρωσης των δήμων είναι ο τοπικός πόρος ανάπτυξης. Ο δήμος μας καταργείται, πλέον τα χωριά μας γίνονται κοινοτικά διαμερίσματα του νέου δήμου Κοζάνης. Με το παλαιότερο καθεστώς ο νόμος προσδιόριζε πώς ένα ποσοστό επί του Τοπικού Πόρου θα πρέπει να επενδύεται στους ενεργειακούς δήμους. Είναι προφανές πως με τον Καλλικράτη η έννοια ενεργειακός δήμος δεν καλύπτει απόλυτα το πνεύμα που ο υπάρχων νόμος θέλει να δώσει σε αυτόν.
• Πώς λοιπόν θα διασφαλιστεί πως οι πληττόμενες περιοχές δεν θα θιγούν με αυτήν την αλλαγή;
• Πως θα διασφαλιστούν θεσμικά τα χωριά που πλήττονται;
• Είναι δυνατόν η τήρηση του πνεύματος του νόμου να επαφίεται στις εσωτερικές ισορροπίες του δημοτικού συμβουλίου που μπορεί και να έχει αποκλίνουσες τάσεις εντός του;
• Έχει γίνει κάποιος διάλογος επί αυτού;

Ερωτήματα που κυκλοφορούν μεταξύ των πολιτών στα χωριά μας και προκαλούν ανησυχία.
Βέβαια, πέρα από την ποσοτική διάσταση υπάρχει και η ποιοτική. Η αποσπασματικότητα και η πολυδιάσπαση που διακρίνει την λογική διαχείρισης του πόρου έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχουν να απαιτούμενα αποτελέσματα. Πρέπει λοιπόν να διαφοροποιηθεί και η στόχευση του πόρου.
Και επιτέλους αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο!
Η έως τώρα διαχείριση του πόρου, έχει σαν αποτέλεσμα να αφαιρείται από τις τοπικές αρχές και το τοπικό πολιτικό προσωπικό η αξιοπιστία που απαιτείται προκειμένου να διεκδικηθούν νέοι πόροι που απαιτούνται, για την προετοιμασία της περιοχής για την μεταλιγνιτική περίοδο.

Ελπίζουμε να αποτελέσει ο Καλλικράτης μια αφορμή ώστε να ανατραπούν πολιτικές διαχείρισης και στόχευσης του τοπικού πόρου που παρέκλιναν από το πνεύμα που οδήγησε στην θεσμοθέτηση του. Ελπίζουμε να μετατραπεί από ένα εργαλείο μικροπολιτικής σε εργαλείο ανάταξης και προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και σε εργαλείο που θα διαφοροποιεί παραγωγικά και αναπτυξιακά την περιοχή και θα της δίνει προοπτική.


Σύλλογος Περιβάλλοντος Μαυροδενδρίου
Πληροφορίες : 6947823734 Ιωαννίδης Ελευθέριος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου