.

ΕΕ: Εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαχάρα σε πέντε έτη

Πηγή:Ναυτεμπορική
Το πρώτο ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από φωτοβολταϊκά στη Νότια Αφρική θα εισαχθεί την επόμενη πενταετία στην Ευρώπη, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου σε θέματα ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί προγράμματα ηλιακής ενέργειας στην έρημο της Σαχάρας με στόχο την τροφοδότηση της Ευρώπης με ηλεκτρική ενέργεια –ένα επενδυτικό σχήμα που αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά την Ευρώπη στην επίτευξη του στόχου για κάλυψη του 20% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2020.

«Πιστεύω ότι μέσα στην επόμενη πενταετία κάποια μοντέλα θα ξεκινήσουν να στέλνουν μερικές εκατοντάδες megawatt στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε στο Reuters ο Γκίντερ Ετινγκερ στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών ενέργειας από την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία.

Οι εν λόγω όγκοι ενέργειας θα προέλθουν από μικρά πιλοτικά έργα, ενώ όταν το έργο ωριμάσει, η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθει σε χιλιάδες megawatt, συμπεριλαμβανομένου το έργου ηλιακής ενέργειας Desertec αξίας 400 δισ. ευρώ.

«Το Desertec αποτελεί ένα όραμα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 20-40 χρόνια. Για την ενοποίηση μεγαλύτερου ποσοστού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας –ηλιακής και αιολικής– χρειάζεται χρόνος», επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου