.

Επίσκεψη Υπουργού ΠΕΚΑ στη Δυτική Μακεδονία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μια συμβολική, αλλά σημαντική κίνηση, η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, έθεσε εκτός λειτουργίας την πρώτη ρυπογόνο λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ την «Πτολεμαΐδα I».

Η Υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε: «Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα, για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για όλους τους Έλληνες. Στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα. Ένα καθαρό μήνυμα ότι ξεκόβουμε από το παρελθόν. Συνήθως τα θετικά μηνύματα στέλνονται από εγκαίνια, όταν κάτι ξεκινάει τη λειτουργία του. Το κλείσιμο μιας οποιασδήποτε παραγωγικής μονάδας συνδέεται με νοσταλγία και μνήμες. Σήμερα γίνεται κάτι το ξεχωριστό. Το θεωρώ τιμή μου ότι με το πάτημα ενός κουμπιού έθεσα εκτός λειτουργίας μια ρυπογόνο μονάδα, μια μονάδα που στα χρόνια λειτουργίας της επιβάρυνε το περιβάλλον. Μια μονάδα που επιβάρυνε τις συνθήκες ζωής, την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής. Σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή. Ξεκινάμε τη σταδιακή αντικατάσταση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ενέργειας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη γιατί η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με προγραμματισμένο τρόπο. Μπορεί να κλείνει μια μονάδα της ΔΕΗ, άλλα έχει ληφθεί πρόνοια για όσους απασχολούντο εδώ. Έχουν απορροφηθεί σε άλλες παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ.».

Η Μονάδα I του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ισχύος 70 MW, τίθεται εκτός λειτουργίας παραμένοντας σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας, δεδομένου ότι έχει γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας Μονάδας, Πτολεμαΐδας V, ενώ η Μονάδα ΙΙ θα τεθεί και αυτή εκτός λειτουργίας, μόλις ανατεθεί η Πτολεμαΐδα V. Θα ακολουθήσει η σταδιακή απόσυρση των Μονάδων III και IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ μέχρι το 2015. Η σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών αυτών λιγνιτικών μονάδων, με νέες λιγνιτικές, σύγχρονης τεχνολογίας, θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση, τόσο της οικονομικής απόδοσης της ΔΕΗ, όσο και της περιβαλλοντικής της συμπεριφοράς, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους εργαζόμενους και στους κατοίκους της περιοχής.

Η Υπουργός ΠΕΚΑ, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστα Μαθιουδάκη και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, πραγματοποίησε ένα μακρύ οδοιπορικό στις καρδιές των λιγνιτωρυχείων.

Η κυρία Μπιρμπίλη επισκέφθηκε τα ορυχεία Αχλάδας και Βεύης, καθώς και τους οικισμούς Ακρινής και Αγίων Αναργύρων, όπου συζήτησε με τους κατοίκους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη λειτουργία των γειτονικών ορυχείων.
Στη Νομαρχία Φλώρινας και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη η Υπουργός ΠΕΚΑ είχε συναντήσεις με φορείς της τοπικής κοινωνίας, παρουσία βουλευτών των νομών, του Περιφερειάρχη, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Συζήτησαν για τα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά προβλήματα που προκάλεσε η μακροχρόνια εντατική εξόρυξη και αξιοποίηση του λιγνίτη, καθώς και τους τρόπους και τις στρατηγικές αντιμετώπισής τους, με σεβασμό στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Η κυρία Μπιρμπίλη επεσήμανε ότι: «Είμαι εδώ για να δω από κοντά τα θέματα που σας απασχολούν, να τα συζητήσω μαζί σας, να σας μεταφέρω τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα σχεδιάσουμε, θα προβλέψουμε και θα ενεργήσουμε για το μέλλον των επόμενων γενεών. Γι’ αυτό οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ορθολογική αξιοποίηση του λιγνίτη, για την ανάπτυξη στην περιοχή και την ασφάλεια στην ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας. Θέλουμε να αφήσουμε το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενεές ευκαιρίες ζωής στην ίδια γη και όχι τις ανοιχτές πληγές που αντικρίζουμε σήμερα». Και συμπλήρωσε: «Η ΔΕΗ, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, σχεδιάζει, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου έως το 2015, να πραγματοποιήσει παραγωγικές επενδύσεις της τάξης των € 1,8 δισ».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου