.

Υπουργός ΠΕΚΑ: Επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία

Αναδημοσίευση: Εφ. Πτολεμαίος, του Χρήστου Βήττα, 16/6/10

Το τέλος μιας εποχής για τη ΔΕΗ και την περιοχή, σηματοδοτεί η επίσκεψη της υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, στις 17-18 Ιουνίου.
Η Τίνα Μπιρμπίλη με μια συμβολική κίνηση θα κατεβάσει τον διακόπτη και θα θέσει εκτός λειτουργίας την μονάδα 1 του ατμοηλεκτρικού σταθμού Πτολεμαΐδας. Βεβαίως, το κλείσιμο του πιο παλιού σταθμού δεν θα είναι μόνο συμβολικό, αλλά θα έχει και ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς από εκείνη τη στιγμή, η 1η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 μπαίνει σε ψυχρή εφεδρεία, κλείνοντας έναν κύκλο ζωής άνω των πενήντα χρόνων.
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ξεκινά την περιοδεία της το βράδυ της Πέμπτης 17 τρέχοντος από το νομό Φλώρινας και την επόμενη μέρα θα βρίσκεται στο νομό Κοζάνης. Στον ακριτικό νομό θα επισκεφτεί τον ΑΗΣ Μελίτης και τα ορυχεία Βεύης, ενώ στο νομό Κοζάνης θα περιοδεύσει σε σταθμούς και ορυχεία της περιοχής, θα συναντηθεί με φορείς, με στελέχη της ΔΕΗ και εκπροσώπους των εργαζομένων.
Από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, όπου θα κλείσει τη μία μονάδα, η αρμόδια υπουργός θα ανακοινώσει το πρόγραμμα της ΔΕΗ για την αντικατάσταση των παλιών ρυπογόνων μονάδων, με νέες μονάδες, σύγχρονης και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Ειδικότερα, από τα προσεχή έτη και έως το 2024, σταδιακά θα κλείσουν οι σταθμοί Πτολεμαΐδας, Καρδιάς, Αμυνταίου και Αγίου Δημητρίου, πλην της 5ης μονάδας, που είναι σχετικά καινούργια και σύγχρονης τεχνολογίας. Στη θέση αυτών η Τίνα Μπιρμπίλη θα ανακοινώσει την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, ισχύος 550-660 μεγαβάτ και θερμικής ισχύος 140 MWth, προϋπολογισμού 1,6 δις ευρώ, καθώς και την Μελίτη 2, ισχύος 450 MW. Για την πρώτη μονάδα εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης και βγαίνει άμεσα η προκήρυξη, ενώ η δεύτερη επαναδημοπρατείται μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Βεβαίως, παράγοντες της περιοχής και στελέχη της ΔΕΗ, εκτιμούν ότι θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον άλλες δύο λιγνιτικές μονάδες σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, αίτημα το οποίο θα θέσουν στην αρμόδια υπουργό. Αυτές είναι οι μονάδες Αμύνταιο 3 και Άγιος Δημήτριος 6. Με την κατασκευή και αυτών των μονάδων θα έχουν εγκατασταθεί στο ενεργειακό κέντρο συνολικά 2.500 λιγνιτικά μεγαβάτ, που θα προέρχονται από σύγχρονες αντιρρυπαντικές μονάδες.
Η αρμόδια υπουργός για την ΔΕΗ, στο πλαίσιο της «πράσινης ενέργειας», αναμένεται να ανακοινώσει ότι η περιοχή που συνέβαλε τα μέγιστα στον εξηλεκτρισμό της χώρας, επί δεκαετίες, θα παραμείνει και στην μεταλιγνιτική περίοδο Κέντρο Ενεργειακών Εξελίξεων. Πρόκειται να ανακοινώσει επενδύσεις στην «πράσινη ενέργεια», όπως φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και αποκαταστάσεις εδαφών που θα επιστραφούν μετά τη χρήση από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία. Ακόμη αναμένεται να φέρει στις αποσκευές της την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των Ορυχείων Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, η οποία θα συντομεύσει την μετεγκατάσταση των δύο οικισμών.
Τέλος, η υπουργός θα προειδοποιήσει τους εργολάβους που επιδίδονται σε «δουλεμπόριο» και καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα των απασχολουμένων τους, μη εφαρμόζοντας τις συλλογικές συμβάσεις και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, ότι θα προβαίνει ακόμη και σε ακύρωση συμβάσεων σε εργολάβους που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου