.

Πώς θα εγκαταστήσετε το δικό σας φωτοβολταϊκό

Αναδημοσίευση: Εφ. Ελευθεροτυπία, Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ, 11/7/10

Μέχρι στιγμής τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας επέβαλαν οι κλιματικές αλλαγές, όμως η οικονομική κρίση, με τα νοικοκυριά να ασφυκτιούν όλο και περισσότερο, καθιστά τη χρήση τους απαραίτητη.
Η «Κ.Ε.» σε συνεργασία με την Greenpeace αναφέρει βήμα προς βήμα πληροφορίες για όσους θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στο σπίτι ή στην επιχείρησή τους:

1 Ποιους αφορά το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κτίρια;

Αφορά οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις, που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10KWh. Οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να απασχολούν 10 άτομα, με κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

2 Πόση ενέργεια παράγει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα;

Στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο 1.150-1.450 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ. Στις ηλιόλουστες περιοχές της χώρας, π.χ. Ρόδος, παράγεται περισσότερος ηλιακός ηλεκτρισμός.

3 Γιατί να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκά;

Συμφέρει οικονομικά, εγγυάται μηδενική ρύπανση στο περιβάλλον, αθόρυβη λειτουργία, εγγύηση ζωής που φτάνει τα 30 χρόνια, ελάχιστη συντήρηση. Η εγκατάσταση 2 κιλοβάτ (KW) σε 25 χρόνια υπολογίζεται ότι θα αποσοβήσει περίπου 50-60 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

4 Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρώ;

Να καλύπτεται μέρος των αναγκών σας σε ζεστό νερό από ηλιακό θερμοσίφωνα. Να έχετε στο όνομά σας μετρητή της ΔΕΗ ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας αν επιλεγεί συλλογική εγκατάσταση. Αν είστε επιχείρηση, να μην έχετε πάρει άλλη επιδότηση για φωτοβολταϊκά από εθνικά η κοινοτικά προγράμματα.

5 Μπορώ να πουλάω όλο το ηλιακό ρεύμα που παράγω ή μόνο το περίσσευμα;

Ολη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ενέργεια διοχετεύεται στη ΔΕΗ. Γι' αυτή πληρώνεστε 55 λεπτά (0,55/Kwh) για 25 χρόνια. Εσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ με 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα. Η ΔΕΗ τοποθετεί νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Και για να γίνει πιο κατανοητό, αν στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 300 και εσείς καταναλώνετε ενέργεια αξίας 150, η ΔΕΗ θα πιστώνει στο λογαριασμό σας 150 ευρώ.

6 Το πρόγραμμα καλύπτει όλη την Ελλάδα;

Ισχύει για το ηπειρωτικό δίκτυο, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα Ιόνια, τα νησιά Αργοσαρωνικού. Εξαιρούνται τα μη διασυνδεδεμένα νησιά Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μόλις καθοριστεί πόση επιπλέον ισχύς φωτοβολταϊκών μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε νησί.

7 Κατοικώ σε πολυκατοικία, μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκό;

Βέβαια, εάν συμφωνήσουν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες ή το φωτοβολταϊκό εγκατασταθεί εξ ονόματος όλων των ιδιοκτητών. Εάν η ταράτσα είναι κοινόκτητη, χρειάζεται να συμφωνήσουν οι ιδιοκτήτες. Επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος.

8 Τι ενέργειες πρέπει να κάνω για την εγκατάσταση;

Βρείτε την εταιρεία που θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό, για να αποφασίσετε τι σύστημα θα επιλέξετε και πώς θα το τοποθετήσετε. Με τη βοήθεια της εταιρείας κάνετε αίτηση στη ΔΕΗ, η οποία σας ενημερώνει για το κόστος του μετρητή και της σύνδεσης. Πηγαίνετε στην πολεοδομία για την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Επιστρέφετε στη ΔΕΗ, για να υπογράψτε την 25ετή σύμβαση και συνδέεστε.

9 Ποιους πολεοδομικούς όρους πρέπει να τηρώ;

Δεν επιτρέπεται τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής

10 Πόσα τετραγωνικά μέτρα χρειάζομαι για τον εξοπλισμό;

Τοποθετούνται σε ασκίαστο χώρο, πρέπει να κοιτάζουν το νότο και να έχουν κλίση 30 μοίρες. Αν ο προσανατολισμός δεν είναι νότιος, το σύστημα έχει μειωμένη απόδοση. Τα τετραγωνικά μέτρα που χρειάζεστε εξαρτώνται από το χώρο εγκατάστασης και από την τεχνολογία. Για παράδειγμα, ένα δώμα χρειάζεται 12-15 τετραγωνικά μέτρα για κάθε κιλοβάτ. Η εταιρεία που θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό θα υπολογίσει και το χώρο που χρειάζεστε.

11 Πόσα χρήματα θα χρειαστώ για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα;

Ενα φωτοβολταϊκό ισχύος 2 kW κοστίζει όσο και ένα αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, 10.000 ευρώ, που το αποσβαίνετε σε εξίμιση χρόνια. Αφήνει μετά ανά χρόνο καθαρό κέρδος 1.400 ευρώ. Ενα μεγαλύτερο σύστημα έως 10kWh για μικρές επιχειρήσεις κοστίζει περίπου 40.000 ευρώ. Μπορείτε να βάλετε ένα μικρό ποσό από την τσέπη σας και τα υπόλοιπα να τα καλύψετε με δάνειο. Οι αποδόσεις που θα έχετε από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος είναι καλύτερες από το να βάζατε τα χρήματά σας σε κάποιο προθεσμιακό λογαριασμό ή στο χρηματιστήριο.

12 Φορολογούμαι για τα έσοδα που θα έχω από την πώληση της ενέργειας;

Οχι. Οσα έσοδα έχετε από την πώληση ενέργειας δεν φορολογούνται. Με βάση τον ισχύοντα νόμο, δικαιούστε επιστροφή φόρου σε ποσοστό 10% επί της συνολικής δαπάνης, με ανώτατο όριο επιστροφής τα 600 ευρώ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου