.

Τριπλό μέτωπο για την ενέργεια

Πηγή: Ημερησία

Οι ευρωπαϊκοί στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο αυστηροί και φιλόδοξοι, υποστηρίζουν σήμερα τα τρία πιο ισχυρά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια αιφνίδια εξέλιξη που εκτιμάται πως θα προκαλέσει αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο.

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος Γερμανίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασίλειου καλούν για πρώτη φορά την Ε.Ε., από το βήμα των σημερινών Financial Times, να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρυπογόνων αερίων κατά 30% έως το 2020, αντί για τον στόχο του 20% που ισχύει σήμερα. Οι τρεις υπουργοί υποστηρίζουν ότι η μονομερής υιοθέτηση του νέου και πιο φιλόδοξου στόχου δεν θα είναι δύσκολη, ενώ θα αποτρέψει την Ευρώπη από το να μείνει πίσω στη διεθνή κούρσα για την ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας.

«Αν παραμείνουμε προσκολλημένοι στο στόχο του 20%, η Ευρώπη είναι πιθανό να χάσει την κούρσα του ανταγωνισμού στον τομέα της παραγωγής καθαρής ενέργειας από χώρες όπως είναι η Κίνα, η Ιαπωνία ή οι ΗΠΑ. Οι εν λόγω χώρες επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», υποστηρίζουν οι τρεις υπουργοί. Πράγματι, μια νέα έρευνα που παρουσίασε, αυτή την εβδομάδα, το Bloomberg New Energy Finance έδειξε ότι η Κίνα έκανε άλμα προς την κατεύθυνση των επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες, έχοντας προσελκύσει, το περασμένο έτος, συνολικά, 40,3 δισ. δολ. σε χρηματοδοτήσεις ενεργητικού για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, σε σύγκριση με τα 29,3 δισ. δολαρίων που προσέλκυσε η Ευρώπη.

Ωστόσο, η κίνηση των τριών χωρών αναζωπυρώνει ένα διάλογο τον οποίο οι περισσότερες εταιρείες θεωρούσαν ότι είχε λήξει. Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μια μείωση του στόχου για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 30%, θα κόστιζε 22 δισ. ευρώ λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, επειδή η ύφεση είχε δραστική επίπτωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες του επιχειρηματικού κόσμου είχαν οδηγήσει σε συμβιβασμό, βάσει του οποίου οποιαδήποτε αύξηση του στόχου για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να ανασταλεί «έως ότου ευνοήσουν οι συνθήκες».

Η σημερινή κίνηση σηματοδοτεί μια στροφή 180 μοιρών ιδιαιτέρως από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία αντιτίθετο στην ανάληψη μονομερούς δράσης για αύξηση του στόχου στο 30% και υποστήριζε την προηγούμενη πρόταση της Ε.Ε. να αυξήσει το στόχο για τη μείωση των εκπομπών μόνον εφόσον και άλλες χώρες δείξουν ότι έχουν ενστερνιστεί την ίδια φιλοδοξία -κάτι που δεν κατέστη ορατό στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, το 2009, για την κλιματική αλλαγή. Αλλά και η Γαλλία διατύπωνε σοβαρές επιφυλάξεις -όσο για την Βρετανία, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κατάφεραν να πείσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο μετέχουν να υποστηρίξει την ιδέα για επιβολή πιο αυστηρών στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Από την πλευρά τους, τα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά συμφέροντα αντιτίθενται στην υιοθέτηση πιο υψηλών στόχων. «Πιστεύουμε πως μια μονομερής κίνηση από την πλευρά της Ε.Ε. θα αποδειχτεί επιζήμια για τα συμφέροντα των βιομηχανιών, αφού θα τις υποχρεώσει να αναλάβουν υψηλότερα κόστη σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους», υποστήριξε ο Νιλ Μπέντλεϊ, ο διευθυντής του τμήματος επιχειρηματικού περιβάλλοντος της ένωσης Βρετανών εργοδοτών (CBI). Ωστόσο, ορισμένες άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και όσων διατηρούν συμφέροντα στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας, αλλά και πολλές οργανώσεις καταναλωτών, διατυμπάνισαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο. Η Τζόαν ΜακΝόουτον, η πρώτη αντιπρόεδρος της Alstom δήλωσε στους Financial Times: «Ο στόχος για μείωση των εκπομπών κατά 30% θα βοηθήσει πραγματικά προς την κατεύθυνση της παροχής κινήτρων για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην παραγωγή καθαρής ενέργειας που χρειάζεται η Ευρώπη».

Μείωση εκπομπών κατά 30%
Τον Μάιο, η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30%, θα κόστιζε 22 δισ. ευρώ λιγότερο, εξαιτίας της ύφεσης. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες των επιχειρήσεων εξώθησαν σε συμβιβασμό, «έως ότου ευνοήσουν οι συνθήκες». Τώρα, τα δεδομένα αλλάζουν πάλι

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου