.

Αποκλείει η Κυβέρνηση την Πώληση Μονάδων της ΔΕΗ σε Ιδιώτες

Πηγή:energia.gr
Αποκλείει το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, καθώς δεν προβλέπεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα βάσει του Μνημονίου έναντι της τρόικας. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις αλλαγές που έχει δρομολογήσει για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, και οι οποίες αφορούν μόνο τη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού και τα τιμολόγια.

Με τον τρόπο αυτό συνόψισε τη στάση που θα ακολουθήσει η χώρα μας από εδώ και στο εξής κυβερνητικό στέλεχος μετά τις συναντήσεις κοινοτικών αξιωματούχων την περασμένη Παρασκευή με την ΡΑΕ και τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κωνσταντίνο Μαθιουδάκη, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Υπενθυμίζεται ότι, στις συναντήσεις αυτές, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι διεμήνυσαν ότι οι παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η χώρα στο πλαίσιο του Μνημονίου σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς είναι απλώς «τσιρότα» και ότι η αγορά θα πρέπει να ανοίξει άμεσα με αποτελεσματικό τρόπο. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνάντησή τους με την ηγεσία της ΡΑΕ υπέδειξαν ως μόνο τρόπο για να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, την πώληση μεγάλου μέρους λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ στην συνάντησή τους, λίγο αργότερα, με κ. Μαθιουδάκη χαρακτήρισαν «τσιρότα» τις δρομολογούμενες αλλαγές και αντ΄αυτών απαίτησαν την πώληση του 40% των λιγνιτικών και του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης σε ιδιώτες.

Όπως τονίζουν εντούτοις, κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τα «Νέα», οι υποδείξεις αυτές αντανακλούν μάλλον τις προθέσεις της Κομισιόν και όχι της τρόικας, και οι οποίες αποσκοπούν στο να εκμεταλλευτούν την συγκυρία προς την κατεύθυνση άμεσων και ραγδαίων αλλαγών στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι επισήμως δεν έχει τεθεί από την τρόικα θέμα πώλησης μονάδων, ενώ ανησυχία προκαλεί η αποστροφή του εκπροσώπου της διεύθυνσης Ανταγωνισμού προς τα στελέχη της ΡΑΕ ότι «τα Μνημόνια αλλάζουν και εμπλουτίζονται, τον πρώτο λόγο έχει ο δανειστής που πρέπει να πάρει πίσω τα λεφτά του».

Πάντως, από κύκλους του ΥΠΕΚΑ τονίζεται ότι, όταν και εφόσον τεθεί επίσημα παρόμοιο αίτημα, θα δοθεί μάχη να μην περάσει, ενώ, αν αποδειχθεί ότι το Mνημόνιο αλλάζει, με προσθαφαιρέσεις όρων, κάτι που πιθανότατα θα εκδηλωθεί και σε άλλους τομείς έραν της ενέργειας, τότε το θέμα θα τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου