.

ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Διακήρυξη Νο 1

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι.
Εδώ και αρκετούς μήνες μέσω επιστολών ως ΄΄Στελέχη της ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ΄΄ και προσωπικών επαφών με την ηγεσία της «ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» εκφράσαμε τους προβληματισμούς μας για την εικόνα, την λειτουργία και την πορεία της παράταξης.
Παρατηρήσαμε την απουσία παραταξιακού λόγου και την έκφραση ενός παθητικού συνδικαλιστικού λόγου ο οποίος είναι άμεσα επηρεασμένος από τις απόψεις και τις εποχιακές επιλογές της ΠΑΣΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ. Η απουσία της ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είναι πλέον εμφανείς. Ειδικά τώρα που υπάρχουν τόσο σημαντικές εξελίξεις στην ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την μονομερή και υπερβολικά προβαλλόμενη δραστηριότητα της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ η οποία καθησυχάζει τους εργαζόμενους σαν να μην υπάρχει πρόβλημα. Η στάση της ΔΑΚΕ είναι και ένοχη και επικίνδυνη. Γι αυτό είμαστε αναγκασμένοι να παραβλέψουμε την συγκυρία των γεγονότων και επιτέλους να μιλήσουμε.
Καταδείξαμε την παθητική συνεργασία με την ΠΑΣΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ την οποία ομολογούν όλοι οι εργαζόμενοι και η οποία έχει ως τελικό αποτέλεσμα την στήριξη των κυβερνητικών επιλογών.
Ουσιαστικά δεν υπάρχει πραγματική ΔΑΚΕ στον ΣΠΑΡΤΑΚΟ. Η παρουσία της συνιστά μια ΠΑΣΚΕ συνεργαζόμενων.
Η άλλοτε κραταιά ΔΑΚΕ του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ διάδοχη του μεγάλου ΄΄ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ΄΄ η οποία ανέδειξε κορυφαία στελέχη, συμμετείχε δυναμικά σε όλες της κομματικές και παραταξιακές διεργασίες, διαμόρφωνε πολιτικό και συνδικαλιστικό λόγο και εξέδιδε εφημερίδες και έντυπα δεν υπάρχει πια.
Μια ΄΄παρέα΄΄ συνταξιούχων και πρώην ανεξάρτητων συνεχίζει παραπλανώντας ΔΑΚΙΤΕΣ και αγνά μεσαία και κατώτερα στελέχη της ΔΑΚΕ τα οποία σύρει πίσω από τα συμφέροντα της.
Άνθρωποι που έχουν πληγώσει και εκθέσει την παράταξη ακόμη και ως υπόδικοι, συνεχίζουν να κατέχουν θέσεις σε οργανισμούς και επιτροπές με απίστευτες απολαβές πληγώνοντας και εκθέτοντας την παράταξη, δημιουργώντας έτσι την αρνητική εικόνα της ΔΑΚΕ στην κοινωνία.

Τα καταγραφόμενα δεν έχουν ανάγκη απόδειξης. Τα ξέρουν πλέον όλοι.
Για όσους ακόμη ¨στρουθοκαμηλίζουν¨, η τελευταία μεγάλη εκλογική ήττα της παράταξης στον ΣΠΑΡΤΑΚΟ είναι η τρανή απόδειξη. Θυμίζουμε ότι για αυτήν την ήττα κανείς δεν ανέλαβε καμία ευθύνη, όπως και δεν παραιτήθηκε κανείς.
Είναι γνωστές σε όλους οι αναφορές μας για την εσωπαραταξιακή λειτουργία της «ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ».
Η απουσία ιδεών και δράσεων αντικαθιστάται με συγκεντρωτισμό, αλαζονεία και ηγεμονισμό. Εκφράσαμε τις απόψεις μας και ούτε καν τις συζήτησαν. Προτείναμε δράσης και τις απέρριψαν. Ζητήσαμε την νόμιμη συγκρότηση της παράταξης και την συγκάλεσαν μόνο με όσους συμφωνούσαν μαζί τους. Διαμαρτυρηθήκαμε για την ολιγωρία στην μείωση των μισθών, την κατάργηση των επιδομάτων αδείας, Χριστουγέννων, Πάσχα και το Ασφαλιστικό και κατηγορηθήκαμε για υπερβολικό ζήλο. Τους καλέσαμε να αποκαταστήσουν το Σω.Π. ΑΗΣ Μελίτης σύμφωνα με την απόφαση των δικαστηρίων και αντικατέστησαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Διοίκησης του Σωματείου.
Η εμπάθεια και η εκδικητικότητα απέναντι σε στελέχη της παράταξης, (τα οποία έκαναν το λάθος να ψηφίζουν ΔΑΚΕ σε όλες τις αρχαιρεσίες των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων οργάνων), είναι επιλογή την οποία επιβάλουν οι συνταξιούχοι καθοδηγητές αυτής της παρέας.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Μετά τη χρήση όλων των νόμιμων και καταστατικών διαδικασιών προς την παράταξη, αποφασίσαμε να διαφοροποιήσουμε την στάση και τον λόγο μας. Να ξαναθυμίσουμε πως υπάρχει ΔΑΚΕ, να εκφράσουμε και πάλι τις πραγματικές απόψεις της παράταξης.
Μετά από μήνες συζητήσεων και απόρριψη κάθε ανησυχίας μας ήταν η μόνη επιλογή μας.
Στόχος μας είναι να πάρει τέλος η εσωστρέφεια μέσα στην ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.
Να ταρακουνηθούν και να ξυπνήσουν από την ΄΄απόλαυση΄΄ της διαχείρισης της εξουσίας.
Να δουν όλα τα στελέχη της ΔΑΚΕ τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Να καταλάβουν την αλήθεια για τους λόγους που οδηγούν στον κατήφορο την ΔΑΚΕ της περιοχή μας.
Να αναλογισθούν όλοι πως το μέλλον της παράταξης και του συνδικάτου ξεπερνά το προσδόκιμο των εφήμερων απολαύσεων ορισμένων συνταξιούχων.
Να μάθουν και να καταλάβουν ΟΛΟΙ, πως οι νέοι άνθρωποι μπορούν να βγάλουν τη ΔΑΚΕ από το τελμα, μπορούν να κοιτούν στα μάτια όλους τους συναδέλφους, μπορούν κάποτε να μην ζηλεύουν την ΠΑΣΚΕ.

Φίλοι συνάδελφοι - συναδέλφισσες
Αναλογιζόμενοι τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, από το πρωτοφανές χαράτσι που επέβαλε στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, από τις επικείμενες αποφάσεις για τον κατακερματισμό και την πώληση της ΔΕΗ,
αποφασίσαμε πως δεν έχουμε πλέον το δικαίωμα να σιωπούμε θυσιάζοντας την αλήθεια στο βωμό των ΄΄τεχνητών συνεργασιών΄΄ μεταξύ των παρατάξεων. Έχοντας επίγνωση των πράξεων και των λόγων μας, με μόνο στόχο τη συμβολή μας στον κοινό αγώνα των εργαζομένων που δεν έσκυψαν ποτέ το κεφάλι, δεν αγάπησαν καρέκλες και θέσεις, μίσησαν την αλαζονεία, αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε με εσάς, ζητώντας τη στήριξη και την κριτική σας. Απαντώντας σε αυτό που όλοι ρωτούν.
΄΄ Τι κάνει η ΔΑΚΕ; Γιατί σιωπά;
Αν ήταν άλλη η πολιτική κατάσταση τώρα θα ήμασταν όλοι στον δρόμο ΄΄.


Συνάδελφοι, από σήμερα θα έχετε ΔΑΚΕ στον ΣΠΑΡΤΑΚΟ.
 Θα έχετε μια ΔΑΚΕ η οποία θα σας ακούει και θα κάνει λόγο και πράξη, όσα σκέφτεστε και αναρωτιέστε.
 Θα έχετε μια ΔΑΚΕ όπου όλα τα μεσαία και κατώτερα στελέχη, της παράταξης θα μπορούν με ισότητα, δημοκρατικότητα και παρρησία να ενταχθούν στις γραμμές της και να εκφράζουν τις απόψεις τους και τα συναισθήματα τους.
 Θα έχετε μια ΔΑΚΕ όπου όλα τα στελέχη από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο θα απολογούνται στην νόμιμη ολομέλεια της παράταξης.
 Θα έχετε μια ΔΑΚΕ η οποία θα συνεργάζεται με συντροφικότητα με όλες τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες ΔΑΚΕ εντός και εκτός ΔΕΗ.
 Θα έχετε μια ΔΑΚΕ την οποία θα νοιώθουν οι άλλες παρατάξεις ως ΄΄ισότιμο συμμαχητή΄΄ και όχι ως ΄΄παθητικό αποδέκτη΄΄ των επιλογών τους.
 Θα έχετε μια ΔΑΚΕ η οποία θα αντιστρατεύεται με μαχητικότητα τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που έχουν στόχο την απαξίωση της ΔΕΗ και της προοπτικής των εργαζόμενων.
Η ιστορία και η διαδρομή του καθένός μας, μας δίνει το δικαίωμα της επικοινωνίας και της έκθεσης μας σε σας χωρίς βαρίδια και δεσμεύσεις.
Όλοι εμείς που συγκροτούμε την ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχουμε ορίζοντα συνταξιοδότησης αβέβαιο και σίγουρα μακρινό. Δεν είμαστε εδώ αφού εξασφαλίσαμε τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, αφού εξασφαλίσαμε τα παιδιά μας και για ότι ακόμη προλάβουμε και πάρουμε.
Το μέλλον συνάδελφοι θα αποδείξει το ορθό ή μη της κίνησης μας.
Εμείς σίγουρα και τότε θα είμαστε εδώ μαζί σας.
Εμείς ξέρουμε ότι, το τέρμα της κατηφόρας, τις περισσότερες φορές είναι ο γκρεμός.
Αρνούμαστε όμως να καταδικάσουμε στον γκρεμό τους αγώνες μας και τους συναδέλφους μας.

Από την Τρίτη 13 Ιουλίου του 2010 αποδεχόμενοι τις αρχές και τον κανονισμό λειτουργίας της ΔΑΚΕ Ι.Τ., σεβόμενοι την ιστορία και τους αγώνες της διαχρονικά για τα συμφέροντα των Ελλήνων εργατών συστήσαμε την πραγματική ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ (χωρίς εισαγωγικά και παρενθέσεις).
Έτσι όπως πρέπει να είναι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς και πολιτικές που επιβουλεύονται τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της κοινωνίας, αποχωρώντας ταυτόχρονα από την « ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ».
Σήμερα 31 Ιουλίου του 2010 συγκροτούμε την Γραμματεία συντονιστικού της ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλύπτοντας τις θέσεις σύμφωνα με την απαίτηση του κανονισμού της ΔΑΚΕ. Αρχή μας είναι ότι καμία θέση δεν ανήκει σε κανέναν.
Σύντομα θα ακολουθήσει δεύτερη διακήρυξη με συγκεκριμένο περιεχόμενο θέσεων και απόψεων που αφορούν την ΔΕΗ, την Ασφάλιση μας και τα εργασιακά μας.

Συνάδελφοι & Συναδέλφισσες
Σ΄αυτήν την νέα εποχή που διαμορφώνεται αποφασίσαμε επιτέλους να απαντήσουμε. Η δυναμική και υγιής ΔΑΚΕ στον ΣΠΑΡΤΑΚΟ θα αποτελέσει σημαντικό όργανο υποστήριξης των εργαζόμενων.
Το κύριο ζητούμενο είναι να οικοδομήσουμε ξανά σε νέες υγιείς βάσεις, τις σχέσεις με την ηγεσία της παράταξης μας, με τους συναδέλφους μας ΔΑΚΙΤΕΣ, με το σύνολο του κόσμου της εργασίας και της κοινωνίας.
Η μετάβαση της ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στη νέα εποχή είναι μονόδρομος, ακόμη και αν χρειαστεί η ρήξη με παγιωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες. Ταυτισμένοι πλήρως με το αγωνιστικό πλαίσιο της ομοσπονδίας, όπως επίσης και με το ιδεολογικό πλαίσιο της ΔΑΚΕ Ι.Τ. ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ όλοι μαζί.
΄΄Με το βλέμμα λοιπόν στραμμένο στο μέλλον, με τόλμη και αποφασιστικότητα, προχωράμε εμείς οι νέοι εργαζόμενοι μπροστά. Το ξέρουμε ότι τα όνειρα μας έχουν ανηφόρα.
Όλοι μαζί όμως μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε και να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλων. Όλοι μαζί απέναντι στις δυνάμεις που επιβουλεύονται τον λιγνίτη, την επιχείρηση, την περιοχή, το αύριο μας. Μαζί στις μελλοντικές εξελίξεις.’’
-Με αυτά τα λόγια είχαμε κλείσει την πρώτη μας επιστολή προς την « ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ » . Δυστυχώς δεν μας άκουσαν.
-Με αυτά ξεκινάμε την Νέα εποχή της ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.
Με Νέους, στην Νέα εποχή.

Για την Γραμματεία συντονιστικού
της ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Ο Γραμματέας Συντονιστικού Ο Αν Γραμματέας Συντονιστικού
Άρης Βατάλης Νίκος Ευαγγέλου

Γραμματέας Οικονομικού Γραμματέας Οργανωτικού
Κων/νος Ευθυμιάδης Ευάγγελος Βλάχος

Γραμματέας τύπου-επικοινωνίας & Δημοσίων σχέσεων
ΧρυσοΒαλάντης Τόπης

Τα μέλη
Βασ. Ντάμπης – Λεων. Κουτκαλάκης – Μαρκ. Μουστάκας

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου