.

ΥΠΕΚΑ στην RealNews: Απελευθέρωση και όχι ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Αναδημοσίευση: Ελευθεροτυπία, 8.8.10

Τη διαβεβαίωσή της ότι η κυβέρνηση και η τρόικα επικεντρώνουν τον ενδιαφέρον τους στην απελευθέρωση και όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εξέφρασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Realnews».
Ωστόσο η ίδια διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν ιδιώτες στις νέες μονάδες της ΔΕΗ.

"Η συμμετοχή ιδιωτών στις μονάδες της ΔΕΗ δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα συνεπώς η απάντηση είναι όχι" απάντησε η κ.Μπιρμπίλη σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι υπάρχει συγκεκριμένος χώρος για την ιδιωτική πρωτοβουλία στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από φυσικό αέριο αλλά και λιγνίτη.

"Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι νέες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σχετίζονται με την απόσυρση των παλαιών και έντονα ρυπογόνων και ο ενεργειακός σχεδιασμός προβλέπει πολλαπλάσια απόσυρση ισχύος από λιγνίτη σε σχέση με την ισχύ που θα προκύψει από τις νέες επενδύσεις" επεσήμανε η υπουργός.

Η κ.Μπιρμπίλη υποστηρίζει ότι απελευθέρωση της αγοράς είναι αναγκαία προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις που δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, δεν εξυπηρετούν τους καταναλωτές και κατ΄επέκταση και την ίδια τη ΔΕΗ.

Συμφωνεί ότι η απελευθέρωση της αγοράς πρέπει να ενσωματώνει τόσο τους συνδικαλιστές όσο και άλλους φορείς προκειμένου η μετάβαση να είναι ομαλή, σχολιάζοντας ότι ο διάλογος πρέπει να γίνεται με νηφάλιο τρόπο και να αποφεύγονται στοιχεία "ανταγωνιστικότητας και εκβιασμού".

"Οι απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων και των συνδικαλιστών θα ενταχθούν στον κοινωνικό διάλογο που θα γίνει μαζί τους" αναφέρει η κ. Μπιμπίλη.

"Η απελευθέρωση έχει ήδη ξεκινήσει. Μπορεί να πέρασε απαρατήρητη αλλά ολοκληρώθηκε όσον αφορά στο φυσικό αέριο" δηλώνει η υπουργός απατώντας σε ερώτηση σχετικά με το πως θα γίνει η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Η Τίνα Μπιρμπίλη συνεχίζει λέγοντας ότι τώρα η προσοχή επικεντρώνεται σε θέματα παραγωγής και διάθεσης ενέργειας.

Τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται σε έναν μεσομακροπρόθεσμο πολύ ευαίσθητο σχεδιασμό, υποστηρίζει η κ.Μπιρμπίλη καθώς όπως εξηγεί πρέπει να υπάρξει σεβασμός στου στόχους και στις δεσμεύσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το αναλυτικό πρόγραμμα για τον ενεργειακό σχεδιασμό κατατέθηκε στην Ε.Ε.λέει η υπουργός και υπογραμμίζει ότι:"Στην πορεία αυτή οφείλουμε να διασφαλίσουμε ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου που είναι η ΔΕΗ".

Διευκρινίζει δε, ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση έχουν επενδυθεί σημαντικοί ιδιωτικοί πόροι ,καθώς το 49% της επιχείρησης όπως λέει, ανήκει σε ιδιώτες.

"Προχωράμε με τις απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά".

Ερωτηθείσα για την αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ,η κ.Μπιρμπίλη απαντά ότι πρόκειται για μια από τις μεγάλες στρεβλώσεις καθώς και η ΔΕΗ ζημιώνεται καθώς κάποιες κατηγορίες τιμολογίων επιδοτούν κάποιες άλλες.

Για το αν θα αυξηθούν τα οικιακά τιμολόγια η υπουργός δηλώνει ότι η όποια απόφαση της κυβέρνησης θα ληφθεί με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία, υπενθυμίζοντας παράλληλα τη θεσμοθέτηση του κοινωνικού τιμολογίου.

Ωστόσο υπογραμμίζει ότι το μεγάλο ζητούμενο η απελευθέρωση της χονδρικής τιμής στα τιμολόγια.

"Η απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς είναι το μεγάλο ζητούμενο, δηλαδή οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν τη διείσδυση και επιβίωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Τις συνθήκες αυτές τις διασφαλίζει η απελευθέρωση την οποία σταδιακά αλλά σταθερά υλοποιούμε" είπε προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα συνεισφέρουν στην παραγωγή εθνικού πλούτου.

Σε άλλη ερώτηση για τον αν προβλέπεται επιβολή προστίμου για τα αυθαίρετα, απάντησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η λογική των ημιυπαθρίων για τη ρύθμιση της αυθαίρετης δόμησης στη χώρα.

Επιπλέον εκτίμησε ότι τα αυθαίρετα θα πρέπει να κατηγοριοποιηθούν και να δοθεί έμφαση στην πρόληψη της ανέγερσης αυθαιρέτων. Ακόμη ερωτηθείσα για το εάν ενδεχόμενος ανασχηματισμός θα βοηθούσε την κυβέρνηση η υπουργός απάντησε ότι αρμόδιος να απαντήσει είναι μόνο ο πρωθυπουργός.

Ακόμη διευκρινίζει ότι η θέση του περιφερειάρχη δεν είναι στους στόχους της και η ονοματολογία που ακούγεται δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Τέλος δηλώνει ότι ταυτίζεται με "το κομμάτι της Αριστεράς μέσα στο ΠΑΣΟΚ" τονίζοντας ότι πίστεψε και πιστεύει στο όραμα του Γ. Παπανδρέου.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου