.

Λίμνη Καστοριάς: 2 εκατ. για μελέτες, 20 εκατ. για έργα

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 3.9.2010

Με τις... «ευλογίες» του υπουργείου Περιβάλλοντος, η «Αναπτυξιακή Κοζάνης» προχωρά στην κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου για τη διάσωση της λίμνης της Καστοριάς.
Προβλέπει μελέτες δύο εκατομμυρίων ευρώ και άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ για έργα! «Σχέδια αποκατάστασης που δεν βασίζονται στην επιστημονική γνώση δεν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα», προειδοποιεί το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα χρόνια προβλήματα της λίμνης συζητήθηκαν χθες στην Αθήνα, ανάμεσα στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος Ανδρέα Ανδρεόπουλο, τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κίρκο, τον νομάρχη Καστοριάς Κωνσταντίνο Λιάντση, τον δήμαρχο Γιάννη Τσαμήση, τον διευθυντή της «ΑΝ.ΚΟ.» Γιώργο Αμανατίδη και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης, ως τοπικός βουλευτής.

Οπως έγινε γνωστό, ο κ. Ανδρεόπουλος έδωσε την έγκριση να προχωρήσει η πρόταση της «ΑΝ.ΚΟ».

«Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου μάς επισήμανε ότι πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα σε μελέτες εφαρμογής, γιατί ο χρόνος κυλάει εις βάρος της λίμνης», δήλωσε στην «Ε» ο νομάρχης Κωνσταντίνος Λιάντσης.

Την ώρα, όμως, που ουσιαστικά δινόταν η έγκριση για να προχωρήσει το σχέδιο των -συνολικά- 22 εκατομμυρίων ευρώ, το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ με επίσημη ανακοίνωσή του έθετε υπό αμφισβήτηση τον δρόμο που ακολουθείται. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ στην προσπάθειά του να συμβάλει στην κοινωνική ανάγκη για προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της χώρας μας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ποιότητας του νερού, διεξάγει για περισσότερο από 20 χρόνια έρευνες στη λίμνη Καστοριάς.

Τα αποτελέσματα των ερευνών προέρχονται, μεταξύ άλλων, από διδακτορικές διατριβές, από μεταπτυχιακές και προπτυχιακές διπλωματικές εργασίες. Εχουν ανακοινωθεί σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Εχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχουν τύχει σημαντικής αναγνώρισης από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Το Τμήμα Βιολογίας θεωρεί ότι στην εποχή της οικονομίας της γνώσης, η προσπάθεια απαξίωσης της επιστημονικής γνώσης θα οξύνει αντί να περιορίσει τα προβλήματα της λίμνης. Σχέδια αποκατάστασης που δεν βασίζονται στην επιστημονική γνώση δεν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Συνεπώς, προτείνει τη σύσταση ομάδας εργασίας από διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές, η οποία θα γνωμοδοτήσει πριν από κάθε σχέδιο σωτηρίας και κάθε νέα χρηματοδότηση.

Το Τμήμα Βιολογίας αποδεδειγμένα διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και το κατάλληλο ερευνητικό προσωπικό και είναι πρόθυμο να συμβάλει στην εκπόνηση σχεδίου προστασίας και αποκατάστασης της λίμνης Καστοριάς».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου