.

Το μεγαλύτερο παράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου ξεκινάει τη λειτουργία του

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Η συστοιχία περισσότερων από 100 γιγαντιαίων τουρμπίνων πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, θα αρχίσουν σήμερα τη «αέρινη» κίνησή τους λίγο έξω από την ακτή του Κεντ.
Το πάρκο Thanet θα είναι ικανό να παράγει ως και 300 μεγαβάτ (MW) ηλεκτρισμού, αρκετά για να τροφοδοτήσουν μια μικρή πόλη, αλλά μόνο αν ο άνεμος είναι αρκετά δυνατός.

Αυτό συνεπάγεται πως η Βρετανία είναι πλέον η χώρα με τη μεγαλύτερη θαλάσσια ανεμογεννήτρια στο κόσμο, παράγοντας περισσότερο ηλεκτρισμό από τις θαλάσσιες τουρμπίνες από όλο τον υπόλοιπο πλανήτη μαζί.

Σύμφωνα με τη βιομηχανία της αιολικής ενέργειας, τα αιολικά πάρκα της Μ. Βρετανίας έχουν τώρα την ικανότητα να παράγουν 5 γιγαβάτ (GW) ή πιο απλά αρκετή ενέργεια για περίπου τρία εκατομμύρια σπίτια.

Η δημιουργία του τεράστιου πάρκου είναι μέρος των ενεργειών της κυβέρνησης στο πλαίσιο της «εξόρμησης προς την αιολική ενέργεια» - μια μαζική επέκταση σε πράσινη ενέργεια που έxει σχεδιαστεί για την επόμενη δεκαετία και προβλέπει περίπου 10.000 νέες θαλάσσιες τουρμπίνες σε όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως τα αιολικά πάρκα είναι απαραίτητα για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από το κάρβουνο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού, ώστε να ανταποκριθεί στους στόχους της Ευρώπης κατά της κλιματικής αλλαγής.Για να το κάνει αυτό όμως θα πρέπει η Μ. Βρετανία να παράγει το ένα τρίτο του ηλεκτρισμού της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- όπως ο άνεμος και τα κύματα- μέχρι το 2020.

Ωστόσο, επικριτές υποστηρίζουν πως αυτή η επέκταση είναι ακριβή και πως το Η.Β. θα εξαρτηθεί υπερβολικά από την ευμετάβλητη αιολική δύναμη. Ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση δέχτηκε με ενθουσιασμό την στροφή στην αιολικοί ενέργεια, οι επικριτές συνεχίζουν λέγοντας πως με δυσκολία θα καλυφθουν οι ανάγκες της Βρετανίας και μάλιστα με ένα τεράστιο κόστος. Παράλληλα υποστήριξαν πως οι τουρμπίνες αποτελούν μια κηλίδα στο υπέροχο τοπίο της Βρετανίας ακόμη και όταν βρίσκονται μερικά μίλια μακριά από την ακτή.

Το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Thanet βρίσκεται 7,5 μίλια έξω από το Foreness Point και μπορεί να γίνει ορατό από την ακτή σε καθαρό καιρό. Ο σουηδικός ενεργειακός γίγαντας Vattenfall, που ξόδεψε 780 εκατομμύρια στερλίνες για το έργο, αρνείται να δηλώσει πόσο θα πάρει για το πάρκο για τον εαυτό του.

Κάθε τουρμπίνα είναι περίπου 380 πόδια πάνω από τη θάλασσα και 82 πόδια κάτω από την επιφάνεια, ενώ σε πλήρη ισχύ μπορεί να παράγει 3 MW ηλεκρτισμού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας οι τουρμπίνες εξετάστηκαν και τώρα μπορούν πλέον να παράγουν ενέργεια, αν και δεν μπορούν ακόμη να τεθούν σε πλήρη ισχύ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου