.

Με ανοικτές διαδικασίες το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη

Αναδημοσίευση: Εφ. Καθημερινή, Της Xρυσας Λιαγγου, 10/9/10

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προτείνει η διοίκηση της ΔΕΗ
Προς αποχώρηση οι Αμερικανοί

Στα χέρια του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη βρίσκεται ο φάκελος της επένδυσης μεγάλης αμερικανικής εταιρείας για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και μονάδας κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ στην Κοζάνη, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Αρθούρος Ζερβός έχει αποφασίσει πως η επένδυση θα πρέπει να προχωρήσει όχι με απευθείας συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία, αλλά ύστερα από ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρονος. Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από προσεκτική μελέτη του φακέλου των διαπραγματεύσεων που κράτησαν επί τέσσερις μήνες, αλλά και των αντιδράσεων που θα προκαλούσε η γιγαντιαία αυτή επένδυση από επιχειρηματίες, οι οποίοι περιμένουν εδώ και πολλά χρόνια το πράσινο φως της πολιτείας για να προχωρήσουν σε ανάλογες επεδύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα βρισκόταν έως χθες ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας, ο οποίος ανέμενε την υπογραφή της συμφωνίας στην Κοζάνη, παρουσία μάλιστα του πρωθυπουργού. Μετά όμως τις συναντήσεις που είχε με τον κ. Παμπούκη και την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη αντελήφθη πως υπάρχουν δυσκολίες. Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε πως σε περίπτωση διαγωνισμού, η εταιρεία του δεν θα προσέλθει.

Η ηγεσία της ΔΕΗ θεωρούσε πως πρόκειται για αξιόπιστη εταιρεία και σημαντική επένδυση, αλλά είχε επιφυλάξεις ως προς τη διαδικασία. Ο κ. Παμπούκης ζήτησε, μόλις ανέλαβε την ευθύνη των επενδύσεων, να μελετήσει τον φάκελο, να σχηματίσει γνώμη για το εάν θα ήταν νόμιμη η υπογραφή διμερούς συμφωνίας χωρίς διαγωνισμό και κατόπιν να προτείνει στον πρωθυπουργό τους επόμενους χειρισμούς.

H επένδυση προβλέπει την αξιοποίηση των εκτάσεων του λιγνιτικού κέντρου Kοζάνης με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 200 MW - 300 MW και την παράλληλη κατασκευή μονάδας παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, ενώ ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1 - 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ζερβός θεωρεί ότι μια νέα επενδυτική προοπτική για την Kοζάνη είναι η ελάχιστη ηθική υποχρέωση της ΔEH για τη ζημιά που έχει προκαλέσει πολλά χρόνια απο την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του λιγνίτη. H κατασκευή μονάδας παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Zερβό, αναπόσπαστο κομμάτι της επένδυσης και έχει τεθεί από τον ίδιο ως προϋπόθεση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου. Mόνο με αυτή τη μορφή η επένδυση θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα για τους κατοίκους της Kοζάνης, αφού θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα από μια καθαρή για το περιβάλλον δραστηριότητα.

Σε αυτήν τη βάση στηρίχτηκαν οι συζητήσεις με την αμερικανική εταιρεία, η οποία δεν είναι η AES που αναφέρθηκε στον Tύπο. O κ. Zερβός ανταποκρίθηκε στο ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών για συνεργασία στη συγκεκριμένη επένδυση, επιδιώκοντας μέσω των διαπραγματεύσεων τη διασφάλιση των καλύτερων όρων για τη ΔEH. H απευθείας διαπραγμάτευση αυτού του τύπου μέσω μιας συμφέρουσας συμφωνίας θα έδινε τη δυνατότητα άμεσης υλοποίησης του έργου. H σχετική συμφωνία προέβλεπε ολοκλήρωση μέσα στο 2011. O ίδιος ωστόσο φέρεται να είχε εκτιμήσει από την αρχή το ενδεχόμενο η όλη επένδυση να τιναχτεί στον αέρα από τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η συγκεκριμένη διαδικασία επιλογής συνεταίρου.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου